sindapsus

A legtöbb szobanövény nem a szárazságtól, hanem a túl sok, vagy helytelen öntözéstől megy tönkre. Ha egy növényünk levelei lelankadnak nem biztos, hogy azt szeretné nekünk jelezni, hogy elfelejtettük megöntözni. Sok esetben inkább az ellenkezőjét. A cserépben túl sok a víz és a földje (gyökérlabdája) is csuromvizes.

Hogyan döntsük el, hogy sok vagy kevés vizet szeret-e a növényünk?

Sok növénynél a növekedési forma, a levélméret és a levélforma segítségével következtetni lehet a növény vízigényére. Nagy méretű és nagy levelű növények (pl. Monstera-Könnyező pálma) vagy a nagy puha levelűek (pl. Hibiscus-Szobahárs), mediterrán dézsás növények és trópusi mocsarakból származó növényeink sok nedvességet igényelnek, mivel a nagy levélfelületen sok vizet elpárologtat.

Hibiscus

Hibiscus

Kisebb növényeink, viszonylag kevés levelű, bőrszerű, kemény levelű növényeink vagy pozsgások, kaktuszok levelei, törzses  vagy a húsos levelű növények rendszerint kevesebb nedvességet igényelnek.

Zamia

Zamia

Amire még figyelnünk kell: a víz mennyisége a tenyészhely és a cserép méretétől is függ. Világos és meleg helyen álló növényeink több vizet igényelnek mint azon társaik amelyek sötét, hűvös helyen állnak. Minnél nagyobb a cserép és benne a növényünk több vizet igényel mint kisebb társai, mivel a föld felülete nagyobb és több víz párolog el a felületről. Agyag cserepekben lévő növényeink gyakrabb öntözést igényelnek mint a műanyag vagy mázas anyagú cserepesek, mert a porózus anyag és terrakotta edény falain párolog el a víz.

Aphelandra

Aphelandra

Az öntözés alapvető szabályai: a szobanövényeket alapvetően szobahőmérsékletű, állott vízzel (kb.20 fok) öntözzük. Ha reggel öntözünk a nap folyamán a felesleges víz el tud párologni. Ne minden nap öntözzünk, hanem 2-3 naponta alposabban és közte hagyjuk a földlabdát szinte kiszáradni. A mészre érzékeny növényeinket lágy vízzel öntözzük.