flamingo

A legegyszerűbb virágkompozíció a csokor aminek két fajtája van: a kerek csokor, amely minden oldalról érvényesül, és az egyoldalú, aszimmetrikus csokor, amely csak elölről mutatós és legyező alakban rendezett. A kétféle csokor összeállításával két egyszerű virágkötészeti alkotást készíthetünk.

A kerek csokor asztalközépen nagyon mutatós, míg a hosszabb, nyújtott csokor ami csak egy oldalról látható egy tükör vagy szekrényke dísze lehet. Sokan kedvelik az összeállításoknak ezt a fajtáját, mivel a tekintet minden irányból a virágokon állapodhat meg. Virágüzletekben ma is a kerek forma a szokványosabb. A kerek virágcsokornak harmonizálnia kell virágtartóval, az ilyen típusú csokrok a kerek szájú henger formájú virágtartókba illenek. Ugyancsak beleillenek akár egy négyzet alakúba, elliptikusba vagy egy szögletesbe, mindegy, hogy alacsony vagy magas, köcsög, kosár, csupor.  Nemigazán hasonulnak a karcsú vázákkal, ezek inkább az egyoldalú csokrok virágtartói. Egy esküvői asztalnak nagyon szép dísze lehet egy kerek összeállítás, de figyeljünk arra, hogy laposabb tálkába vagy vázába helyezzük a kompozíciót, csokrot, hogy a szemben ülő vendégek is jól láthassák egymást.

Vegyes csokor orchideával

Vegyes csokor orchideával

Templomi díszítésre, oltárra, főleg az egyoldalú készítmények illenek. Azonban ezeknek a készítményeknek, csokroknak, ugyanúgy kell hatniuk, mintha körkörös kompozíciók lennének. Figyeljünk arra, hogy túl közel ne kerüljenek a falhoz, mert elvesztik a háromdimenziós hatásukat, kicsit távolabb a faltól vagy inkább helyezzük egy tükör elé, akkor még jobban érvényesülhetnek. Az egyoldalú összeállítások kevesebb virágot igényelnek, persze ez nem azt jelenti, hogy kevesebb az eszmei értéke.

Heliconia orchideával kiegészítőkkel

Heliconia orchideával kiegészítőkkel