koszorualapfejlec

Pár nappal ezelőtt ígértem, hogy bemutatom az adventi koszorú alapjának készítését. Persze mikor romoljon el a fényképező ha nem az előző nap, ezért megpróbáltam a telefonommal elkészíteni a képeket. Sajnos ezek a telefonok ilyenekre nem alkalmasak ez látszik a minőségen is. Kezdjük az elején, mik a szükséges anyagok egy fenyővel (tujával) körbekötött adventi koszorú alapjának.

Első lépés: anyagok összekészítése, előkészítése

Szükségünk van egy sima natúr szalma alapra, ha véletlenül mohás van otthon arra is dolgozhatunk. Metszőollóra, vagy egy nagyon éles ollóra ami fás ágakat is elvág. Folyamatos drótra, vagy ha ilyenünk nincs és nem is tudunk beszerezni sima drót is megfelel kis U alakú darabokra hajtogatva. Élő zöld anyagra, ez általában az adventi koszorúknál fenyő, de mint írtam előző cikkemben a kertemben nincs Nobilis fenyő (később szerzek majd és abból is mutatok egy minta darabot) ezért tujával készítettem el. A tuját 5-8 cm- es kis darabokra vágjuk fel úgy, hogy minden részét hasznosítani tudjuk. A fás részeket majd ugyis eltudjuk takarni a szebb darabokkal.

koszorualap-bejegybe1

Második lépés: drót rögzítése, lekötés elkezdése

Miután minden tujánk fel van darabolva a drótot rögzítsük a koszorú alapon. Kezdésnek a koszorú széléhez illesszünk két- három hosszabb ágacska tuját és szorítsuk rá körben a dróttal, de ne teljesen mert a következő ágacskákat amik picit kisebbek melléhelyezzük az előző mellé és így szorítjuk le a dróttal. A koszorú belseje felé haladva mindig kisebb ágakat használjunk fel. Következő körökben mindig úgy csináljuk, hogy takarja az előző kör drótját és egy kis részt a zöldből. Én úgy csinálom a közepénél, hogy csak minden második körben illesztek hozzá kis ágakat.

koszorualap-bejegybe2

Amikor összeszedjük az ágacskákat alulra tegyük a fásabb részeket és takarjuk a szebbekkel, így helyezzük rá az alapra. Akinek nincs folyamatos drótja az ágacskákat kettesével hármasával rögzítse az alapba az U alakú drótokkal.

koszorualap-bejegybe3

Folyamatosan körbe-körbe haladva rögzítsük a tuját az alaphoz a drótunkat egy kör után mindig szorosra húzzuk, hogy ne forogjon el rajta a zöld. Az alapunk alját nem kell bezöldellni mert ugysem látszik. Lógatott, akasztott adventi koszorúhoz viszont teljesen körbe kell vonni zölddel.

koszorualap-bejegybe4

koszorualap-bejegybe5

Harmadik lépés: koszorú befejezése, drót eldolgozása

Gyakorlottabbaknak 20 perc alatt készen van, kezdők elbabrálnak vele, elég időigényes. Mikor az utolsó körnél járunk a legelső ágacskákat fel kell hajtanunk picit, hogy alá tudjuk az ágacskák végeit dugni. A drót végét a koszorú alapjába rögzítsük, de előtte egyet még tekerjünk körbe vagy hátul egy drót alatt többször bújtassuk át.

koszorualap-bejegybe7

Adventi koszorúnk alapja kész. Ha ügyesebbek vagyunk, többféle zöldet is felhasználhatunk hozzá. Akár egy kis buxust vagy másfajta tuját, fenyőt is tehetünk bele, sima fenyővel is készíthetjük. Ki hogyan szeretné. Ez az alap kopogtatóhoz is felhasználható.

Remélem mindenkinek tudtam segíteni, ha kérdésetek van tegyétek fel a hozzászólásban.

Következő részben a masni készítését fogom megmutatni.