A második részben csokorba gyűjtöm azokat az egynyári virágokat amik jól bírják az árnyékos helyeket. Általában ezek a virágok inkább levelükkel díszítenek, mint a virágpompájukkal, de ezen virágok levelei szép színesek is lehetnek. Az árnyéba való növényekre inkább az mondjuk, hogy tűrik az árnyékot nem pedig az a legideálisabb hely számukra. Nézzünk pár virágot…

Cikkemben bemutatom  a Virágcsalánt (Coleus blumei), Kakassarkantyúkát (Plectranthus coleoides), Gumós begóniát (Begonia tuberhybrida), Folyton nyíló begóniát, és a legismertebbet a Törpe nebáncsvirágot, ismertebb nevén a Pistikét (Impatiens walleriana).

Félárnyákos, árnyékos helyet kedvelő egynyári virágok

Levelével díszít a legszebben a Virágcsalán.

Fényigény: félárnyékos helyet kedvel
Öntözés: közepesen vízigényes
Ültetés: virágágyásba vagy ládába esetleg cserépbe

Díszes rajzolatú levelei miatt igen kedvelt, akár edénybe vagy virágládába is ültethetjük. A csalánhoz hasonló formájú,  színes levelei a fagyokig díszítenek. Elsősorban a napos helyen őrzi meg élénk színezetét, de az árnyékban is szépen mutat. Magassága 15-70 cm között van, virága jelentéktelen kék színű. Ha cserépbe ültetjük és télen bevisszük a házba áttelel.

Virágcsalán

Második ajánlott virágom a Kakassarkantyúka.

Fényigény: félárnyékos helyet kedvel.
Öntözés: közepesen vízigényes
Ültetés: edénybe vagy ládába

Leveleivel díszít szintén, mint a virágcsalán. Általában a futó Muskátlik közé szokták ültetni. Csüngő habitusú, illatos, bokrosodó balkonnövény. Sajnos palántába ritkán kapni, inkább cserepes növényként lehet beszerezni és így viszont elég költséges ha sok kell belőle. Sokan szúnyogűzőnek ismerik és az illata inkább kellemetlen mint kellemes, de ez is csak akkor érződik, ha erősen megdörzsöljük vagy megmozdítjuk a növényt.

Kakassarkantyúka

Nem annyira ismert a begóniák között a Gumós begónia.

Fényigény: kifejezetten a félárnyékban fejlődik szépen
Öntözés: vízigényes, vagyis szinte naponta a nagy melegben, de vigyázzunk mert kirohaszthatjuk
Talaj: laza, jó vízáteresztő képességű talajt szeret
Ültetés: Szélmentes helyre, főleg edényekben mutat szépen

Magas díszítő értékű, nagy virágú, töretlen népszerűségű növény. Virágai megtalálhatók minden méretben és csüngő fajtaválasztékuk is igen nagy. Magasságuk 25-45 cm-től. A csüngő fajták 60 cm hajtásokat is hozhatnak. Félárnyákba és szélmentes helyre ültessük. Virágzása hosszan a fagyokig is eltart.

Gumós begónia, csüngő

Ismertebb fajtája a Folytonnyíló begónia.

Fényigény: félárnyékos helyet kedvel
Öntözés: közepesen vízigényes
Talaj: tápanyagokban gazdag, laza szerkezetű talajt kedvel
Ültetés: virágágyásba vagy ládába

Az egyik legnépszerűbb egynyári virágunk. Előnye, hogy félárnyákos helyet is bírja, főleg virágágyásokba ültetik. Májustól októberig egyöntetűen folyamatosan virágzik. A virágszíne és a levelei is nagyon változatos színűek.Magassága 10-30cm, jól bokrosodó növény. A rendszeres öntözést meghálálja.

Folytonnyíló begónia

Utolsó növényem a Törpe nebáncsvirág, az egyik kedvencem. Valahova idén is beültetek pár tövet. Tavaly csüngő, teltvirágú fajtája volt a szaletlire akasztva.

Fényigény: félárnyékos, árnyékos helyet igényel
Öntözés: vízigényes
Ültetés: virágágyás és balkonláda

Félárnyákos, árnyékos helyeken összefüggő virágtengert képez. Pozsgás szárú, 25-40 cm magasan, dúsan elágazó növény. 2-3 cm virágai fehér, rózsaszín, narancs, lila, piros és árnyalatai. ma már újabb fajtákkal és nemesítésekkel is találkozhatunk, mint például a csüngő telt virágú fajták. Rendszeres öntözést, tápanyag utánpótlást igényel. A nagyon forró tűző napot nem viseli jól, inkább a félárnyékba tegyük.

Pistike

Harmadik részben olyan virágokat mutatok be amelyeket olyan helyekre ültethetük, ahol a nap folyamán nap is éri őket és árnyékban is vannak.