Amikor olvastam a Zakuszkáról még fogalmam sem volt, hogy ilyet én is fogok készíteni. A neve mellett az állt, hogy “csak erős idegzetűeknek”. Gondoltam ez sem nekem való mert valami erős étekről van szó. Aztán amikor beleolvastam, hogy hogyan készült mér éreztem, hogy ez nem az ízére, hanem az elkészítésére vonatkozik. Vagyis legalább két emberes és 4 órás munkáról beszélünk. Mi is az a Zakuszka? Kik eszik és miből áll?
A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető zöldségkrém, melyet főként pirítósra kenik és teával fogyasztják. Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek. Eredetileg padlizsánnal készítik, de ezt babbal és erdei gombákkal is helyettesíthetik. Elkészítése nem is olyan nehéz inkább sok időt vesz igénybe és jó, ha van egy segéd is kéznél. A konyha olyan lesz utána, hogy két napig kell takarítani. Hogy ne vegyem el a kedvet senkinek a készítésétől, az íze viszont fantasztikusan finom és egyedi.
Hozzávalók:
– 1 kg szárazbab (fehér is ,tarka is lehet, de egyféle legyen)
– 3 kg paradicsompaprika ( én magyar kápia paprikát használtam!)
– 2 kg padlizsán
– 1 kg vöröshagyma
– 3 kg jó érett paradicsom
– 2 liter olaj
– 1/2 marék szemes bors
– 10 db egész babérlevél
– 1-2 marék só
Fontos, hogy megemlítsem az edény felhasználást: 16 literes fazék, 3-5 literes lábasból 4 darab, tálak, kések, üvegek, húsdaráló, botturmix, celofán, dunszt:)
Elkészítése:
A babot előző este beáztatom, jó sok vízbe nehogy reggelre kilógjon ha megduzzad. Majd reggel felteszem főni az egyik kisebb lábasba. A padlizsánt a sütőben megsütöm a következőképpen: egy tepsibe teszek sütőpapírt, majd a padlizsánokat ha nagyon nagy, kettévágom és lefelé fordítva a tepsibe teszem, majd megszurkálom őket. 180 fokos sütőben 45 percet sütőm amíg ráncos nem lesz. Félreteszem a leszűrt babot és a megsült padlizsánt.
A paradicsomot meghámozom úgy, hogy felteszek egy kis lábosba vizet forrni és amikor forr a paradicsom alján bemetszést végzek majd kb. fél percre a vízbe teszem. Ezt én villával csinálom mert a forró paradicsomot nehéz a vízben halászgatni. Majd lehúzom a héját. Félreteszem. Amikor az összes kopasz, az egyik nagyobb lábosba feldarabolom, kézzel összenyomkodom, hogy szaftot eresszen és közepes lángon felteszem főzni jó 45 percet, közben pedig megkevergetem.
Amíg fő a paradicsom a paprikát kicsumázom és ledarálom. Majd rosszul lettem, igazi vér színe volt a lének. Figyeljünk, hogy amikor darálunk, a daráló tekerője tövében ki fog folyni a paprika leve, tegyünk alá egy műanyag tálat. A paprikamasszát az olaj 1/3 részével felteszem főzni egy 5 literes lábosba. Többször meg kell keverni és egy órát főzni, dinsztelődni.
Mossuk el a darálót, mert most az 1 kg hagymát kell ledarálnunk, ami mehet a 16 literes fazékba az olaj második 1/3 részével. Ezt kicsit félretettem ,mert nem volt elég gázrózsa a tűzhelyen. Fő a paradicsom, a paprika, nem fért oda a nagy fazék már. Ha a paradicsom kész, tegyük fel a hagymát a helyére, kevergetve a hagymát megfonnyasztjuk. Ez olyan 20 perc. Közben a botturmixal a paradicsomot szétpépesítem.
Daráljuk le a babot is amint kihűlt.
A megsült padlizsán bőrét húzzuk le, majd egy fa eszközzel ( palacsintaforgató, vagy valami lapos fakés) aprítsuk apróra. Fém kést ne használjunk mert megfeketedik nagyon a padlizsán, bár nekem a sütőben így is kapott egy kis színt a húsa is.
Ha a hagyma kész, tegyük bele a babot, a paradicsomot, a paprikát (olajostúl), padlizsánt, borsot, babért, és a sót. A só nekem kevés volt, így a két marék kellett, mert nagyon édes volt a massza. A maradék 1/3 olajat is tegyük hozzá.
Főzzük még egy órácskát. Keverjük folyamatosan. Nekem nagyon sűrű volt a massza, így könnyen lekapott. Ha véletlenül lekap, ne kavarjuk fel az alját, az alján marad úgy is. Nem befolyásolta nekem az ízét, pedig szenes lett az alja 🙂
Akkor jó, ha az olaj a tetejére feljön.
Forrón zárjuk üvegbe, elvileg 5 percre fejre kell állítani, én nem csináltam, mert kis bébiételes üvegekbe is töltöttem, aminek a tetejét csak celofánnal zártam és egyből kidurrant amint megfordítottam. Irány a dunszt két napig legalább. Az olaj felküzdi magát a massza tetejére és tartósítja, de ha nagyon félünk a romlástól, tegyünk bele tartósítót mikor lezártuk a gázt, keverjük el benne.Próbáltam kiszedni a babérlevelet, de nem találtam meg mindet, így egy-két üvegbe maradt.
A zakuszkát több féleképpen nem készítik, viszont más hozzávalóval igen. Van aki sárgarépát, fehérrépát, halat tesz bele. Én egy újságban olvastam a receptet, ezért így készítettem. Ha felbontunk egy üveget és nem fogy el teljesen, egy kanál olajat tegyünk a tetejére és tegyük hűtőbe.
Ettetek már zakuszkát?
» hozzászólok bejegyezte: Rita, 34 hozzászólás
Olvasói kommentek:
best online slots
2022-02-04
quick hit slots free play https://beat-slot-machines.com/
konami slots
2022-02-03
river slots sweepstakes https://slot-machine-sale.com/
lobstr fest 11 slots
2022-02-03
5.oo slots machine casino https://slotmachinesforum.net/
monopoly slots/pogo
2022-01-29
slots online https://slotmachinesworld.com/
armor slots
2022-01-29
free slots to play now https://pennyslotmachines.org/
vdeos of live slots
2022-01-28
777 slots https://freeonlneslotmachine.com/
no deposit slots
2022-01-28
slots capital https://2-free-slots.com/
gay men dating in ga
2022-01-15
gay trucker dating https://speedgaydate.com/
gay chat cam ramdoom
2022-01-14
snap chat gay boy cums https://gay-buddies.com/
nipples gay chat
2022-01-14
older gay video chat https://gaytgpost.com/
gay dating site s bareback
2022-01-14
translate " gay dating long term relationship oriented guys into spanish https://gaypridee.com/
gay chat porn
2022-01-14
chat aveneu gay https://bjsgaychatroom.info/
Dudásjné
2021-08-14
Kedves Rita!
Babot nem szeretnék beletenni.
Mivel lehet helyettesíteni szerinted?
Üdv.
Marika
Rita
2015-10-23
Az olaj eltűnik a főzés közben. 16 literes a fazék, ha pörköltet készítene Tibor egy 16 literes fazékban ami tele van, mennyi olajat tenne a hús és hagyma alá? Mire gondol a 20%-nál? Ha elkészítette, utána kérném a kritikát ha lehet, addig mire alapoz?
Üdv,
Rita
Tibor
2015-10-22
Annyi olaj ? 20% ?
jazmin
2014-09-24
Kedves Rita
én is megföztem tegnap igaz ez nállunk amolyan hagyomány
de mi telyesen másképp készitcsuk
pl: nem fözünk paradicsomot hanem paradicsomlével tölcsük fel deisteni finom
annyit sose tudok fözni,hogy el ne foggyon
Rita
2014-09-08
Kedves Magdolna!
10 kicsi üveggel körülbelül. Azért tettem kicsibe, mert nincs benne tartósító és felbontás után tényleg csak kb. egy hétig áll el hűtőben!
Üdv,
Rita
Magdolna
2014-09-01
Kedves Rita! A megadott mennyiségből hány üveg lesz (és mekkora üveg). Először fogok készíteni, nagyon jó, hogy ilyen alaposan leírtad és fotókkal illusztráltad, köszönöm! Magdi
Pisti
2013-09-20
Most kezdtem neki:)
Ági-mama
2013-09-16
Na én most fogok majd hozzá, a paradicsom már megfőzve, a többi csak előkészítve, de az adagot is kisebbre vettem, ha netán kudarc ér, ne legyen nagy a veszteség..
Niki
2012-09-27
Kedves rita! az lenne a kérdésem a megadott mennyiségből kb hány üveg lesz? köszönöm
viki
2012-09-05
Kedves Rita!
Talán várnom kellett volna még a zakuszka befőzéssel,mert elég költséges, de igazán nagyon finom.
Először azt hittem,hogy megromlott,mert a tetején láttam egy kis kicsapódást ,amit úgy gondolom,hogy olaj lehet,mert az íze jó!
UKRLACI
2012-07-04
a zakuszka az nem egy bizonzos ételfajta neve, hanem a vodka, vagy más alkohol fgyasztásakor a kisérő étel neve. Ez lehet bármi. A zakuszka szó szerinti forditása- utánharapás.
Rita
2011-09-29
Kedves Baltazár!
Így van, nagyon finom, a befektetett munka meghozta gyümölcsét :) Remélem más is majd elkészíti és hasonlóan fog ízleni neki.
Üdv
Rita
Baltazár
2011-09-29
Kedves Rita! Eszméletlen finom! Tegnap a Te leírásod alapján csináltuk meg!