Eljött a palántanevelés ideje. Mivel tavaly nagyon szépek lettek a paradicsomjaim és lányom Villő imádta elcsenni a szebb  darabokat, úgy gondoltam idén saját magam nevelgetek több fajta zöldséget is. Mit? Hogyan csináltam?

Meglepő lehet, de előbb elmentem a gazdaboltba és gondosan kiválogattam mit is szeretnék. Vásárlás előtt még kikalkuláltam mekkora helyem lesz a palánta neveléshez és milyen körülményeket tudok biztosítani. Nem akartam egy egész dzsungelt a lakásba se, és a kertbe se olyan sok mindent. Három fajta paradicsommagot vettem (Lugas F1, Hellfrucht, Kecskeméti). A Lugas F1 paradicsom akár 3 méter magasra is megnő, ilyen lehetett tavaly is nekem, de azt úgy hozattam és a fajtát nem tudták megmondani. A Hellfrucht  alacsony, zömök fajta, apró bogyókkal, kifejezetten balkonra, teraszra és dézsába való. A Kecskeméti pedig nagy termésű, determinált növekedésű, 40-60cm magas karó melletti termesztésre alkalmas. A paprika California több színű, vagyis azt írja, hogy érettségtől függ a színe, hogy piros vagy zöld. nyilván éretlenül zöld:)

A Lugas F1 -ből tavaly nyáron három tő bőségesen ellátta a 4+1 fős családomat. Ezért ebből maximum 5 nagyobb palántát fogok meghagyni. A többit elajándékozom. A Kecskeméti fajából még nem tudom pontosan, attól függ hogyan sikerül a palántázás, de olyan 5-10 tövet hagynék meg. A Hellfrucht fajtát viszont függesztve fogom termelni, ámpolna paradicsomnak. A paprikát is annak szántam, ámpolnának, majd meglátjuk mi, hogyan alakul. Ami marad palánta, azt elajándékozom. Manapság úgy is olyan drága egy-egy palánta. Lesz melegágyam is, már a tervek megvannak, csak az idő nincs meg hozzá, ugyanis 10 fok körül azért kell, hogy a nappali hőmérséklet meglegyen. Majd beszámolok a melegágy készítéséről is.

palántázó kockák

palántázó kockák

Tehát elmentem a boltba, megvettem a magokat és mivel elég sokban gondolkodtam mégis, vettem külön 300 ft-ért palántázó kockákat. 8×5 sor, melyet külön vágtam kettő kettes sorra és egy egyes sorra. Mindegyik kockát feltöltöttem virágfölddel, majd két-két magot 1 cm mélyen elültettem. Már előre felírtam, melyik sor milyen fajtát tartalmaz, nehogy összekeveredjen a végén. Az üvegház hatást folpackkal próbálom elérni, a meleget pedig alulról a fűtőtest adja.

sorakozó

sorakozó

Vetettem el a tavalyi paradicsomom megmaradt és eltett magjából is, azok már egészen szépek.

saját magról

saját magról

Szeretnék még szerezni valahonnan sárga tojás alakú paradicsomot is és akkor vegyesen csinálnám az ámpolna paradicsomjaimat is. Hogy a melegágyba mit fogok tenni azt még nem tudom, de azt is ki kell próbálnom.

két leveles állapot

két leveles állapot

Lassan hozza már az első szeldelt leveleket is.

A palántákat veszitek vagy otthon próbálkoztok a magvetéssel?