Itt a szilva szezon. A szilva egy aránylag olcsónak mondható gyümölcs, így ez a süti nem egy költséges édesség. Bevallom a receptet egy ismert receptmegosztó portálról kaptam a napi hírlevél ajánlójukban. Ott viszont nincsenek képek mellékelve a készítésről, így viszont segíteni tudok azoknak akik bizonytalanabbak a süti készítéseknél. Hogyan is készül a süti?

Tészta hozzávalók:

– 30 dkg liszt
– 2 tojássárgája
– 1 ek. cukor
– 2 cs. vanillin cukor
– 15 dkg margarin kockából
– csipet só
– 0.5 dl tej
– 2.5 dkg élesztő

Töltelék hozzávalók:

– 50 dkg túró
– 15 dkg porcukor
– 2 cs. vanillin cukor
– 1 cs. vaniliás pudingpor
– 2 tojás fehérje
– fahéj
– mazsola
– 10 dkg darált dió
– közel 1 kg szilva

Kezdésnek mindig az élesztővel kezdjük, mert idő míg felfut. A szokásos elv alapján, vagyis a mikróba meglangyosított tejbe (kéz meleg), tegyük bele az evőkanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Ezt tegyük be a 25 fokos sütőbe. Akinek nincs hőfok szabályzója az éppen annyira kapcsolja csak be a sütőt, hogyha beteszi a kezét kellemesen meleg legyen.

élesztő

élesztő

Jöhet közben a tészta meggyúrása. A lisztet elmorzsolom a margarinnal, bele a csipet só, vanillin cukor és a végén a tojássárga. Mire ezt összegyúrjuk az élesztőnk is felfut jó magasra, így azt is tegyük hozzá. Valószínű kell még hozzá liszt, nekem is kellett egy jó tíz deka még. Osszuk ketté a tésztát és tegyük hűtőbe. Ha közben nem fut fel még az élesztő miközben gyúrnánk a tésztát, mossuk meg a szilvát, vágjuk félbe, magozzuk ki, addig is időd nyerünk.

margarinnal a liszt

margarinnal a liszt

morzsolás

morzsolás

cukor szórás

cukor szórás

egyben a tészta

egyben a tészta

válasszuk ketté

válasszuk ketté

Ha ezzel megvagyunk, a túrót törjük át, tegyük hozzá a cukrot, vanillin cukrot és a fél zacskó pudingport és a mazsolát. A pudingra azért van szükség, hogy felvegye majd a nedvességet, hogy ne ázzon el a tészta a szilvától. A diót daráljuk vagy őröljük meg és tegyük hozzá a pudingpor másik felét. A tojás fehérjét verjük fel és keverjük óvatosan a túrós masszához. Ha kész az előkészítés kezdjük az összeállítást.

dió

dió

dió aprítás

dió aprítás

massza keverés

massza keverés

tojáshab verés

tojáshab verés

szilva magozás

szilva magozás

A tészta egyik felét nyújtsuk ki a tepsi méretére (25*32 cm kb a tepsim, sose mértem még le).Szórjuk meg a diós keverék felével, majd nagy nehezen kenjük rá a túrós krémet. Elég macerás, mert állandóan felveszi a diós keveréket, de nembaj, úgysem látszik később. Aztán szépen helyezzük a masszára a felezett szilvákat, szórjuk be a maradék diós keverékkel és ha gondoljuk fahéjat is (ne sajnáljuk, a szilvához nagyon jól illik a fahéj).  A tészta másik felét nyújtsuk megint ki és fektessük az egésznek a tetejére. Szurkáljuk meg villával és kenjük be tejjel. Tejjel azért jobb, mert nem kell még egy tojás, valamint sokkal puhább marad a tészta és nem fog törni. 30 percig sütöttem 200 fokon. Én mindent 200 fokon sütök :). Egyébként az előkészítés egy haladós ütemben 40 perc volt, néztük párommal, plusz a sütés 30 perc.

nyújtás

nyújtás

krémezés

krémezés

simítás

simítás

szilva szórás

szilva szórás

szilva szórva

szilva szórva

szurkálás

szurkálás

sütés

sütés

túrós szilvás pite

túrós szilvás pite

Köszönöm Gizinek a finom süti receptet!

Barackkal vagy meggyel is kipróbálhatjuk. Melyik ízlett?