Amikor olvastam a Zakuszkáról még fogalmam sem volt, hogy ilyet én is fogok készíteni. A neve mellett az állt, hogy “csak erős idegzetűeknek”. Gondoltam ez sem nekem való mert valami erős étekről van szó. Aztán amikor beleolvastam, hogy hogyan készült mér éreztem, hogy ez nem az ízére, hanem az elkészítésére vonatkozik. Vagyis legalább két emberes és 4 órás munkáról beszélünk. Mi is az a Zakuszka? Kik eszik és miből áll?

A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető zöldségkrém, melyet főként pirítósra kenik és teával fogyasztják. Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek. Eredetileg padlizsánnal készítik, de ezt babbal és erdei gombákkal  is helyettesíthetik. Elkészítése nem is olyan nehéz inkább sok időt vesz igénybe és jó, ha van egy segéd is kéznél. A konyha olyan lesz utána, hogy két napig kell takarítani. Hogy ne vegyem el a kedvet senkinek a készítésétől, az íze viszont fantasztikusan finom és egyedi.

Hozzávalók:

– 1 kg szárazbab (fehér is ,tarka is lehet, de egyféle legyen)
– 3 kg paradicsompaprika ( én magyar kápia paprikát használtam!)
– 2 kg padlizsán
– 1 kg vöröshagyma
– 3 kg jó érett paradicsom
– 2 liter olaj
– 1/2 marék szemes bors
– 10 db egész babérlevél
– 1-2 marék só

Fontos, hogy megemlítsem az edény felhasználást: 16 literes fazék, 3-5 literes lábasból 4 darab, tálak, kések, üvegek, húsdaráló, botturmix, celofán, dunszt:)

Elkészítése:

A babot előző este beáztatom, jó sok vízbe nehogy reggelre kilógjon ha megduzzad. Majd reggel felteszem főni az egyik kisebb lábasba. A padlizsánt a sütőben megsütöm a következőképpen: egy tepsibe teszek sütőpapírt, majd a padlizsánokat ha nagyon nagy, kettévágom és lefelé fordítva a tepsibe teszem, majd megszurkálom őket. 180 fokos sütőben 45 percet sütőm amíg ráncos nem lesz. Félreteszem a leszűrt babot és a megsült padlizsánt.

babfőzés

babfőzés

padlizsán sütve

padlizsán sütve

A paradicsomot meghámozom úgy, hogy felteszek egy kis lábosba vizet forrni és amikor forr a paradicsom alján bemetszést végzek majd kb. fél percre a vízbe teszem. Ezt én villával csinálom mert a forró paradicsomot nehéz a vízben halászgatni. Majd lehúzom a héját. Félreteszem. Amikor az összes kopasz, az egyik nagyobb lábosba feldarabolom, kézzel összenyomkodom, hogy szaftot eresszen és közepes lángon felteszem főzni jó 45 percet, közben pedig megkevergetem.

paradicsom hámozása

paradicsom hámozása

paradicsom darabolása

paradicsom darabolása

Amíg fő a paradicsom a paprikát kicsumázom és ledarálom. Majd rosszul lettem, igazi vér színe volt a lének. Figyeljünk, hogy amikor darálunk, a daráló tekerője tövében ki fog folyni a paprika leve, tegyünk alá egy műanyag tálat. A paprikamasszát az olaj 1/3 részével felteszem főzni egy 5 literes lábosba. Többször meg kell keverni és egy órát főzni, dinsztelődni.

paprika kicsumázása

paprika kicsumázása

paprika darálása

paprika darálása

paprika olajban, főzés előtt

paprika olajban, főzés előtt

Mossuk el a darálót, mert most az 1 kg hagymát kell ledarálnunk, ami mehet a 16 literes fazékba az olaj második 1/3 részével. Ezt kicsit félretettem ,mert nem volt elég gázrózsa a tűzhelyen. Fő a paradicsom, a paprika, nem fért oda a nagy fazék már. Ha a paradicsom kész, tegyük fel a hagymát a helyére, kevergetve a hagymát megfonnyasztjuk. Ez olyan 20 perc. Közben a botturmixal a paradicsomot szétpépesítem.

hagymához készülődés

hagymához készülődés

paradicsom főzve

paradicsom főzve

Daráljuk le a babot is amint kihűlt.

bab darálása

bab darálása

A megsült padlizsán bőrét húzzuk le, majd egy fa eszközzel ( palacsintaforgató, vagy valami lapos fakés) aprítsuk apróra. Fém kést ne használjunk mert megfeketedik  nagyon a padlizsán, bár nekem a sütőben így is kapott egy kis színt a húsa is.

padlizsán darabolása

padlizsán darabolása

padlizsán pépesítése

padlizsán pépesítése

Ha  a hagyma kész, tegyük bele a babot, a paradicsomot, a paprikát (olajostúl), padlizsánt, borsot, babért, és a sót. A só nekem kevés volt, így a két marék kellett, mert nagyon édes volt a massza. A maradék 1/3 olajat is tegyük hozzá.

Főzzük még egy órácskát. Keverjük folyamatosan. Nekem nagyon sűrű volt a massza, így könnyen lekapott. Ha véletlenül lekap, ne kavarjuk fel az alját, az alján marad úgy is. Nem befolyásolta nekem az ízét, pedig szenes lett az alja 🙂

keverés-kavarás

keverés-kavarás

Akkor jó, ha az olaj a tetejére feljön.

KÉSZ

KÉSZ

Forrón zárjuk üvegbe, elvileg 5 percre fejre kell állítani, én nem csináltam, mert kis bébiételes üvegekbe is töltöttem, aminek a tetejét csak celofánnal zártam és egyből kidurrant amint megfordítottam. Irány a dunszt két napig legalább. Az olaj felküzdi magát a massza tetejére és tartósítja, de ha nagyon félünk a romlástól, tegyünk bele tartósítót mikor lezártuk a gázt, keverjük el benne.Próbáltam kiszedni a babérlevelet, de nem találtam meg mindet, így egy-két üvegbe maradt.

A zakuszkát több féleképpen nem készítik, viszont más hozzávalóval igen. Van aki sárgarépát, fehérrépát, halat tesz bele. Én egy újságban olvastam a receptet, ezért így készítettem. Ha felbontunk egy üveget és nem fogy el teljesen, egy kanál olajat tegyünk a tetejére és tegyük hűtőbe.

Ettetek már zakuszkát?