csokorfejlec

Milyen anyagokat használjunk kiegészítőként virágcsokrokba, asztaldíszekbe? Ebben a fejezetben találhattok pár ötletet hogyan díszítsétek egyedileg az elkészült csokraitokat.

Hova tegyük a csokrokba, asztaldíszekbe a kiegészítő kellékeket?

Minden csokor amit készítetek feldobható egy- egy apró kis kiegészítővel. Legelsőnek talán az egyik leglátványosabb, ha a csokor alá helyeztek egy alapot. Ez lehet egy fonott karika vagy egy tölcsér alakú oázis tartó. Kezdő virágkötők nagyon szeretik, mert könnyű vele dolgozni, miután tartást ad a csokornak. Nem kell félni, hogy szétcsúszik a kezünkben, mert az alap megtartja. Vannak virágkötők akik a kerek csokrokat eleve ilyenbe teszik mindig. Előre elkészítenek egy zöld alapot borostyánból, tujából. Nagy napokon nagyon hasznos,mert egy ilyen alap napokig eláll víz nélkül is és utána csak bele kell húzgálni a virágokat. Én nem vagyok ennek híve, bár így is szép csokrok készülnek, de szeretem menet közben változtatni a formát, igazítani a virágot és egy ilyen alap csak korlátoz benne. Figyeljétek meg a napraforgós csokromat, az is egy szizálos, fonott alapba készült. Egy olyan virág mint a napraforgó “fej” nehéz, így nagyon jól megtartotta a merev alap. A napraforgónál a szár úgy is jelentéktelen, levelei ritkán szépek. Megsúgom ,ha szép egészséges levelű napraforgóval találkoztok be ne kössétek ilyen rövid csokorba, egy szálas virágnak nagyon szép akár díszítetlenül.

csokraim3

Napraforgós csokor

Mit tegyünk a csokorba, hogy még szebb legyen?

Mint észrevettétek a fenti csokorban is láthatjátok a másik lehetőséget. A csokorba helyezünk kiegészítőket. Ezeknél a kiegészítőknél figyeljünk, hogy ne legyen nagyobb egy virágfejnél, virágnál sem mert elvonja a figyelmet a csokor összhatásáról. A csokorba olyan kiegészítőt tegyünk ami a virággal azonosul, kezdve a virág származásával, formájával, színével. Ebben a csokorban láthatjátok, hogy a napraforgóhoz, ami egy kerti, réti virág kis katicákat tettem apró csipkebogyó terméssel. A katica a réten szálldogál, míg a csipkebogyó egy vad virág termése. Színben és összhatásban melegséget áraszt, napsütést. Hogy még egy példát mutassak a lenti képen egy trópusi virág van szépen díszítve két orchidea virággal karöltve.

csokraim14

1 szál szép Flamingó virág orchideákkal

A csokor szinte csak különleges zöldekkel készült, nagyon kevés borostyánnal, de az is inkább a termése miatt kapott helyet a csokorba. Zöldekkel ugyanúgy variálhatunk mint bármely más kiegészítővel, azok terméseit figyelembe véve. Itt a borostyán bogyóit használtam fel és kis levelét tömésnek, hogy sűrűbb legyen a csokor. Kiegészítőként, súlypontként egy lótusz virág szárított termését, de megfigyelhetitek, hogy itt sem nagyobb a virágnál a kiegészítő. A csokor ősszel készült, termések idényében, ezért a csokor nyújtására még egy kis fahéjat is felhasználtam. Az őszt jelképezve a szalagot is úgy választottam, őszi faleveles.

Ilyenkor ősszel főleg terméseket használjatok csokrokba, bátran. Kerek csokrokba többet, csoportosan érdemes, míg egy különleges nyújtott csokorba elég egy-egy darab mutatósabb.