orchidea

A virág minden alkalomra szép ajándék. Akár ha magunk gyűjtünk a rétről, a kertből virágot vagy a virágkötő állít nekünk össze egy csokrot, mindig nagy gyönyörűséget és boldogságot okoz.

A virág szépsége mulandó, de annál emlékezetesebb az általa nyújtott élmény, hiszen ez a hölgyeknek, de ma már meglepően a férfiaknak is maradandó benyomást kelt. Minden évszaknak megvan a maga virága, akármilyen évszakban járunk, használjuk ki, de ettől függetlenül nem mindig a szezonális virág a tartósabb. Tavasszal hagymás virágokból készítsünk csokrot, nyáron a réti virágok a kelendőbbek, ősszel szép színes levelekkel tarkíthatjuk a csokrot, míg télen a különlegesebb virágok a kelendőbbek. Ma már annyira átfedik egymást az évszakok, hogy késő télen már kapni lehet a tavasz virágait, főleg a Jácintot, Tulipánt, Fréziát. A különleges trópusi virágokat kivétel nélkül az év egész szakában kaphatóak.

Virágkötői pályám során sokszor próbáltam a kedves vásárlót rábeszélni például arra, hogy a karácsonykor megszokott hagyományos virágokon felül helyezzen az asztalra egy kis tavaszi virágot. Lelkesedésem sokszor alábbhagyott, mert amíg mi virágkötők várjuk az új virágok megérkezését a boltba a vásárlók sokszor nem annyira nyíltak az új dolgok iránt.

Ne felejtsük el, hogy a csokroknak sajátos üzenete van virágnyelven. Bőven van miből választani, ha azt szeretnénk, hogy a csokor helyettünk beszéljen. A rózsa üzenete-szeretlek, a margaréta az ártatlanság, néhány lonc az odaadó ragaszkodás, a borostyán a hűség, valamennyi tulipán a dicsőség, a mogyoró barkája a kibékülés jelképe. Azért, hogy az ajándékba kapott virág tartósabb legyen, egyszerűen csak vízbe kell tenni.