mézeskalács szívek

Újabb receptet próbáltam ki így az ünnepek előtt. Finomabb mint a régebbi bevált recept. Ez azért tetszik annyira, mert formatartó és azonnal lehet sütni. Kevesebb méz is kell hozzá  mégis intenzíven érezni.

Hozzávalók a tésztához:

– 40 dkg liszt
– 4 dkg margarin
– 15 dkg porcukor
– 1 tk. szódabikarbóna
– 3 tk. őrölt fahéj
– 2 tk. őrölt szegfűszeg
– 2 db egész tojás
– 2 ek. méz

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal összemorzsolom, majd a porcukrot és a szódabikarbónát belevegyítem. Ezután a fahéj, szegfűszeg. Majd a tojást és a mézet is beleteszem. Először úgy tűnik, hogy nem fog összeállni a tészta, de hamarosan még ragadni is fog 🙂 Lisztezzük nyugodtan, de csak apránként. A tészta azonnal nyújtható és süthető is.

Kalácsfény készítése:

3-4 ek. langyos vízbe 1ek. étkezési zselatint keverünk és annyi ételszínezéket, hogy a kívánt színt elérjük. Ecsettel festhetjük a kalácsokat. Ha újból szilárdul akkor mikróba kicsit megtudjuk langyosítani.

Cukormáz, íróka készítése:

20 dkg porcukrot átszitálunk apró szitán. 1 tojásfehérjét kissé felverünk, majdnem teljesen. Ezután a tojásfehérjébe apránként keverjük bele a porcukrot. Mindig csak annyit, hogy felvegye a porcukrot. Hozzáteszünk  még egy teáskanál citromlevet, hogy ne kristályosodjon ki munka közben az íróka és fényesebb is lesz. Akkor jó az íróka, ha a keverőről csak nagyon nehezen folyik le.

Terülőmáz készítése:

Az íróka mázát langyos vízcseppekkel felhigítjuk.


Mindig várjuk meg míg a kalácsfény teljesen megszárad, mert az íróka elszíneződhet.