tavasz

Hamarosan jobbra fordul az idő, igaz még hétvégére akár mínusz 15 fokot is mondott, de gyorsan eljön a meleg idő. Már most készítsünk a konyhakertünkről térképet és vázoljuk fel mit hova szeretnénk ültetni. A közelgő tavaszi kerti munkákhoz adok néhány ötletet.

Mindenképpen tervezgessünk már most, mert a hosszú téli és fagyos napok után hirtelen lesz meleg és a természet gyorsan felébred. Mindenképpen érdemes egy kis tervezetet felvázolni, hogy mikor mit szeretnénk csinálni mert annyi lesz a teendő, hogy nem fogjunk bírni és valamit biztos elfelejtünk.

Palántázás vagy magvetés szabadföldbe?

Elsőként mindenképpen gondoljuk át, hogy nem érdemesebb- e otthon kis palántákat nevelni, ha megvannak hozzá a megfelelő körülmények. Nyilván nem üvegházra gondolok, de bevallom én tavaly a meleg nappaliban csíráztattam a paradicsomot 🙂 Csak van egy kis cserépnyire hely a naposabb sarokban. Miután megtöltünk földdel egy cserepet vagy jobb esetben erre a célra gyártott kis ládikát, kicsit nyomkodjuk le a földet rajta, hogy tömörebb legyen, így jobban tartja a nedvességet. Amennyire tudjuk szórjuk rajta szét a magokat és fedjük be lazán 0.5-1 cm földdel. Helyezzünk rá egy üveglapot és tartsuk mindíg nedvesen. Én naponta szellőztettem kicsit alatta nehogy berothadjon. Az üvegházakban is szellőztetnek minden nap. Palánta neveldénk kész, várjuk a csírázást. Csírázás után (2-4 hét),ha szépen fejlődnek növényeink, ritkítani kell, mert gyorsan kinövik a helyüket. Legerősebb növénykezdeményeinket, miután elérte a kb. 5 cm magasságot akár ki is ültethetjük, de további szétültetéssel is nevelhetjük őket míg elérik a számunkra kellő magasságot. Ezt onnan tudjuk, hogy jó erős száruk lesz és legalább 4-6 levélke van rajta. Palántázás letudva, tervezgessünk egy kicsit.

Kis paradicsom palántáim kerülnek a végleges helyükre

Kis paradicsom palántáim kerülnek a végleges helyükre

Gyümölcsfáink védelmére való felkészülés

Ha tavaly szép egészséges fáink voltak és megóvtuk őket mindenféle kártevőktől, idén csak az alapokat kell elvégeznünk. A gyümölcsfák tövét szellőztessük és csináljunk nekik egy karimát, ami a törzs felé mélyül, hogyha eljön a jobb idő tudjanak elegendő vízhez jutni. Erre azért van szükség, mert így a “tányér” több vizet tud összegyűjteni a fák törzséhez. Már most megvehetjük a lemosó permetezéshez használt vegyszert, már ha nem bio termesztést alkalmazunk. Nálunk félig meddig volt bio tavaly, mert nagyon szaporodtak a kártevők és gombák, de főleg a szőlőn, nekünk egyszerűbb volt a hagyományos vegyszereket megvenni. Későbbiek folyamán csak hosszan tartó esőzések után permeteztünk, ami azért tavaly volt bőven. A következő szereket használtunk a rájuk írt használati utasítás szerint: 10 literbe beleöntöttük az összes vegyszert, így gombára és állati kártevőkre is jó volt. Egyik nem ütötte a másikat és nem is ártott neki, mert nem erős szerek ezek. Bordóilé+ Thiovit+ Decis+Rubigan. Azt hiszem a Rubigant már beszüntették, de helyette Thopazt használtunk. A Decist+Thopazt ampullába vettük így pont egy ampulla 10 literhez volt jó. Még méregetni sem kellett. Ha vegyszerek mellett döntünk mindenképpen a boltban kérjük ki az eladó segítségét. Itt nálunk Monoron a Dobó István utcában nagyon segítőkészek. Azért is menjünk időben mert nagy tumultus szokott lenni és ilyenkor nincs idő hosszasan tárgyalgatni és ne is várjuk el az eladótól, hogy negyed órát csak velünk foglalkozzon miután 20-an állnak mögöttünk. Menjünk időben és mindenre lesz idő 🙂

Szerszámaink mind épek és élesek? Gyorsan nézzünk be a szerszámosba, hogy minden megvan-e amire szükségünk lehet az év folyamán.

Földünk előkészítése magvetéshez

Ha magot vetünk közvetlen szabadföldbe, az előkészítésről gondoskodnunk kell. Ha ősszel előkészítettük a talajt, most könnyebb a dolgunk. Amint megszűnnek a fagyok mehetünk is ásni, kézzel vagy géppel. Gyommentesítést is alkalmazhatunk ha később vetünk. Ezt ősszel is megtehetjük, így tavaszra biztos felszívódik és a kártevők is eltűnnek. Mindíg olvassuk el a vegyszeren a használati utasítást és figyeljünk a munkaügyi várakozási időre! Ha van rá lehetőség föld forgatás előtt terítsünk trágyát a földfelszínre, így a forgatásnál belekerül az alsóbb rétegekbe is.

Paradicsomok ültetése

Paradicsomok ültetése

A második részben segítek a konyhakerti zöldségek ültetésének kialakításában. Megmutatom, hogy mit mi mellé érdemes ültetni, úgyhogy érdemes visszalátogatnotok. Harmadik részben a metszésről írok majd a saját tapasztalataim alapján, de lesz majd szó az egynyári virágok, dísznövények ültetéséről és a kertben való kialakításról is.