Még karácsonykor készítettem el ezt a finomságot. Kenyérre ugyan nem hasonlít ízében, sem formájában, de pogácsa helyett csipegetni vagy töltött káposzta mellé igen remek. Senki nem mert először hozzányúlni, félték megkezdeni. A recept ugyan nem saját, de én is elkészítettem. Húsvétra fel!
Húsvétra gondoltam megosztom másokkal eme receptet. Még a receptversenyen találkoztam ezzel a kenyér félével. Pár szavazattal el is vitte előlem az első helyezést:) Nem nehéz elkészíteni, ne essünk kétségbe a képek láttán. Nézzük hogyan készült.
Hozzávalók:
660 g sima liszt
100 g rétes liszt
250 ml langyos tej
125 ml olaj
2 db egész tojás
40 g friss élesztő, vagy 14 g instant élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
Lapok megkenéséhez:
60 g olvasztott vaj
Tetejére:
1 db tojássárga
30 ml tej
szezámmag és lenmag szóráshoz
Én kenyérsütővel készítettem. Először tegyük a folyékony hozzávalókat a gépbe majd a szilárd anyagúakat. Indítsuk el a dagasztó progit és várjuk meg míg a gép elkészíti nekünk a tésztát.
Borítsuk lisztezett deszkára, majd felezzük meg a tésztát. Jó lenne mérleget használni, mert sokfelé kell még osztani. Az egyik féllel dolgozunk először. Tehát a fél tésztánkat 5 részre osztjuk, ezekből mindig 22 cm átmérőjű köröket nyújtunk majd. Először az egyik részt nyújtjuk ki, majd ráfektetjük egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepébe. Kenjük meg olvasztott vajjal, majd jöhet a második 22 cm-es kör. Összesen ugye 5 körünk lesz ami közé olvasztott vajat kenünk. Ettől lesz leveles. Az utolsó körünk legyen kicsit nagyobb, hogy lelógjon és befedje a másik négyet.
Vágjuk 8 részre úgy a tésztát, hogy a széleit nem vágjuk át, csak a körön belül dolgozunk. A közepétől indulva hajtogassuk ki egyesével a szirmokat. Most jön a félretett tészta. Ez ugye a másik fél.
Ebből a részből vegyünk le 1/4 tésztát ( ez lesz a közepe). A maradék 3/4 tésztából ismételjük meg az előző mozdulatsort, vagyis 5 részre osztjuk majd ezt valamivel kisebb körökre nyújtsuk, ez fog beleférni az előző tészta közepébe. Közben ne felejtsük el a vajazást és, hogy az utolsó (5.) tésztakör kicsit nagyobb legyen, hogy takarja a másik négyet. Ezt a kört úgy vágjuk szintén 8 felé, hogy a az előző szirmok közepénél legyen a vágás, vagyis az előbbihez képest fél szirommal arrébb. Ezt látni a képen is. Így amikor kihajtogatjuk ezt is, a szirmok a kettő közé fognak esni.
A félretett 1/4 részt formázzuk meg és tegyük az egésznek a közepére. Hagyjuk kelni a tésztát még 30 percig. Kenjük meg a tésztát kelés után tojássárgával, majd szórjuk meg szezám- vagy lenmaggal.
170 fokon 25 perc alatt süssük készre.
Mivel készültek Húsvétra?
» hozzászólok bejegyezte: Rita, 6 hozzászólás
Olvasói kommentek:
Jeles Anikó
2011-09-15
Gyönyörű! Biztos finom is :)
Viszont amint megláttam, a faragott gyertya jutott eszembe róla.
:))))
nyarijuni
2011-06-05
Inkább pogácsa íze van, de a töltött káposztához megettük:)
Rita
2011-04-22
Köszönöm szépen, Nektek is Kellemes Ünnepeket és sok sikert a kenyérhez:)
magdolna
2011-04-22
köszönöm kellemes ünnepeket kivánok az egész családodnak kislányodnak és neked sok locsolot
Rita
2011-04-22
Lehet kézzel is persze. A tejet az élesztőt és a kis cukrot felfuttatod, majd a liszt közepébe a tojással együtt beleteszed. Majd kb. 20 percig fakanállal dagasztod, ha majdnem kész az olajat is hozzáteszed és pihenteted amíg a kétszeresére nem kel.
magdolna
2011-04-21
nagyon jol nézki a kenyér én is megprobálom halehet kézzel is dagasztani kell vagycsak össze állitani köszi