Végre itt a nyár… Sikerült akciósan beszerezni egy jó nagy családi medencét. Anyuékat befűtöttem, hogy mivel ők most éppen Horvátországban nyaralnak ebben a iszonyú rossz időben, mi Gáborral felállítottuk a nagy medencét. Azért kellett a beleegyezés, hiszen jó nagy helyet foglal el a kertből és az ilyen nagy medencéknek stabil hely kell, így betonozásra volt szükség. A nyaralásra szánt pénzt medencére és annak alapjaiba fektettük. Kaptunk dvd-t is hozzá, de amit a lemezen két perc alatt lejátszottak az nekünk közel két óra volt. Persze plusz négy és fél a feltöltése vízzel. Lássuk, hogyan alakult az “építkezés”.

Ebben a rossz időben még nem is avattuk fel, de sokszor kinézünk a kertbe megcsodálni a közel 5 méter átmérőjű és 91 cm magas medencénket. Már tavaly is szerettem volna, de idén lett meg.

Először is szóltunk a szomszédnak, hogy szeretnénk egy medencét és megcsinálná- e az alap betonozását, mert nem kicsit lejt a kertünk. Semmi akadálya. Intex 4,57 x 0,91 méteres medencét vettünk. Namármost mivel ez puha falú, szomszédunk mint szakmabeli útbaigazított minket, hogy ennek a medencének minimum 5 méteres átmérő kell. Nem értettem miért, de aztán az állításnál rájöttünk, hogy bizony ennyi a minimum volt. Jött, földet kapirgált, ásott, zsaluzott, izzadt a bazi melegben és már keverték is a betont. Előző nap másik kedves szomszédunk Árpi bácsi a tüzépről beszerezte az 1 m3 sódert és a 2,5 mázsa cementet. Nem egészen két napig a nyolcvan fokban folyamatosan locsolni kellett, nehogy kiszáradjon, mert akkor elkezd repedezni. Lányom kapva kapott az alkalmon és mint egy balerina táncolt körbe- körbe a vizes betonon.

Villus éppen elesni készül annyira pörgött-forgott

Villus éppen elesni készül annyira pörgött-forgott

betonozva az alap

betonozva az alap

Ezután engedélyt kaptunk, hogy mehet rá a medence és jó szórakozást kívánt a szomszéd. Hmm, szórakozás? Hát egy frászt. Kemény munka volt. Apukámmal levágtunk a maradék fóliaház fóliájából a megfelelő méretet amit később kicsit ki kellett toldani. Villus segített leszedni azt a betonról.

fóliázás

fóliázás

Fólia helyett a homok is megoldás, de az már nagyon költséges lett volna, a fólia viszont a padláson volt és az is elég vastag.

Noh, a fóliázás után elkezdtük kihajtogatni a medencét. Nem egy egyszerű feladat és nehéz is a mozgatása. Az alját belőttük kábéra amit később sajnos odébb kellett vinni. A puha falú medencéknél figyelni kell arra, hogy ha azt írja a mérettáblázat, hogy 3,98 méter az alja és a hasa lesz 4,57 mint a mi esetünkben, akkor tulajdonképpen a 4,57 méter alapot kell nézni, mert az is lesimul az alapzatra. Így is lett, vagyis az 5 méterből nemsok maradt a szélén. Ráadásul nemjól lőttük be ami csak később derül vagy derülhet ki amikor már kis víz van az alján.

egyengetés

egyengetés

Először lőjük be kábéra, hogy a keringető szivattyúnak hova essen a kivezető nyílása. Majd a medence aljának a vonalát alul kezdjük kívülről igazítgatni, simítani. Ezután fújjuk fel a peremét (szomszéd kompresszort adott,így nem egészen 5 perc volt). Majd álljunk bele és emeljük meg a peremet, közben a lábunkkal próbáljuk kifelé tolni a medence alját. Ezután tegyük be a keringető szivattyú szűrőit a helyükre. A használati utasítás képein ebben az esetben jól el lehet igazodni.

szívásnál a szűrő

szívásnál a szűrő

vízbefúvó

vízbefúvó

Majd ha ezekkel is megvagyunk, töltsük fel a medencét két ujjnyira. Éppen csak annyira amikor már látszik, hogy letapad az alja és, hogy milyen ráncos. Ebben is segített Villus lányom.

előfeltöltés

előfeltöltés

Most következik a nagy munka! Amikor két ujjnyira az alját fedi a víz, menjünk bele és fogjuk meg a medence peremét. Emeljük meg majd próbáljuk az alját kifeszíteni. Ezt a medence körbe- körbe való járásával csináljuk, mindíg egy kicsi részt. Ekkor jöttünk rá, hogy a medencénk nagyon el van csúszva és ha megtöltjük bizony lelóghat a betonról is. Ezért azt találtam ki, hogy Gáborral megfogtuk a medence egyik részét alul és úgy megemeltük, hogy az összes víz átment a másik oldalra. Ekkor egy gyors mozdulattal a kezünkben lévő medencerészt beljebb emeltük. Ekkor jó gyűrött lett az alja, így a szemben lévő résszel ugyanígy tettünk csak ott kijjebb húztuk. Jó kis szórakozás volt ez.

Amikor minden okésnak tűnik és töltenénk a medencét ne feledjük a keringetőt a rendszerhez csatlakoztatni. A légtelenítésről is mindjárt ejtek pár szót. Ezután elkezdtük tölteni a medencét. Azt hittük sosem érünk a végére. Készítettem tablettatartót is egy savanyúságos vödörből amit egyenlőre Villus karúszójára rögzítettem, így úszkál a víz tetején. Amikor úgy 30 cm lehetett a vízszint bele is dobtam a tablettás dobozkát. Tablettát vettem a kertészboltban. Multifunkcionális 5 db-os 1850 ft-ért. Szomszéd ajánlotta. Kábé két hétig jó egy tabi 50 m3-es medencéhez. Vagyis az 5 tabi akár a nyarat is kihúzza, mert ugye június elején még nem állítjuk fel ugysem, mert nincs jó idő annyira. Ezután amikor a vízszint elérte a maximumot beindítottuk a keringetőt a következőképpen. A szivattyú mindenképpen a nyílások szintje alatt helyezkedjen el, így amikor a légtelenítőt kinyitjuk automatikusan kezd a víz kifolyni a nyíláson. Ekkor zárjuk el és dugjuk be az áramba a dugóját. Így elvileg a szivattyú megtelt vízzel és nem levegőt fog szívni. Azt a tanácsot kaptam, hogy legalább három napig járjon folyamatosan a szivattyú. Ha nem is folyamatosan, de elég sokat járatom. Egy tapasztalt medencés szomszéd éppen jókor jött és segített a szűrőtisztításnál. Naponta 3x tisztítsuk az elején, majd ez napi egyre csökkenjen. Milyen badarság hogy két hetet ír a kézikönyv! Pár óra után is olyan retkes volt a szűrő. Nah tehát most a szűrőtisztításnál viszont éppen az ellenkezőjét tegyük az előbb leírtaknak, vagyis a szivattyút emeljük a nyílások szintje fölé és így nyissuk ki a szivattyút, hogy hozzáférjünk a szűrőhöz. Mi ráállítottuk egy ládára addig. Majd közepesen erős vízsugárral lemostuk az eredetileg fehér, de nekünk rozsdaszínű szűrőt. Majd visszatettük a medence mellé. Ezután szintén kinyitjuk a fenti csapot, megvárjuk míg jön a víz, elzárjuk és beindítjuk. Minden alkalommal légteleníteni kell. Erre nagyon ügyeljünk, nehogy üresen járjon , meg egyébként is nem tisztít így.

szinte készen van

szinte készen van

Látjátok ott úszik a karúszó a tablettával. Valamint azt is látni, milyen kicsi hely maradt a medence mellett. A fóliát ha gondoljuk vágjuk méretre.