leander

A növény latin neve: Nerium oleander, ez pedig Néreuszra, a vizek görög istenére utal. Az ő lányai voltak a hableányok, a Nereidák. Napjainkban egyre népszerűbbek a mediterrán növények, amelyek közül a legnagyobb kedvenc továbbra is a leander. Teleltetése megegyezik a mediterrán növénytársaival.


Amikor fagypont alá megy a hőmérséklet teleltetni kell.  Mostani időt még bírja, sőt még a reggeli mínusz 1-2 fokot is átvészeli, persze ha az nem tartós és napokig ilyen a hőmérséklet. Télen vihetjük télikertbe vagy fűtetlen lépcsőházba a lényeg, hogy a hőmérséklet 5-10 foknál ne legyen több, mert a kártevők ilyenkor nagyon szeretik a nyugalomban lévő növény megtámadását. Egyik nagy kártevője a pajzstetű. Amikor behozzuk Leanderünket nagyon figyeljük nehogy véletlenül egy kártevőt is vele hozzunk.

gyapjas pajzstetű

gyapjas pajzstetű

Világos helyet szeret télen is és a hetente egyszeri öntözést. A kártevők elkerülése végett a növényeket legalább az öntözések alkalmával át kell nézni . Ha nem ideálisak a teleltetés körülményei, akkor a fenti kórokozó megtámadhatja és csak tavasszal derülhet ki. Tavasszal a beteg és kopasz hajtásokon csak erős visszavágással és permetezéssel lehet segíteni, ami akár hónapokkal is késleltetheti a virágzást. Amint 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet és a talaj menti fagyok se veszélyeztetik, kitehetjük a szabadba. Sok fényt igényel, ha tudjuk ültessük át jó tápdús talajba. Lehet neki való virágföldet is kapni ami kissé savanyú és  tápoldatot, de ha van más virágzó növényünk is annak tápoldatát is felhasználhatjuk. Ajánlott a tavaszi visszavágás, de ha kevés a helyünk télire is megmetszhetjük bár azt nem annyira szereti. A nagyobb növényeket elég 2-3 évente visszametszeni.

leander-bejegybe

egészséges Leander