Mióta GYED- en vagyok nem igazán sikerült eljutnom virágüzletben, hogy megmutassam hogyan készítsük el az egyik legegyszerűbb alkotást. Most sikerült, és igyekeztem is mindent dokumentálni, hogy másoknak segítsek akár a tanulóévek alatt. A virágkötészeti tanfolyamok amolyan gyors talpalóak, így nem igazán jut idő a részletes dolgokra. Remélem segítenek a képek a gyakorlásban.

Előre le kell szögeznem, hogy mellőzőm a tankönyvekben leírtakat és kizárólag a tapasztalataim alapján írom a cikket.

Első lépésként az alapanyagok összeválogatása és előkészítése a feladatuk. Amikor bejön egy vásárló és kiválasztja mit szeretne, majd a vázából a virágokat kivesszük, akkor kezdődik a mi tudományunk. Sokan azt hiszik , Jaj nem is olyan nehéz ez a szakma…, hát csak próbálják meg és megtudják, hogy nem is olyan egyszerű a virágok összeillesztése és kellő helyre helyezése. Ezután a kellékek vagyis ebben az esetben a zöldek előkészítése a következő lépésünk. Képeimen 3 szál fehér rózsa díszítését követhetitek figyelemmel. Az “anyagok” kiválasztása után kezdhetjük el a csokor összeállítását. Kezdőknek ezt a kezdő részt nem érdemes kihagyni, mert így legalább tudjuk és látjuk mennyi anyagunk van és mennyiből lehet dolgozni. Haladó virágkötők már rutinból nyúlkálnak minden féle zöldekkel teli váza felé, de a kezdő néha azt sem tudja melyiket tegye hozzá és mennyit.

anyagok összeválogatása

Mint láthatjátok minden felhasznált anyagnak a szárai 1/3 részt le vannak tisztítva. Ezt érdemes a csokorkötés előtt elvégezni.

Második lépésként hátteret adva a csokornak egy szál Robellini levelet használtam és így jön ez elé az első szár rózsa. A zöldnek nem szabad a virágfej felé emelkednie. A rózsát itt még 1/3 résznél fogom.

első szál rózsa

Második lépésként helyezzünk egy hosszabb zöldet a rózsa szár elő, hogy takarjuk, de ebben az esetben sem érhet a rózsafej elé a zöld. Itt még három újjal fogom a csokrot.

első rózsa zölddel

Ezután odahelyezzük a második szál rózsát az első mellé kb. két fejjel alá. Én jobb oldalra szoktam tenni. Itt már marokra fogom lazán, egy pontban a csokrot. Úgy, hogy a félkész csokor megáll a kezemben ha a mutató és a hüvelyk ujjammal ölelem csak körben a szárát lazán. Tehát a marok az nem szoros markot jelent, mert akkor a későbbiekben nem tudunk a csokorhoz semmit tenni, ha görcsösen fogjuk. Azt hiszem a csokor kötésnek ez a legnehezebb része.

második szál rózsa elhelyezése

Ezután megint egy takaró zöld következik. Én tettem hozzá egy kis fátyol virágot is.

fátyolvirággal

Majd következik a harmadik szál rózsa. Ha jól dolgoztunk akkor már a csokrunk szépen megáll és minden szár követi a másikat a kezünkben. Akkor jó ha bármilyen szálat igazítani tudunk hosszúságban és nem szorítjuk a csokrot. A harmadik szál hozzáillesztését úgy csináljuk (jobbkezesek esetében, ha bal kézben tartjuk a csokrot), hogy a mutatóujjunk bütyök részéhez illesztjük a rózsa szárát és utána megnyitjuk a hüvelykujjunkat és az alá befogjuk. Ekkor a többi ujjunkkal tartjuk hátulról a csokrot, elölről pedig a beilleszteni kívánt rózsa szállal. Így mikor a hüvelyk ujjunkkal hozzáfogjuk az egész egy marokban lesz megint.Ez egy egyszerű feladat már a második hozzáillesztése nehezebb higgyük el 🙂 Egy mozdulat az egész. Elég nehéz gy elmagyarázni, de sajnos jobban nem tudom.

harmadik szál rózsa hozzáillesztése

Miután ez sikerült (remélem), akkor még a csokrot alul is egy kicsit díszítsük. Én fátyolkát (rezgőt) használtam.

csokor aljának a díszítése

Amit sokan elfelejtenek, az az, hogy a csokrot le kell zárni például levelekkel, mert addig a csokrunk befejezetlen. Erre általában Rumora, Chicco, Arália levelet használnak.

csokor lezárása levelekkel

Következik a csokor összekötése. Ezt mindíg úgy csináljuk, hogy a kezünk alatt kössük a kötözőt két, három mozdulattal, vagy pedig közvetlen felette, de ekkor el kell engednünk a kötözőt. Miért is? Mert akkor a virágcsokor felett kéne áthurkolni és akkor veszélyben van a virágok épsége 🙂 Ezért ezt nem alkalmazzuk. Ha egyszer áthurkoltuk a kezünk alatt, engedjük el a csokrot és fogjuk ismét két újjal, hogy közvetlen a kezünk alatt dolgozhassunk. A képek mutatják is hol kell a csokrot megkötni.

csokor megkötése előtt

csokor kötözése

megkötés

kész csokor

Láthatjátok, hogy ahol megkötöttem a csokort semmilyen zöld nincs már, mivel előzőleg gondosan letisztogattam. Azt tanultam, hogyha zöld részek maradnak és vízbe érnek akkor könnyebben rothad a virág szára. És ugyebár nekünk nem az a célunk, hogy a vásárlónál hamar tönkremenjen a csokrunk. Tisztított szárral könnyebben is dolgozunk és jobban ki tudjuk alakítani a spirális kötést.

Következő cikkem rövidebb lesz, de annál hasznosabb, ugyanis a csokorra való papír hajtogatását és rögzítését mutatom meg szintén képekkel illusztrálva.