angyaltrombita

Mivel nagyon jön a hideg és péntekre már talaj menti fagyokat mond, ideje elgondolkozni hova is tegyük azokat a virágainkat amiknek télen hűvös, de fagymentes helyre van szükségük.

Egyik ilyen virág az Angyaltrombita (Brugmansia). A burgonyafélék családjába tartozik. Előfordulása trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika. A növény minden része mérgező. Ezért fokozottan vigyázzunk ha kisgyermek is van a családban.

Ősszel a növényt a ház egy hűvös helyére kell tenni cserépben és ott átteleltetni. Hetente egyszeri öntözést kíván. Magas tápanyagigénye miatt tehetjük olyan virágföldbe ami trágyát tartalmaz. Én általában ősszel szoktam megmetszeni, hogy beférjen a kazánházba. Ott nincs olyan meleg. Idén más megoldást fogok választani. Diplomás dísznövénykertész barátnőmtől megkérdeztem nem lehet-e kinn valahogy át teleltetni. Úgy gondoltam, hogy a növényt visszametszve körbefogatom egy háncs anyaggal vagy fóliával ( a fólia nem lélegzik, ezért lemondtam róla) és feltöltöm forgáccsal. Barátnőm szólt, hogy vigyázni kell nehogy nedves legyen a forgács ezért kitalálok rá még valami “esernyő ” félét ami védi a csapadéktól. Most már nagyon sürgősen kell megoldást találnom és az idő ellenem dolgozik. Ha valaki beviszi a lakásába vagy a pincébe és esetleg nagyon nagy a növénye akkor nyugodtan vágjon alá a gyökerének és metsze meg a kis gyökér részeket is. Amiket lemetszek 20-30 cm-es részekre darabolom és beleállítom egy kis vödör vízbe. A vizet nem szabad cserélni csak utána tölteni. Nem a legjobb módszer a szaporítására, de a fele majdnem mindig megmarad.

Tavasszal, általában májusban,de ha nagyon jó az idő mint idén volt akkor már áprilisban kiteheted a szabadba és hamarabb megindul a növény. Ehhez tartós melegre van szükség mert egy kis fagy és már el is vitte az egész növénykét. Virágai illatosak, mutatósak, nagyok.