bukta

Lassan véget ér a 90 napos diéta, ennek örömére csináltam egy kis lekváros buktát. Egy gond volt vele, Gábor párom elvitte másnap az egészet és nekem nem hagyott. Csorgott a nyálam utána, ezért másnap frissibe készítettem újabb adagot.

Hozzávalók 12-15 darab lekváros buktához:

– kovász (1 dl tej, 3 ek. liszt, csipet cukor, 2 dkg élesztő) – elkészítését Toroczkói kalácsnál találjátok
– 0.5 kg liszt
– 2 tojás sárgája
– 2 dl tej
– 5 dkg margarin vagy vaj
– csipet só
– 25 dkg lekvár

Elkészítése:

Tulajdonképpen ugyanúgy kell a tésztáját készíteni mint a Toroczkói kalácsnak . Én ismét kenyérsütő gépben készítettem, sose gondoltam volna, hogy egyszer majd nem kell fakanállal bajlódnom, pedig a fakanalat még a nagyitól örököltem. Szerintem a nagyi nagyon elítélné ezt a modern technikát, mármint a kenyérsütőt, mert szerinte kézzel az igazi. Hát én sose tudtam így kiverni a tésztát hólyagosra és lágyra mint a gép. Valamint a kelesztést is elvégzi és az külön főnyeremény.

kovász

kovász

Noh,  miután készen vagyunk és így vagy úgy kelesztettük 1 órát, nyújtsuk ki 0.5-1 cm vastagra és daraboljuk fel 8-10 cm-es négyszögekre. Majd tegyünk a közepébe egy sávba lekvárt. A legjobb a régi “beton” lekvár. Nekem ilyen volt a kamrában, kb. úgy 10 éves lehetett a dátum szerint 1999-es. Nem is tudtuk mi volt benne pontosan és kibontás után is tippelgettünk, hogy meggy vagy szilva. Tök mindegy egyébként, csak ne folyós lekvárból készüljön. Birsalma lekvárból (sajtból) milyen lehet?

lekvárral töltés

lekvárral töltés

Ezután tekerjünk rajta egyet és kivajazott tepsibe fektessük 2 cm-re egymástól. Receptkönyvem szerint szorosan egymás mellé. Nehogy így tegyünk mert akkor nagyon egymásba érnek, ugyanis még fél órát keleszteni kell a tepsiben. Ha szorosan tesszük nem lesz helye kelni. Tetejét kenjük meg a tojásfehérjével, hogy szép barna legyen. Tegyük 25-30 fokos sütőbe, úgy mint a kovászt és kelesszük még fél órát. Ezután vegyük ki, a sütőt tegyük 175 fokra, forró sütőbe tegyük vissza és süssük még fél órát. Kár, hogy a kenyérsütő gépbe nem fér el dupla adag.

lekváros bukta

lekváros bukta

lekváros bukta

lekváros bukta