Hamarosan itt a húsvét és vele együtt a tojás festés. Minden családban akad olyan háziasszony aki legalább egyszer megpróbálkozott a tojásfestéssel. Régebben a suliban is készítettünk főtt tojásból, de azok a legegyszerűbbek voltak. Boltban vettünk tojásfestéket és simán belemártottuk. A mai világ a bio dolgok körül forog, így összeválogattam pár tippet mivel színezhetjük a tojásunkat.

Éppen most kel a kalács és arra gondoltam a hozzá való tojásnak a héját megmentem olyképpen, hogy kifújon, kifúrom. Két tojásból egy maradt meg épségben és a fejem is majd szétrobbant a nagy fújásban 🙂 Szép egészséges sima tojásokat válasszunk a festéshez. Mossuk meg alaposan a tojásokat. Érdemes valamilyen sütéssel összekötni a tojásfújást és akkor a tojás is fel van használva. Az egyik végénél kezdjük el egy hegyes tűvel ( én hústűvel csináltam) kocogtatni addig amíg egy kicsit meg nem sérül a héj. Majd utána erősebb mozdulatokkal ütögessük és tágítsuk a lukat fokozatosan. A tetején én szépen ki tudtam lukasztani, de az alja nehezebbnek bizonyult. Ott nagyobb luk tátong., de nem vészes. Majd szinte az egész tojást vegyük a szánkba úgy, hogy a fújásnál ne szeleljen oldalt ki a levegő. Fújjuk erősen amíg nem lilul a fejünk, majd tartsunk szünetet 🙂 Egész szépen ki tudtam fújni. Egyébként csak a technikára kell rájönni és belejövünk a sokadik tojásnál. Mivel még gyűjtöm a tojáshéjakat ezért alaposan kimostam vízzel és többször átfújtam rajta, így kiöblítettem belülről. Ennyit a tojás fújásról, most nézzük mivel tudjuk beszínezni kívülről a héjat.

Ha zöldet szeretnénk:

A kertben már találhatunk zsenge csalánlevelet, spenótot, ennek főzetével zöldre festhetjük a tojásokat. Fekete bodza zöld bogyóiból is szép zöld színt nyerhetünk, de használhatunk nyírfalevelet és rügyeket a zöldre színezéshez.

Lilásbordó színhez:
A cékla levével lilásbordóra festhetünk, ehhez a céklát reszeljük le főzés előtt.

Narancssárgához:
A kutyatej gyökerével narancssárgára színezhetünk.  Kb két deciliter vízbe  4 evőkanál pirospaprikát teszünk.

Sötétlila:
Bodzabogyó fekete színéből nyerhetünk, bár az ilyenkor még nincs, így előre kell gondolkodnunk és kiszárítani belőle.

Sárgás:
Sárgára festhetünk a gilisztaűző varádics szárított virágával, a körömvirág szirma, sárga színt kapunk vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ágából és rügyéből is. Ehhez kell egy kis timsó is.

A kamilla is zöldessárga színre fest.

Fekete:
Fekete lesz a végeredmény, ha dióburkot, diólevelet használunk (de ezek mérgezőek; csak kifújt tojáshoz alkalmazzuk). Tökéletesen fekete nem lesz a végeredmény.

Vörös:
Vörös színt ad a nyírfalomb, az almakéreg és a szurokfű együtt főzve.

A vöröshagyma héjával barnáspiros tojásokat készíthetünk. Timsó hozzáadásával gyönyörű napsárga színt kapunk.

Piros:
Festőmályva virágok szárított szirmait a Herbária boltjaiban megvásárolhatjuk. A főzött lé piros lesz.

Sötétbarna:
A lilahagyma héja sötétbarnára fest, de a fekete teában áztatott tojás is barna színű lesz. Erősre főzött kávé is megteszi.

Kék:
Csillagvirág és timsó keverékében, vagy áfonyalében áztassuk a főtt tojásokat.

Bíborszín:
Áfonyalében hosszabb ideig ázó tojás, lehetőleg fehérhéjú lesz gyönyörű bíbor színű.

Forrázzuk le a növényeket, majd forraljuk 20-30 percen keresztül, a szín rögzítéséhez adjunk hozzájuk egy-egy evőkanál ecetet. Töltsük ki a színező leveket egy-egy befőttesüvegbe, ezekben áztassuk a tojásokat 10-20 percen keresztül, a kívánt szín eléréséig. A fehér héjúakon szebben mutatnak az élénk színek, de a barna héjúakon is érdekes, különleges színhatás érhető el.

Ezekkel a színekkel csak alapot tudunk adni a tojásainknak, mintákat nem nagyon. Ha mintákat szeretnénk arra más eljárás szükséges. Többek között ha viasszal rajzolunk a tojásra és utána mártjuk a színes lébe, majd miután kivettük leszedjük a viaszt a tojásról óvatosan, így megmarad a minta alatta.

Majd ha készen van minden tojásunk, kis szalaggal csináljunk rá akasztót, húzzuk át a tojáson és fel is akaszthatjuk a barka ágakra.

Hamarosan jelentkezem a kész tojásokkal, de addig még nagyon sok sütit kell készítenem:) A cikk előbb íródott, így képeket is tudtam készíteni.

megmosva a tojások

megmosva a tojások

Ne dörzsöljük őket meg szivaccsal, csak mossuk meg simán.

alul kiszúrva

alul kiszúrva

kiszúrt, kifújt tojások

kiszúrt, kifújt tojások

ha rájövünk a technikára még külön is tudjuk választani őket fújás közben

ha rájövünk a technikára még külön is tudjuk választani őket fújás közben

Piskóta készült a 8 tojásból:)

méh viasszal mintáztam a tojásokat

méh viasszal mintáztam a tojásokat

A méh viaszt fém tálban melegítettem a gázon nagyon kicsi lángon. Többször vissza kellett tenni, mert gyorsan szilárdult.

minta készítése

minta készítése

Próbálkoztam mindenféle író eszközzel, fogvájó stb, de a levél nyele jól bejött.

tojás minták

tojás minták

festékezés után lekaparjuk a méh viaszt

festékezés után lekaparjuk a méh viaszt

Egy tojásom össze is roppant a nagy kapargatásban.

kész tojások

kész tojások

Szalonnával bekentem őket, még fel kell akasztgatni.

Az 5 darab tojás közel másfél óra alatt készítettem el. Este csináltam mikor Villus lefeküdt, mert szerintem gyerek mellett ezt nem nagyon lehet. Állandó forró viasz, valamint a festékezés, a minta készítés nem fér meg egymás mellett.