Régebben ígértem, de nem sikerült képeket készítenem, hogyan zárjuk le díszpapírral a kész virágcsokrunkat. Ebben a cikkemben képekkel mutatom be a technikát. Mindenki másképp csinálja, itt az én variációmat mutatom be.

Először is annyit fűznék hozzá, hogy a manapság elterjedt merített papírt vagy batikolt papírt használtam. Nem mindig ezt használom, sokszor szép mintás celofánt vagy egyáltalán semmit mert a csokor úgy adja. Olyan csokrokat amik valamilyen alapba készültek nem szoktam papírral díszíteni, mert az alap adja a díszítést.

Tehát vegyünk egy merített papírt és helyezzük úgy az asztalra, hogy a hosszabb fele legyen a testünk felé, majd középen vágjuk ketté. Majd az egyik papírt hajtsuk ketté, úgy, hogy a rövidebb oldalára hajtsuk a rövidebb oldalt. Itt egyszerűen hajtsuk fel, hogy a jobb alsó csücsök a felső kettő közé kerüljön.

vágjuk ketté a papírt

egyik fele

Jobb kezesek vegyék a bal kezükbe a papírt, hogy a tenyerük hátul támasztékként szolgáljon, míg a hüvelykujjuk elől legyen.

papír bal kézben

papír bal kézben

Jobb kezünkkel fogjuk meg a jobb alsó csücsköt és a papírt kezdjük adagolni a bal kezünkbe, próbáljuk feszesen tartani az egészet. Úgy kell a kezünkbe a papírt begyűrni, hogy képzeletben egy félkör vonalát kövessük. Mindvégig a papír alsó szélén dolgozzunk és ne húzzuk be a papír másik csücskét a tenyerünkbe. A tenyerünkbe ne kerüljön csücsök.

egyik fele készen

egyik fele készen

A másik papírdarabbal is csináljuk meg ugyanezt.

kész a kettőfél

kész mindkettő

Ezután a papírt fektessük a bal kezünkre úgy hogy a mutató és hüvelyujjunk “C” betű formájára simuljon. A papírt ekkor kicsit tartani kell még. Jobb kezünkbe a csokor, míg a “C” betűvel átkaroljuk a virágszárakat összekötő pontot és “felhelyezzük” a papírt. Eközben engedjük el a papírt. A papír gyűrkéje a “C” betűbe fog csúszni, mert a virágszár odanyomja, míg a csücskök rásimulnak a csokor aljára.

papír illesztése

papír illesztése

papír illesztése2

papír illesztése2

Ezután a másik papírt helyezzük fedésben az elsőre. Van , hogy az asztal segít nekem támasztani, míg a jobb kezemmel szépen a csokor alá kanyarítom a másik papírt. Ez látható a képen is.

másik papír

papír pár odaillesztése

szinte kész

készen van a papírozás

Ha sikerült odailleszteni a papírt szépen, egyből rögzítsük is tűzőkapoccsal, hogy a megkötésnél ne csússzon szét. Én mindig előbb tűzöm aztán kötöm. Ez megszokás kérdése, van aki előbb köti mert fél hogy elcsúszik a fogásnál.