Kicsit elhanyagoltam most a blogomat, de így a tavasz derekén annyi munka van a kertben is, hogy nem sok időm marad még Villusra sem, nemhogy a blogomra ránézzek kicsit. Mivel Villus még délelőtt alszik és kint olyan borongósra fordult az idő, gondoltam írok pár sort, hogy mit is csinálgatunk mi Villussal napközben, illetve ő mivel lep meg minket nap mint nap.

Sokszor nézegetem a lányomat és szinte állandóan újdonságokat veszek észre rajta, főleg a viselkedésében. Napjaink általában úgy telnek, hogy reggel negyed hétkor kikelve a nyugalmából az ágyában tudtunkra adja, hogy bizony ő már fent van és ideje lenne reggeliznie. Nem tudom más hogy csinálja, de próbáltam áttérni arra, hogy velünk egyen reggel, de akkor nem tudom mivel lenyugtatni reggel negyed hétkor amikor felkel. Miután iszik egy kis teát, én meg gyorsan visszahúzom az apja mellé az ágyikóba, negyed óra után ismét rázendít, hogy most már adjak neki valamit enni is, ne csak inni. Kiballagok a konyhába kicsit morcosan, megmelegítem neki a reggeli kakaóját, közben persze türelmetlenül kiabál vagy magyaráz. Aztán miután azt hiszem, hogy milyen jól belakmározott kiderül,  hogy szétlocsolta a kakaót az ágyában. Háromnegyed hét körül bekapcsolom neki a tévét, hogy szóljon valami, mert ugyan ő azt nem is nézi, de nem szereti, ha nagy a csend körülötte, kell neki a háttérzaj. Beteszek pár játékot az ágyikójába, majd gyorsan visszahúzva apja mellé reménykedek, hogy van még fél óra pihi. Igaz akkor már eszeveszetten rikácsol, hogy ott hagytam, de negyed nyolc előtt nem veszem ki az ágyból, mert akkor ha tisztába teszem már megy is a lakásban körbe mint egy tornádó. Hát így indul egy napunk és innentől nincs megállás.

Délelőtt aránylag nyugisan elvan a lakásban, de van, hogy már kilenckor ki kell vinnem annyira igényli, hogy kint legyen a kertben. Ilyenkor leviszem a kert végébe a tyúkokhoz, de 5 perc az egész amíg enni adok nekik és már nyugtalankodik is. 10-15 perc tologatás után bejövünk mert dörzsölgeti a szemét. Ezután szinte már rögtön kapaszkodik is az ágyába, hogy aludni akar. Ez egy új dolog nála, olyan egy hete adja így tudtunkra, hogy álmos. Jó az alvókája ilyenkor mert egy-másfél órát biztos alszik. Felkelés után jöhet a tízórai, ami általában egy alma gerezdekre vágva, mert ugye nekünk már 4 fogunk is van. (Mármint Villőnek 🙂 ) Amíg Villus alszik addig gyorsan elmosogatok vagy beteszek egy adag ruhát mosásba vagy esetleg ki is tudok már teregetni. Utána nyomás a kertbe, ha felkelt Villus.

Kint a kertben először babakocsiban elvan pár percet. Nem semmi, pár percet 🙂 Aztán ki kell venni, jöhet a cipő és már tolja is a babakocsit. Általában egy valakinek mindig mellette kell, hogy legyen mert úgy eltolja, hogy szaladunk utána. Mi közben vagy füvet nyírunk vagy éppen kapálgatunk, ilyesmi. Heti 1-2 délelőtt bevásárlással tellik, de a délelőtti alvásra itthon vagyunk. Anyukámmal beszoktuk osztani ki vigyáz addig rá amíg megy a főzés, van, hogy a délelőtti alvás ideje alatt már előre eltudjuk készíteni az ebédre valót. Egy óra körül bejövünk a házba és bent játszunk egy nagyon keveset ebéd előtt, végül egy és kettő között valamikor eszünk rendes főtt ételt ebédre. Kettő körül megy megint aluszkálni és általában négyig alszik is. Ekkora már hullák vagyunk mi is a családdal és vele pihenünk.

felfedezés

Felkelés után jöhet az uzsonna. Ez általában natúr joghurt, banán, tejpép. A napokban kicsit lecsökkentettem a tejes tartalmú ételeket mert nagyon híg volt a széklete és volt, hogy napi négyszer is tisztába kellett rakni, így elég piros volt mindig a popsija, nem győztem kenni neki. Nővérem tanácsára kezdem kicsit hanyagolni a tejtermékeket. Ma egész szép volt a popsija és nem is volt csak kettő széklet. Délután szintén megyünk a kertbe barangolni. Mászás, miegymás, egyenlőre még 90%- ban négykézláb. Babakocsi tologatás, játszás, fűevés, csap szerelés, lépcsőmászás, vigyorgás ( majd elolvadunk), ordítozás ( majd felrobbanunk), pacsálás, macska simogatás, kirakós játék, teázás, forgó nézegetés stb.. Hosszú a sor, mindig változatos. Apa hív minket fél 6 körül, hogy melyik busszal érkezik, így szinte mindig ki tudunk elé menni a buszmegállóba. Közben énekelgetés, vers mondás, csip- csip csóka, kerekecske gombocska. Megnézünk minden kertet, hogy mi az ami változott, be nem áll a szánk közben. Megérkezik apa busszal általában 7 körül és jövünk visszafelé. Ezután apával a kertben elvan fél órát, addig beszedem a ruhákat, összehajtogatom, előkészítem a vacsit meg a fürdést. Bejönnek, megvacsizunk, most megint eszik kenyeret szerencsére, így nem kakaó a vacsora hanem szilárd étel. A sajtot nagyon szereti, ennyi tejtermék belefér még vacsira. Aztán jön a fürdés apa segédletével. Majd testápolás és utána egyből szundi- bundi, amit be is tart reggelig. Így kezdődik és végződik minden napunk. Szokott még porszívózásban segíteni, szennyest válogatni, főzni. Mosogatást nem szereti mert akkor végképp nem figyelek rá.

csap szerelés

Villus a lábosban

Ügyesen rakosgat most már tárgyakat egymásra, kifejezi mit szeretne és általában el is találjuk. Ha enni kér “hammázik”, ha kell neki valami azt mondogatja “atya”. Gondolom ez olyan adjál vagy hasonló lehet. Érthető szavakat még nem mond. Elkezdtük a fogmosást is, alig lehet elvenni tőle a fogkefét. Ha nem alszik el egyből és bemegyünk hozzá, huncutul fekszik vissza mint aki alszik. Idegenekkel jól megvan két perc után. Szeret mindenkit foglalkoztatni körülötte, de leginkább velem szeret lenni. Ha kérek valamit, hogy hozza oda hozzám és rámutatok, megérti és odahozza. Kezdi felismerni az állatokat, 50%-ban rámutat amelyiket kérdezem. Kérdésre nagyon figyel, próbálja megérteni és válaszol is a maga nyelvén. Egyedül még nem nagyon megy, de ha két kezét fogjuk rohan, ha egy kezét csak simán sétál. Bútorok mellett biztosan lépeget. Versekre és zenére mozog ütemesen. Csip-csip csókát mutatja, van, hogy egyedül elkezdi énekelgetni. Tubusos krémek kupakjait rutinosan tekergeti, zokniját és cipőjét leveszi, majd próbálja felvenni. Nagyon jó evő, nem köp ki semmit, inkább nyammog rajta és nekem kell a szájából kivenni. Kinder tejszeletet nem lehet a szájától elvenni, hamár egyszer megkaparintotta. Szeret belemászni a lábosokba, lavórokba, vödrökbe.

Villus a lavórban

fürdés után kacagás

Egyenlőre ennyi jutott most eszembe, de biztos még ezer dolga van amivel meglep minket.