Még karácsonykor készítettem el ezt a finomságot. Kenyérre ugyan nem hasonlít ízében, sem formájában, de pogácsa helyett csipegetni vagy töltött káposzta mellé igen remek. Senki nem mert először hozzányúlni, félték megkezdeni. A recept ugyan nem saját, de én is elkészítettem. Húsvétra fel!

Húsvétra gondoltam megosztom másokkal eme receptet. Még a receptversenyen találkoztam ezzel a kenyér félével. Pár szavazattal el is vitte előlem az első helyezést:) Nem nehéz elkészíteni, ne essünk kétségbe a képek láttán. Nézzük hogyan készült.

Hozzávalók:

660 g sima liszt
100 g rétes liszt
250 ml langyos tej
125 ml olaj
2 db egész tojás
40 g friss élesztő, vagy 14 g instant élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só

Lapok megkenéséhez:
60 g olvasztott vaj

Tetejére:
1 db tojássárga
30 ml tej
szezámmag és lenmag szóráshoz

Én kenyérsütővel készítettem. Először tegyük a folyékony hozzávalókat a gépbe majd a szilárd anyagúakat. Indítsuk el a dagasztó progit és várjuk meg míg a gép elkészíti nekünk a tésztát.

Borítsuk lisztezett deszkára, majd felezzük meg a tésztát. Jó lenne mérleget használni, mert sokfelé kell még osztani. Az egyik féllel dolgozunk először. Tehát a fél tésztánkat 5 részre osztjuk, ezekből mindig 22 cm átmérőjű köröket nyújtunk majd. Először az egyik részt nyújtjuk ki, majd ráfektetjük egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepébe. Kenjük meg olvasztott vajjal, majd jöhet a második 22 cm-es kör. Összesen ugye 5 körünk lesz ami közé olvasztott vajat kenünk. Ettől lesz leveles. Az utolsó körünk legyen kicsit nagyobb, hogy lelógjon és befedje a másik négyet.

5 lap egymáson, egyenlőre 6 felé van osztva

5 lap egymáson, egyenlőre 6 felé van osztva

Vágjuk 8 részre úgy a tésztát, hogy a széleit nem vágjuk át, csak a körön belül dolgozunk. A közepétől indulva hajtogassuk ki egyesével a szirmokat. Most jön a félretett tészta. Ez ugye a másik fél.

kihajtás

kihajtás

kihajtva

kihajtva

Ebből a részből vegyünk le 1/4 tésztát ( ez lesz a közepe). A maradék 3/4 tésztából ismételjük meg az előző mozdulatsort, vagyis 5 részre osztjuk majd ezt valamivel kisebb körökre nyújtsuk, ez fog beleférni az előző tészta közepébe. Közben ne felejtsük el a vajazást és, hogy az utolsó (5.) tésztakör kicsit nagyobb legyen, hogy takarja a másik négyet. Ezt a kört úgy vágjuk szintén 8 felé, hogy a az előző szirmok közepénél legyen a vágás, vagyis az előbbihez képest fél szirommal arrébb. Ezt látni a képen is. Így amikor kihajtogatjuk ezt is, a szirmok a kettő közé fognak esni.

második kör hajtása

második kör hajtása

második kör hajtása2

második kör hajtása2

kihajtva a szélei

kihajtva a szélei

A félretett 1/4 részt formázzuk meg és tegyük az egésznek a közepére. Hagyjuk kelni a tésztát még 30 percig. Kenjük meg  a tésztát kelés után tojássárgával, majd szórjuk meg szezám- vagy lenmaggal.

közepe is benne

közepe is benne

170 fokon 25 perc alatt süssük készre.

kisütve szezámmaggal

kisütve szezámmaggal

Mivel készültek Húsvétra?