Tavasszal, téli pihenő álmukból ébredeznek a szobanövényeink. Ekkor kezdenek új erőre kapni és igénylik a megfelelő tavaszi gondoskodást. Új földdel megtöltött nagyobb cserépbe kell átültetni azon növényeinket amik kinőtték régi cserepüket vagy a föld nagyon elhasználódott. Hogyan is végezzük az átültetést?

Készítsük elő a hozzávaló anyagokat. Kettő, maximum három mérettel nagyobb cserép, hozzáillő alátéttel. Megfelelő ültetőközeg, agyaggranulátum, öntözőkanna. Időigény növényenként 10-15 perc, nagyobbaknál 20-25 perc is lehet. Szükség van még újságpapírra, amivel letakarjuk az asztalt ahol dolgozunk.

Hibiscus

Hogyan ültessük át szobanövényeinket?

– a növényt vegyük ki a cserépből. Ahhoz, hogy a növényt kiemeljük,  forgassuk meg a cserepét és kis mozdulatú ütögetésekkel segítsük elválasztani a cserép falától, közben gyengéden húzzuk meg a növényt a tövénél. Ha így sem sikerül, törjük össze a cserepet.

– a beültetés előkészítése. Lazítsuk meg a gyökérlabdát és kb. 2-3 cm-rel  rövidítsük meg, nagyon nagy példányoknál a gyökérzetet körös-körül 2-3 cm-rel keskenyítsük meg egy nagy késsel. Az agyagcserepeket az ültetés előtt 1-2 órával áztassuk vízbe.

– gondoskodjunk a jó drénrétegről. A pangó víz és ennek következményeként, a hiányos szellőzés miatt a cserép alára tegyünk agyaggranulátumot 2 cm vastagon.

– töltsük meg ültetőközeggel és ha van trágyával a cserepet. Vigyázzunk, hogy a növény közvetlenül ne érintkezzen a trágyával. Ezt úgy oldhatjuk meg, hogy a drénrétegre tegyünk  2-3 cm vastag földet majd rá a trágyból ugyanennyit és ismét a föld 2-3 cm.

– a növény behelyezése. Ha beleállítjuk próbaképpen a növényünket a cserépbe, akkor a  gyökérlabda és a cserép pereme között 1-2 cm maradjon, hogyha öntözzük a növényt felülről ne folyjon ki a víz. Ha nagyon mélyen van a növényünk tegyünk még alá földet, ha magasan, vegyünk le belőle. Ezután a növényt a cserép közepébe illesztve körös-körül töltsük meg a szabad teret földdel. Többször nyomkodjuk meg az ujjunkkal és figyeljünk, hogy a növény mindíg középen maradjon.

– az öntözőperem megformázása. A cserép szélénél a földet kb. 1 cm szélesen, mélyre nyomjuk le, így elkészül az öntözőterünk. Ezzel a módszerrel nem a növényünk tövét áztatjuk folyamatosan. Mindíg figyeljünk az öntözés mértékére. A friss átültetés után átlagosan 4 hétig ne tápoldatozzuk növényeinket, mert a friss ültetőközeg tartalmazza a megfelelő tápanyagot.

Zamia

Hamarosan még írok a szobanövények további gondozási módjáról.