Hamarosan itt a ballagás, mi másról is írhatnék mint, hogy milyen csokrot is vigyünk a ballagó diáknak. Egy- két ötlet még mivel tudjuk kiegészíteni a csokrot, manapság mik a szokások. Ez a cikkem is, mint mindegyik, a saját tapasztalataimra épül, így lehetnek “helyrajzi” és üzletenként eltérő stílusok, kívánságok. Ezért ajánlom mindenkinek, hogy mielőtt valamit megrendel járjon utána. Hogyan is kötessük meg a csokrot és mi legyen benne?

Hagyományos ballagási csokrok

Vannak az úgynevezett hagyományos csokrok. Ezek a ballagási csokrok semmiben nem különböznek a születésnapi vagy névnapi csokroktól. Ugyanúgy visznek 3 szál rózsából névnapra is mint ballagásra, vagy vegyes virágokból. Ami eltérő lehet az a virágüzlet kínálata, ami ugyan úgy változik ballagás előtt is, mint anyák napja vagy nyár alkalmával. Minden évszaknak megvannak a maga virágai. Idén a középiskolai ballagások április 30.-án kezdődnek pénteken és a hétvégén is tartanak, valamint a következő hetekben is. Iskolánként eltérő. Hidegkúton például a Waldorf iskolában mindíg máskor vannak a ballagások. Ami nagyon megkönnyíti a virágkötő dolgát olyan szempontból, hogy nem egy napon zajlanak le a környéken. Viszont mint az elmúlt három évben is a ballagással egybeolvad az anyák napja. Ez az ami nehezíti a virágüzlet tulajdonosok virágbeszerzését. Nem lehet megjósolni mikor mennyi virágra van szükség. Viszont a vásárló biztos lehet benne, hogy a virág friss és ezért érdemes is megrendelni előre a csokrot.

5 szálas csokor ballagásra

Különlegesebb virágokból álló ballagási csokrok

Vannak a különleges virágokból készült csokrok. Ezek a ballagási csokrok azért praktikusak mert sokkal tartósabbak, mint akár a rózsából készült csokrok. Ilyen virágok a Protea, Flamingó ( Anthurium), Papagájvirág ( Strelizia), Gyömbér, Heliconia, Orchidea. Ezek a virágok az Orchidea kivételével mind olyan felépítésűek, hogy 1 virágzatból állnak, az Orchideát viszont fürtben “mérik”. Ennek ellenére nehogy azt higgyük, hogy drágább. Körülbelüli árakat is tudok írni, mert voltam virágüzletekben és utána érdeklődtem. Minden üzletben más árak voltak, így határokat tudok megadni. A Protea 1200-2500-ig egy szál, több fajtája is létezik. A Flamingó mérettől is függ, a szín nem befolyásolja az árakat, de azért a piros a legelterjedtebb, létezik még zöld, rózsaszín, barna színű. Áruk 500 ft-tól egészen 1800- ig terjedhet. A Papagájvirág 1000-2000- ig terjedhet. Vidéken egyébként minden olcsóbb, tehát ha vidékre megyünk kérjük meg az ottani rokonokat, hogy rendeljék meg helyettünk is, így szállítani sem kell. A Gyömbér és a Heliconia is 1500 körül mozog, Az Orchidea viszont virágonként 300 körül van, tehát egy fürt 2000-tól kapható. Mindegyik virág szép egy szálban feldíszítve, a Flamingó, Heliconia, Papagájvirág, Gyömbér 3 szálas csokorban is jól mutat, de lehet őket párosítani is.

2 szál Papagájvirágos csokor

Kiegészítőkből álló ballagási csokrok

Manapság szerencsére “kihalófélben” van a csokicsokor, vagyis a bon-bon csokor. Inkább vigyünk egy szál virágot és persze pénzt, mint ezreket költeni a csokicsokorra. Ha mindenképpen szeretnénk csokit adni, vagy kis ajándék szütyőben vagy a csokorba is köttethetünk pár szem Mozart golyót. Ebben a bekezdésben említeném meg a zöldség csokrot ami nagyon mutatós, de nem a legpraktikusabb. Főleg a súlya miatt, ölni lehet vele a ballagási tömegnyomorban. Itt említeném meg a vásárlók fantáziáját is. Kezdve a kondomos csokron át a pénz csokorig. Gondoljuk át azért, hogy nem égő- e a ballagónak ha 20 óvszerből álló csokorral állítunk be. A pénzcsokorról még megemlíteném, hogy ilyen tömegnyomorban csak úgy hullanak belőle az ingyen bankjegyek mások számára. 60. születésnapra nagyon találó, de nem ballagásra.

Mibe csomagoltassuk a ballagási csokrot?

Többféle variáció lehetséges, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Amit semmiképpen sem javaslok az a merített papír vagyis a batikolt papír. A virág szárából a vizet felszívja és eláztatja azt oly módon, hogy beszínezi a ballagó ruháját. Még csak az kéne, mit vesz fel az érettségire? Ki nem jön a ruhából. Itt szeretném felhívni a figyelmet a liliomok porzójára, amit a virágkötővel mindenképpen vetessünk ki a virágfejből. Ha véletlenül a ruha virágporos lenne, nehogy elkezdjük dörzsölni és leporolni! Egy könnyű cellux segítségével finoman odatéve a virágporra a celluxra ráragad szinte nyomtalanul eltűnik a ruháról.

Másik féle csomagolási módszer a celofán, ezt javasolnám mindenkinek, ha nem is szeretjük annyira, de tény, hogy a ruhát és a virágot is ez védi a legjobban. A különleges csokroknál a virág nem sérül annyira, így már kapható színes és mintás celofán is amit a csokor alá kérhetünk, így mégis nyitott marad a csokor.

Selyempapírba csak akkor tetessük, ha másnap visszük és még vízbe kell tenni. Általában a virágkötők a nyitott csokrokat beteszik mindenképpen selyempapírba.

Pár hozzáfűzni valóm lenne még a cikkhez, mégpedig, hogy manapság inkább a nyújtott, hosszabb ballagási csokrok a “menőbbek”. Egy ballagás alkalmával a csokrok 98% nyújtott csokor. Valamint a megrendelésre ösztönzök mindenkit,  mert ilyenkor elég tömegnyomor van és az előre megrendelt csokrokat soron kívül adják ki, amint az egyik virágkötő felszabadul a rendelést ki is tudja adni. Célszerű előre is fizetni, így nem kell akkor, mert az oké, hogy gyorsan kiadják a csokrot, de az összevisszaságban kavarodások lehetnek. Figyeljük meg, hogy a rendelési papírra mit írnak!!! Kérdezzünk vissza, ha valamit nem értünk, mert később nem tudunk módosítani, főleg ha már fizettünk érte.

Következő cikkemben tippet adok fiúknak és lányok is a ballagási csokrainak összeállításában.