Előző cikkemben írtam, hogy a második részben a konyhakert legelterjedtebb zöldségnövényeiről írok néhány mondatot, valamint egy táblázat segítségével bemutatom, mit mivel érdemes a kiskertünkbe ültetni. Ma már elvetettem egy- két palántának való magot, amit részletesen képekkel illusztrálok, ötletes megoldással.

Palántázás

Konyhakertünkben saját nevelésű palántákat is termeszthetünk. Ennek nagyon egyszerű módja, ha van otthon üres papír tojásos dobozunk és jó minőségű földünk vagy komposztunk. A magok vásárlásánál figyelni kell arra, hogy mindenképpen jó minőséget és lehetőleg “márkásabb” fajtát válasszunk. Tavaly nekem egy szál petrezselyem gyökerem sem jött ki. Ha rutinosabbak vagyunk az előző évi termésből tegyünk félre a következő évre.A tojásos dobozok nagyon jól helyettesítik a kertészetekben és szakboltokban megvásárolható tőzegcserepeket. Ha már jól begyökeresedett a palántánk a dobozt szétvágva együtt süllyesszük a földbe.

hozzávalók

Menete a következő: A tojásos dobozok alját lyukasszuk ki egy éles tárgyal. Töltsük meg a tojásos doboz celláit 3/4-ig földdel, majd az ujjunkkal picit tömörítsük a földet. Közepébe készítsünk egy kis mélyedést és abba vessük a magokat. Nagyobb tökfélék esetében például kettő-kettő magot minden cellába. Majd ha kikelnek, cellánként elég csak az egyik növényke is.

doboz lyukasztás

földdel töltés

magvetés

Magvetés után a magok tetejére egy vékony földréteget szórjunk egyenletesen amennyire tudjuk. Ezután nedvesítsük be a földet és helyezzük meleg helyre, mondjuk olyan szobahőmérséklet körülire. Több növényfaj inkább melegben csírázik mint hűvösben. Figyeljünk naponta arra hogy a helységet rövid ideig szellőztessük. Nekem van egy üres akváriumom, abba tettem a magokkal teli dobozokat. A fedele jól nyitható, így kis üvegházként használ most. Arra kell még ügyelni, hogy ilyen esetben ne párásodjon nagyon be, mert a kórokozók könnyen elszaporodhatnak nagyon nedves közegben. Az öntözést inkább reggelre időzítsük ne este, mert akkor éjszaka nagyon bepárásodhat, ha azonnal nem szívódik fel az összes víz.

kis üvegházamban

Figyeljünk még arra, hogy ne keveredjenek a dobozok, hogy tudjuk melyikbe milyen magot vetettünk helyezzük mellé a mag csomagolását, de akár kis pálcikára is felírhatjuk és mellé tűzhetjük.

Ilyenkor van itt az ideje a paradicsom és a paprika magvetésének. Én már a töknek és a cukkininek a magját is elvetettem. Valamint lehet még korai, de egyik dobozkába uborkát is vetettem. Az uborka vetése inkább április, és közvetlen lehet szabadföldbe is vetni. Gondoltam én akkor már kész palántákat fogok kiültetni. Remélem kihajtanak majd 🙂 Tökből és cukkiniből három-három tövet szeretnék majd meghagyni, amelyik a legerőteljesebb, többit majd a szomszédoknak adom. Paradicsomból új fajtát próbálok majd az erkélyemre, mert a földünk úgy látszik nem a legalkalmasabb a paradicsom és paprika termesztésre. Két éve próbálom,de sehogy sem akarnak szépek lenni.

Ígértem még nektek a táblázatot, ezt alul láthatjátok. A legismertebb fajtákat soroltam fel bennük.

Virágkötőrita táblázata

Most már tervezgethettek mit hova szeretnétek, és hova a legjobb ültetni ahhoz, hogy szép termést takarítsunk be a konyhakertünkből.