valentinnap

Hamarosan közeledik a Valentin nap. Gondoltam pár szóban leírom az elmúlt évek tapasztalatait és mellette megpróbálok utat mutatni a virágüzletek dömping kínálatában.

Ki is volt Valentin? Honnan ered a Valentin nap?

Sok monda és rege több Valentinről mesél, de most csak az egyik variációt írom le nektek.

Valentin pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint bebörtönözték, mert megtagadta a pogány istenek imádását. A börtönben barátságot kötött a börtön õr lányával. A legenda szerint  kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: “A Te Valentinod”.

Mire figyeljünk virág vásárláskor?

Pár tanács, hogy mit érdemes venni, mi éri meg az árát és kinek érdemes venni. Pár éve sokan úgy jönnek a virágüzletbe, hogy nem a kedvesének hanem az édesanyjának vagy valamelyik szeretett családtagnak venne virágot. Évek alatt a Valentin nap formálódik, úgy, hogy közben mi alakítjuk a történetet és közben elveszik a valódi jelentése. Leszögezném,hogy mivel a Valentin nap létrejöttét fent olvashatjátok, szó sincs arról amit sokan gondolnak, hogy ez a szeretet ünnepe! Ez a szerelmesek Valentin napja. Anyák napján az anyukákat, Valentin napkor a szerelmünket lepjük meg virággal.

Amikor betérünk egy virágüzletbe szembe találjuk magunkat a sok-sok szép virággal. Általában ilyenkor minden virágos figyel arra, hogy ezen a napon szép és igazán friss virággal töltse fel boltját. De vigyázzunk nem minden tartós ami szép!

Előre csomagolt cserepes virágnál próbáljunk a virág földjére is rátekinteni valahogy ha engedi a csomagolás,mert előfordulhat, hogy nem egészséges a szára. Azért ügyeljünk arra, hogy a virágosok nem szeretik ha a virágok között “turkálnak” a vásárlók. Ez a vágott virágnál is igaz. Ha az eladó térben van a szálas virág vázákba és hozzáférnek a vásárlók inkább kérjük meg az eladót, hogy a választott virágot kivegye a vázából. Sok virágüzletben már inkább az a szokás, hogy az eladó mögött helyezik el a vázával teli virágot éppen ezért, mert sokszor a vásárlók letörték, kirángatták a vázából. Ne felejtsük mi sem örülnénk ha összetört virágból kéne válogatnunk. Persze előbb meg is kérdezhetjük, hogy kivehetjük- e a vázából, valószínű sok virágos nem fog tiltakozni, de ha rárontunk a vázára és önkiszolgálást végzünk az nem éppen szimpatikus reakciót válthat ki. Szálas virágnál figyeljük meg a virágok szárát. Ha a metszés felülete világos és nem “fekete” akkor friss vízbe van téve ami már nagy előny számunkra. Nem mindíg az a jó taktika, hogy délelőtt jobb megvenni mert akkor van friss virág. Szerintem jobb kora délután, mert akkor még van választék, viszont reggel már elvitték az esetleges előző napi virágot. Ha több szálat szeretnénk egy fajtából érdemes megrendelni telefonon, mert nembiztos, hogy lesz nagyobb mennyiség raktáron. Ez kb. 10 szál rózsát jelent vagy 10-20 szál tulipánt például. Miután a virágosok a nagy választékra törekednek ezért egy fajtából nem halmoznak fel nagyobb mennyiséget!

Érdemes több órás randira inkább tartósabb virágot venni. Ma már egy fej Orchideát is ízlésesen betudnak díszíteni a virágosok, hogy szép legyen. Moziba vagy étterembe inkább a “dobozos” Orchideát ajánlanám. A rózsát semmiképp sem, mert ha megkérjük az eladót, hogy tegye nekünk kis fiolába, akkor is kifolyhat belőle a víz és egyébként sincs értelme mert a rózsa a sok vizet szereti. Meglátjuk lehervad egy-két óra múlva. Viszont ha tényleg friss a rózsa és mégis azt választjuk van egy nagyon jó tippem arra, hogy életet leheljünk bele 🙂 A mosdót tegyük tele vízzel és a rózsát vágjuk rövidebbre, hogy beleférjen annyira , hogy az egész rózsát “ellepje” a víz. Meglátjuk egy-két óra és gyönyörűen felemeli a fejét. Ehhez mindenképpen rövidebbre kell vágni a virágot lehetőleg ferdén és a virág fej is a vízben legyen.

Cserepes virágnál kérdezzük meg az eladót a további kezelésekről. Ilyenkor nagyon sok cserepes mini rózsát kínálnak az üzletekben, de vigyázzunk, mert ez a rózsa éppen addig él mint amennyit a vágott párja, mert nem szobába való. Téves kifejezés az, hogy “szobarózsa”. Viszont ha szép egészséges akár egy hónapig is kihúzhatjuk vele a szobában és utána ültessük ki. Ugyanúgy viselkedik mint a nagy töves rózsák és ugyanúgy is kell gondozni kint a kertben.

Egy kicsit megemlítem az árakat is. Nehogy azt higgyük, hogy a virágüzletekben akarnak meggazdagodni a vörös rózsán! Sajnos a virágüzletekbe már horribilis áron érkezik. Van olyan rózsa aminek a kereskedői ára 800 Ft. Nem semmi ugye? Miután még is csak a vörös rózsa az egyik legkedveltebb Valentin napi virág a virágosok csak kényszerből tartják. Ára nőnapig kitart és nem igazán megy lejjebb a további napokban sem. Tavaszi virágok viszont elfogadható árban vannak. Egy jó virágos nem viszi feljebb az árakat és ha többször járunk egy virágüzletben akkor megfigyelhetjük, hogy maximum 20-50ft-al emelkednek meg az egyéb virágok árai. Rózsáknál van még egy jó tanácsom. Mostanában sok fiatal is ismeri. A rózsának az első sziromlevele a csészelevél után nem mindíg színes, sőt inkább korcsos! Ne higgyük, hogy olyat akarnak ránk sózni ami már a szélén fonnyad. Ha ezt a levelet leszedjük sokkal gyorsabban nyílik meg a virágunk. Valamint ha a csészelevél “öleli” a sziromlevelet friss a rózsa, ha viszont visszafelé, lefelé pöndörödik és mégis bimbós, hűtés miatt nem nyílt még ki. Az alábbi képen megpróbálom bemutatni a szép, friss, bimbós rózsát.

Szép bimbós és friss sárgarózsák

Szép bimbós és friss sárgarózsák

Ezen a képen jól megfigyelhetjük, hogy a zöld csészelevelek a színes sziromleveleket ölelik és a szirmoknál látjuk a külső takaró levelet is ami kicsit korcsos, sárga és zöld szín is van benne.

Remélem segítettem a kiválasztásnál!