Az utóbbi fél évben volt alkalmam egy kertészetben dolgozni, ahol rengeteget tanulhattam. Többek közt azt is megtapasztalhattam, melyek azok a növények amiket szinte mindenki keres. Meglepett, hogy milyen nagy keletje van a fűszernövényeknek, valamint mennyi olyan fajta létezik és kapható, amit szinte nem is használunk. Néhány számomra új és ritkaságnak számító fűszernövénnyel ismertetlek meg titeket.

Zamatos turbolya

Franciaországban elterjedt fűszer, származása szerint az egész Kárpát-medencében megtalálható. Nem csak fűszerként találkozhatunk vele, hanem gyógynövényként is elég elterjedt. Fűszerként zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások remek ízesítője. Sült húsokhoz, főleg báránysültekhez kiváló. Mindenféle gombás ételek és gombás mártások fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készíthetünk, később a levelek már nem igazán fogyaszthatóak, keserűek és rágósak lesznek. Gyógynövényként felhasználható tea készítésére. Jó vértisztító, keringés javító, hurutos állapotok enyhítésére, salaktalanításra is használhatjuk.

Zamatos turbolya

Zamatos turbolya

Banán menta

Elég érdekes összeállítás. Ízében a mentára, míg illatában a banánra hasonlító fűszernövény. Felhasználhatjuk fagylaltok, sütemények, teák, turmixok és gyümölcssaláták ízfokozására, valamint sült húsok, mediterrán ételek fűszerezésére. Gyógynövény szempontból hasonlít a menta tulajdonságaira. Idegesség, feszültség, álmatlanság ellen főzhetünk belőle teát.

Banán menta

Banán menta

Lestyán

Magyarországon nem honos, nem is nagyon elterjedt fűszer, pedig sokoldalú a felhasználása. Saláták, diétás ételek fűszerezésére használhatjuk. Fő gyógyászati felhasználhatósága gyomorégésre, vizelethajtásra, vesekő és vesehomok megelőzésére alkalmazható.

Lestyán

Lestyán

Zsálya

Dél-Európában és a Földközi-tenger környékén honos, de különböző fajai már az egész világon megtalálhatóak. Az egyik legrégebbi fűszer- és gyógynövényünk. Hazánkban fűszerként alig ismerjük, pedig a húsok egyik legjobb ízfokozója. Fűszerkeveréket is készíthetünk belőle, így az elég erőteljes íze nem annyira érződik. Főzetével vigyázni kell, szívbénulást okozhat. A növényből a levelét használhatjuk fel.

Zsálya

Zsálya

Sáfrány

Régi kultúrnövény, a Földközi-tenger mellékétől egészen Indiáig még ma is termesztik, legnagyobb mennyiségben Spanyolországban, Dél-Franciaországban és a volt Szovjetunióban. A középkorban hazánkban is nagyban termesztették fűszernek. Különböző ételek fűszerezésre, de inkább a színezésére használhatjuk. A növényből a bibe a legfontosabb rész, egyes országokban az arany árát is felülmúl belőle egy kilogrammnyi. A világ legdrágább fűszere. Én rizs ízesítésére továbbá a húsleves színezésére használom. Nagyon kevés kell belőle.

Sáfrány

Sáfrány

Milyen fűszereket szoktatok használni?