mézeskalács

Mindenki bőszen készítgeti a karácsonyfájára a mézeskalács díszeket. Találtam egy nagyon jó receptes oldalon olyan mézeskalács tésztát ami megpuhul másnapra. Évek óta kísérletezgetem a tésztákkal, hogy melyik puhul meg, de egyik sem volt az igazi. Ez viszont sikerült, és gondoltam megosztom másokkal is. Nagyon korán ne készítsük el mert gyorsan elfogy. Kihülés után kitettem az asztalra, hogy díszítsem, igen ám, de több idő a száradása a díszítésnek mint magának a mézeskalácsnak és közben mintha el-eltűnne belőle 1-1 darab 😉

Mézeskalács hozzávalók:

– 25 dkg méz
– 50 dkg liszt
– 12 dkg Rama
– 10 dkg cukor
– 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
– 1 kk. szódabikarbóna
– 3 kk. mézeskalács fűszerkeverék
– vagy 1 kk. őrölt fahéj és 1 kk. őrölt szegfűszeg

Készítése:

A mézet megmelegítjük mikróban a darabokra vágott margarinnal, majd melegedés után hozzátesszük a cukrot is. A lisztbe belekeverjük a fűszereket és a szódabikarbónát. A liszt közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a tojásokat, majd a mézes keveréket. Gyors gyúrás után észrevesszük, hogy nem is ragad a tésztája! 5 percre betesszük a hűtőbe, hogy kicsit lehűljön. Kivesszük és nyújtjuk 3-4 mm vastagságúra.

nyújtás

nyújtás

szaggatás

szaggatás

tálcára rakás

tálcára rakás

sütés

sütés

díszítésre előkészítés

díszítésre előkészítés

díszítés

díszítés

díszítve

díszítve

díszítve

díszítve

Cukormáz készítése:

1 tojásfehérjéhez 15 dkg porcukrot teszünk és fehéredésig verjük, hogy borotvahab keménységű legyen. Ezután szétosztjuk amennyi színt szeretnénk, és ételszínezékkel megfestjük a habot. Zacsiba téve a sarkát kivágjuk és díszíthetjük is a mézeskalácsunkat.