ősz

Kertünk folyamatos munkát és odafigyelést igényel. Azon kívül, hogy az aktuális munkákat elvégezzük, mindig egy picit előre is kell gondolkodnunk. Például a mostani időjárást figyelembe véve a kertünknek meg kell teremteni a pihenés alapjait télire. Télen nem tudunk kimenni a mínusz fokokba lombot gereblyézni, vagy az őszi lemosópermetezést megcsinálni. Persze ez nem jelenti azt, hogy télen is unatkoznánk. Nézzük mi az amit még tenni tudunk a zord időjárás ellenére.


A kártevők még aktívak, belülről eszik a növényeinket, mert próbálják télire bevackolni magukat. Egy lemosó permetezés meggátolja őket és mi is nyugodtak lehetünk, hogy tavasszal még hatásosabb lesz a következő permetezésünk. A fák alól a lombot gereblyézzük össze, főleg a dió fáét fontos, mert a levele mérgező. Semmiképpen ne tegyük a komposztba! Ha van hol elégetni az lenne a legjobb, akár a többi lombbal együtt. Elszáradt virágaink leveleit vágjuk le, mert a téli időjárás csak rothadást okoz. Az orgona elszáradt virágaihoz jobban hozzáférünk, ha már lehullott a levele. A rózsák tövét fenyőkéreggel vagy  földdel takarjuk be,  így a fagyás elkerülhető. Veteményesünk földjét forgassuk át, de nem kell elegyengetni mert a téli fagyok szétomlasszák a rögöket. A vályog és agyagtalajoknál a gyümölcsfák alját is lassacskán feláshatjuk a fagyok beköszönte előtt. A homokos talajnál inkább majd tavasszal, mert a szél elhordhatja a fellazított talajt. Kertünk tavasszal meghálálja a gondoskodást.

Ha úgy gondoljuk, hogy mindent megtettünk amit időnk és energiánk engedett, szerszámainkat tegyük rendbe. Persze évközben is szükséges, de most jobban engedi időnk élezésre, tisztogatásra.