orientalfejlec

Október 22.-én egy évvel öregebb lettem. Tavaly ilyenkor már tudtam, hogy Villő lányommal állapotos vagyok, de azt még nem ,hogy fiú vagy lányom születik.

Mindenki örül a saját születésnapjának és párom mint minden évben most is hozott nekem egy szép virágcsokrot Orientál liliomból. Nézzük meg, hogy mit érdemes róla tudni mielőtt megvesszük…

Hogyan válasszunk Orientál liliomot a virágüzletben?

Egy szál Orientál liliom volt szépen díszítve kerek csokornak. Ennél a liliomnál fontos, hogy olyan állapotban vegyük meg amikor még csak egy- két virága van megnyílva. Nagyon szép és mutatós a virágüzletben, ha sok bimbó megnyílt, de az a virág legalább 1 hete van a vázában. Az Orientál liliom is mint társai úgy érkeznek a virágpiacról a boltba, hogy még egyetlen virág sem látható rajtuk. A liliomok virágait bimbó szám alapján osztályozzák. Miután ez egy elég drága virág, mai ára egy 4-5 bimbós szálnak 1200 forint körül mozog. Virágüzletenként eltérő lehet, de ez a reális ára, míg társai az ázsiai liliomok 650 forint körül mozognak. Az Orientál liliomoknak nagyon erős illatuk van ezért 3 szálnál többet ne vegyünk mert az ünnepeltel szúrúnk ki. Hálószobába semmiképp ne tegyük, mert illata bódító nagy mennyiségben. Virágkötészetileg az esküvők egyik legkedveltebb virága mert nagy, mutatós, elegáns. Nyújtott aszimmetrikus és kerek csokor egyaránt köthető belőle, szép kiegészítője a Fátyolvirág.

oriental-bejegybe

Cserepes Amarillisz ápolása, gondozása

Másik szép virágomat a nővéremtől kaptam, egy cserepes Amarillisz. Megy a mende-monda, hogy cserepes vagy vágott virágot érdemes venni ajándékba. Megszoktam kérdezni a vásárlót, hogy akinek viszi szereti- e a cserepes virágot, vagy hogy van-e hely neki ahova tehet majd hosszú távra. Ezek a hagymás virágok is mint az Amarillisz köztes virág, ugyanis tartósabb mint egy virágcsokor, de egy cserepeshez képest mulandóbb. Miután elvirágzik a hagymáját földből kivéve száraz hűvös helyen tárolhatjuk. Hetente egyszer elég ha megöntözzük, mert nagyon megnyúlik a szára a sok víztől. Ennél a virágnál nyugodtan megvehetjük a teljesen zárt bimbósat vagy amin egy picit megpattant a bimbó.

amarillisz-bejegybe

Amarillisz

Az ország tortája, Szatmári szilva

Születésnapomra tortát is kaptam méghozzá a tavaly év születésnapi tortáját a Szatmári szilva nevet viselőt. Idén ne feledjük a Pándi meggy az év tortája!

Az 2008-as év tortája: Szatmári szilva

Az 2008-as év tortája: Szatmári szilva

Minden kedves olvasómnak aki egy napom született velem Boldog születésnapot Kívánok így utólag.