Harmadik, egyben utolsó részben összegyűjtöttem szintén 5 nagyon ismert virágot, hogy olyan helyre is tudjunk ültetni ahol a nap folyamán árnyékot is kapnak és napot is. Említést kell tennem, hogy előző részekben bemutatott virágok is “fedésben” vannak a fényerő szempontjából. Tehát azok a virágok amik az árnyékkedvelő kategóriába soroltam nem kell szigorúan venni, hogy napi pár óra nap nem érheti őket. Szintén a tűző napos helyet kedvelőknél is megemlíteném pluszba, hogy ha pár órát árnyékban vannak attól még nem lesz bajuk. A kategória sorolásnál úgy válogattam össze őket, amely helyen a legszebbek és legjobban mutatnak valamint a legjobban fejlődnek.

Most viszont  olyan virágok következnek amiknek általános igényeik vannak, vagyis mindenhol jól bírják a nap folyamán. Az sem gond ha pár órát süti őket a nap vagy reggel árnyékban “ébrednek”.

Ebben a cikkben az öt bemutatott virágom a következő: Tollas celózia ( Celosia argentea), Vinca (rózsameténg) más nevén Catharanthus roseus, Csüngő lobélia (Lobelia erinus), Szagos bükköny ( Lathyrus odoratus), Kisvirágú futó petúnia ( Calibrachoa hybridek)

Napos, félárnyákos esetleg szűrt fényű helyet igénylő egynyári virágok

Elsőként kezdeném a Tollas celóziával

Fényigény: napos, szélárnyákos helyet kedvel
Öntözés: közepesen vízigényes
Ültetés: virágágyásba igazán jól mutat

A napfénykedvelő, tollas buga virágú növények a parki kiültetésekben gyakran használatosak. a magyar nemesítésű fajták a klímánkat nagyon jól viselik. Magasságuk 25-75 cm, meleg, napfényes helyet kedvelik, de egész nap ne érje a nap őket. Virágzása májustól egészen októberig tart. Színválasztéka sárga és narancssárgától a piroson át a sötétbordóig terjed. Levele színe is zöld vagy bordós. Élénk színű virágfoltok kialakítására alkalmas.

Celózia

Következő virágom a Vinca, rózsameténg

Fényigény: napos, félárnyékos helyet kedvelő
Öntözése: közepesen vízigényes
Ütetése: főleg virágágyásba, de lehet ládába is

Az elsősorban talajtakarásra használt rózsameténg májustól októberig hozza a Törpe nebáncsvirághoz (Pistike) hasonló virágait. Virága lehet egyszínű, vagy közepén eltérő színnel díszített,fehér, rózsaszín, vagy piros. Levelei fényeszöldek. Magassága 15-30 cm. Ültethetjük napra, de a félárnyékba is szépen fejlődnek, továbbá balkonládák beültetésére is alkalmas.

Vinca, rózsameténg

Szinte az egyetlen igazán szép lilás-kék színű virág a Csüngő lobélia

Fényigény: Tűző naptól mentes helyet szereti
Öntözés: közepesen vízigényes
Ültetés: edénybe vagy ládába

A törpe Lobélia az intenzív egynyári virágágyasok kedvelt alacsony szegélynövénye. Égszínkék, vagy  világos ibolya színű virágai júniustól őszig folyamatosan nyílnak. A kompakt növekedésű, 10-30 cm magas fajták sűrűn elágazódnak. Napot és félárnyékot kedvelő, intenzív tápanyag és vízellátást igénylő dekoratív növény. A kék alapszín mellett ma már fehér, piros illetve rózsaszín változatok is kaphatóak. A csüngő lobélia elsősorban a balkonládák növénye. Félárnyékban is szépen díszít.

Lobélia

Mivel mindíg csak ágyások vagy balkonládák növényeit ismertetem, most egy olyan növény következik ami jó másfél méter magasra is felkapaszkodhat. Ez a növény a Szagos bükköny.

Fényigény: Napos helyet kedveli
Öntözés: vízigényes növény, rendszeresen öntözzük
Ültetés: alacsony kerítések, erkélyrácsok befuttatására alkalmas

Kacsokkal kapaszkodó, egy- másfél méter magasra növő, kúszó szárú egynyári növény. Illatos virága a sárgán kívül minden színben megtalálható. A tápdús talajt a kapálást és az öntözést meghálálja.

Szagos bükköny

Utolsó növénykém a mindenki által ismert Petúnia de abból is a Kisvirágú futó petúnia. Nagyvirágú fajtájától főleg a fényigényében tér el.

Fényigény: félárnyékos helyet kedvel
Öntözés: közepesen vízigényes
Ültetés: edénybe vagy ládába

Nevéből adódóan rengeteg apró, petúniához hasonló virágot hoz egész nyáron. Jól bírja a napsütést, még a csapadék sem tesz kárt virágözönében. Balkonládák, edények, dézsák beültetésére alkalmazzuk. Színpalettája nagyon gazdag: fehér, sárga, barack, rózsaszín, piros, kék, lila és árnyalataiból válogathatunk. Akár cirmos fajtáival is találkozhatunk ami elég ritkaságnak számít.

Kisvirágú futó petúnia

Eme cikkemmel befejezem az egynyári virágok bemutatását. Remélem a 15 virágból találtok olyat ami nektek is tetszik és megfelelő. Persze ezen kívül még nagyon sok egynyári virág létezik, de igazából a kedvenceim között válogattam. Nekem nem sok lehetőségem van arra, hogy a kertecském tele legyen virágokkal, de ha találok egy kisebb zugot már vetem is el  magokat 🙂