beigli

Elérkezett idén is a karácsony, itt az ideje a beiglik készítésének. Ahány ház annyi szokás és annyi féle változata van. Miután minden recept arra esküszik, hogy az ö beiglije nem reped fel, én azt mondom az enyém olyan ami tuti, hogy kicsit kireped. Nem árulok zsákbamacskát, de az íze nagyon fimon, ajándéknak nem alkalmas, de otthon biztosan elfogy.

Egyszerre 10 rudat sütöttünk édesanyámmal, 4 mákosat, 3 diósat és 3 gesztenyéset. Ő a töltelékeket csinálta, minden más az én feladatom volt. Minden évben más receptet készítünk, keresve az igazit. Ennek a tésztája fogott meg, mert igaz az élesztővel problémák lehetnek, de mióta a TV Paprika egyik adásában láttam, hogyan futtatják fel, így tutibiztos, hogy azóta nekem is felfut. Tehát ha aggódunk emiatt, ne tegyük mert ez viszont biztos, hogy sikerül mindenkinek. A recept 4 rúd közepes beiglihez elég, a töltelékek viszont 2-2-2 re szólnak és elég sok lesz a beigliben is, tehát aki nem szereti a sok tölteléket az csökkentheti arányosan az adagot.

Hozzávalók 4 rúd beiglihez:

Tésztához:

– 50 dkg liszt
– 25 dkg vaj vagy margarin
– 2 dkg élesztő
– 1 dl tej
– 1 ek. porcukor
– 3 tojás
– 1.5 dl tejföl ( nembiztos hogy szükséges )
– csipet só

Diós töltelék:

– 50 dkg darált dió
– 20 dkg porcukor
– 1 csomag vaniliás cukor
– 1 teáskanál őrölt fahéj
– 2-3 ek. rum
– 1 ek. vaj
– mazsola (mondjuk kb. egy nagyobb marék)
– annyi tej, hogy keverhető legyen és egyszer felfőzzük

A tölteléket úgy készítjük, hogy a hozzávalókat összefőzzük egyszer. Túl híg ne legyen mert akkor kifolyik, de sűrű se mert nem lehet majd kenni. ( A töltésre van egy szuper tippem ,lejjebb láthatjátok is )

Mák töltelék:

– 40 dkg darált mák
– 25 dkg porcukor
– 1 citrom reszelt héja
– mazsola (mondjuk kb. egy nagyobb marék)
– 1 ek. vaj
– annyi tej, hogy keverhető legyen és egyszer felfőzzük
– 2 ek. baracklekvár (nem kötelező)

Ugyanúgy járunk el mint a diós tölteléknél.

máktöltelék

máktöltelék

Gesztenyés töltelék:

– 25 dkg gesztenyemassza ( én fagyasztottat használok )
– 3 ek. rum
– 5 dkg vaj
– 1 púpozott ek. kakaópor
– 10 dkg porcukor
– 1-1.5 dl tej (eddig sose tettem bele, mert így is elég híg lett)

A hozzávalókat simán összekeverjük, miután a gesztenyemassza kiolvadt.

A töltelékeket mindíg hidegen használjuk a töltésnél!

Tészta elkészítése:

Az élesztőt belemorzsoljuk a kicsit meglangyosított, megcukrozott tejbe, betesszük a sütőbe és 50 fokon felfuttatjuk. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal vagy margarinnal, kis mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felfutott élesztőt, beleütjük a tojásokat, a pici sót és alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges tegyünk hozzá tejfölt (nekem nemvolt rá szükségem csak egy evőkanálnyira). A tésztát 2 nagy vagy 4 kicsi cipóra osztjuk. Én 4 felé osztottam és így 2 mákos és 2 diós lett belőle. Legalább fél órát pihentessük a tésztát a hűtőben.

cipók

itt már csak két cipó van

A cipókat 5 mm vékonyra nyújtjuk.

nyújtás

nyújtás

nyújtva

nyújtva

A lapokon úgy terítsük el a tölteléket, hogy középen egy sávban rákanalazzuk. Takarjuk le egy fóliával és úgy nyújtsuk ki a tölteléket. Ennél egyenletesebben nem is tudnánk elsimítani. Majd kanalazzuk rá a lekvárt.

töltés

töltés

lekvározás

lekvározás

lekvár kenés

lekvár kenés

Szórjuk rá a rumba áztatott mazsolát.

mazsolázás,tekerés

mazsolázás,tekerés

Ne túl szorosan tekerjük fel úgy, hogy előbb a két szélét felhajtjuk 1-2 cm-re vissza.

rúd

rúd

Kenjük meg tojássárgával, majd tegyük vissza hűtőbe fél órára. Addigra a sárgája kiszárad foltokban és a következő réteg bekenésénél is foltos marad. Ettől lesz márványos a teteje.

kenés

kenés

Sütés előtt még egyszer kenjük át, de most már egész tojással. 175 fokos sütőben sütöttem (nem légkeveréssel) és kb 35 perc alatt készre sült, de van akinek 45 perc is volt. Általában ha a teteje már elkezd barnulni és sötétedni, jó szokott lenni a közepe is. Én nem a középső tartón hanem eggyel alatta szoktam a sütőbe tolni.

sülés

sülés

Látni, hogy csak a mákos repedt meg igazán, a diósok éppenhogy csak.

beiglik

beiglik

beigli

beigli

diós beigli

diós beigli

Ez a beigli most így sikerült, egyébként valamiért a gesztenyések jobban megrepedtek, de ez nálunk senkit nem érdekel, mert nagyon finomak 🙂

Mindenkinek jó sütögetést!