mikulasviragfejlec

Karácsonyi ünnepek egyik legkedveltebb cserepes virága a Mikulásvirág. Újravirágoztatása nem egyszerű mivel rövid nappalos virág. Ilyenkor kell elkezdenünk az újravirágoztatáshoz szükséges igények megteremtésének feltételeit. Persze ez nekünk nem okozhat gondot.Lássunk hozzá bátran, most van itt az ideje!

Mielőtt neki kezdünk bárminek is tisztába kell lennünk mit is jelent az, hogy egy növény rövid nappalos.

A rövid nappalos növények olyan növények, melyek a nyár hosszú nappalai helyett tipikusan ősszel virágoznak. A virágok kifejlődéséhez egy adott óraszámnál (ez általában 12) több órányi sötétségre van szükségük 24 órás periódusonként. Ha a napi fotoperiódus hosszabb, a rövid nappalos növények virágképződése gátolt, vagy teljesen szünetel. A túl rövid napi megvilágítás is gátló hatású.

A mikulásvirág bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövid nappalos körülményeket biztosítunk a számára. Október közepétől 9 héten át naponta 12-14 órát biztosítanunk kell neki a sötét környezetet. Ezt úgy tehetjük meg a legegyszerűbben, hogy az esti sötétedés előtt betesszük a növényt akár egy szekrénybe vagy egy karton doboz alá, este 7-től reggel 8- ig. Tulajdonképpen így az éjszakákat meghosszabítjuk. Mindenképpen arra törekedjünk, hogy a 12-14 óra alatt még egy pillanatra se érje fény, mert az a virágzás rovására mehet.

Ápolása

Fontos a növény rendszeres vízellátása és a 18-20 fok körüli hőmérséklet. Melegben a vizes talajú növénynek is lankadhat a levele. Öntözésekről tanácsokat Helyes vízellátás szobanövényeink számára cikkemben találtok. A lágy vízzel való öntözést meghálálja. Leggyakoribb kártevői a takácsatkák és a levéltetvek.