Sokan keresnek meg, hogy mit csináljanak a növényeikkel, mert sárgul a levele vagy éppen hullik, de még zöld, esetleg foltos vagy halvány a levele. Cikkemben a gondozási hibák felismerésében és elhárításában segítek olvasóimnak.

Felnyurgulás

A növény hajtásai vékonyak és megnyúltak. A levelek ritka közökkel követik egymást és sárgás-világoszöld színűek.A növény túl sötét helyen áll.
Védekezés és jótanács: Állítsuk növényünket világos helyre, hajtásait vágjuk vissza néhány cm-el. Át is ültethetjük.

Napperzselés

Barna foltok a leveleken, melyek lencse vagy ovális alakúak. A levelek erős napsütés hatására megégtek vagy, ha víz érte őket, megperzselődhettek.
Védekezés és jótanács: A károsodott levelek sajnos nem fognak már “meggyógyulni”, de óvhatjuk a növényt jobban a naptól, napon ne permetezzük a leveleket!

Lankadt levelek és hajtások

A föld elég nedves, tehát ki biztos nem szárítottuk a növényünket, de a levelek lankadtak és csüngenek. Nagyon túltrágyázhattuk szegénykét, vagy  a gyökerei megkárosodtak és hűvös helyen áll a növényünk.
Védekezés és jótanács: Teljes átültetés. A gyökereit teljesen mossuk le, sérült gyökérrészeket távolítsuk el, tegyük cseréppel együtt melegebb helyre.

Levél vagy bimbóhullás

Növényünk egészségesnek látszó zöld leveleket és bimbókat hullat, vagy a levelek a szélükön megbarnulnak, besodródnak és ezután leesnek. A növény száraz levegőjű helyiségben van.
Védekezés és jótanács: Tegyük párásabb helyre a növényt, majd gyakrabban öntözzük. Virágos növényeknél ne a virágokat és bimbókat permetezzük csak a zöld részeket.

Sárga levelek a fikuszon

Növényünk levele sárga és hullik, de nemcsak a sárga, hanem a zöld leveleit is hullajtja. Huzat, helyváltoztatás, vagy túl száraz gyökérlabda esetében reagál így  a növény.
Védekezés és jótanács: Ne változtassuk a növény helyzetét miután huzattól mentes helyre állítottuk. Óvjuk a túlöntözéstől vagy  a kiszáradástól.

Túl világos levelek

A levelek feltűnően világoszöldek és halvány színűek. Túl világos neki a hely vagy éppen telenyomtuk tápoldattal.
Védekezés és jótanács: Tudjunk meg mindent növényünkről, lehet az árnyékosabb helyet kedveli. Tápoldatozást kicsit szüneteltessük. Ha újra elkezdjük tápoldatozni, inkább kevesebb tápoldatot adjunk neki.

Levélsárgulás (klorózis)

Növényünk levele sárgulni kezd, de a levél erezete feltűnően zöld marad. Növényünk vashiányban szenved, melyet okozhat földje magas mésztartalma.
Védekezés és jótanács: általában régen átültetett növényeknél a föld felszínén kicsapódhat a mész. Növényünket ültessük át friss földbe, de egy hónapig ne tápoldatozzuk. Öntözzünk állott vízzel.

Átgyökerezett földlabda

Növényünk kinőtte a cserepét, még a föld is szinte eltűnt.
Védekezés és jótanács: Növényünket ültessük át nagyobb cserépbe, friss földdel.

Remélem tudtam segíteni, hogy növényeink szépek és egészségesek legyenek otthonunkban!