Hamarosan itt vannak az ünnepek , de hogy biztosra menjek már most megcsináltam a kalácsot próbaképpen a kenyérsütő gépemmel. Múltkor nem sikerült mert tényleg azt hittem mindent megcsinál a gép, de az élesztőből nem csinált kovászt. Nem is tudom miért 🙂 Lássuk, hogyan is készítettem.
Kovászhoz:
0,5 dl tej
2 lapos evőkanál liszt
1 kocka vagyis 5 dkg friss élesztő vagy két zacskó szárított
2 teáskanál cukor
A tejet meglangyosítottam éppen csak annyira, hogy szoba hőmérsékletű legyen. Beletettem a lisztet és a cukrot majd az élesztőt elmorzsoltam benne. Nagyon lazán összelögyböltem. Benyomtam sütőbe kb. 30 fokra. Tévében láttam és így eddig mindig felfutott, ha az élesztő hideg volt akkor is. 10-12 perc és kész is.
Tésztához:
60 dkg liszt
1,5 dl tej
1 kávéskanál só
1 tojás + 1 tojás a tetejére
20 dkg cukor
12,5 dkg margarin (fél kocka) + 10 dkg a kenéshez
2,5 evőkanál olaj
sok-sok kakaópor ( én cukrozottat használok)
Kalács tészta elkészítése:
Összedolgozzuk a lisztet, kovászt, tejet, sót, cukrot, 1 tojást, olvasztott vajat, olajat. Kenyérsütő gépnél: tej, olaj, vaj, só, cukor, tojás, liszt, kovász a sorrend. Általában ezek az arányok elég jók így nem kell semmit hozzátenni, de ha nagyon kemény a tésztánk egy kis langyos vizet tehetünk hozzá (keveset!). Most jön a dagasztás. Többféleképpen is lehet. Egyik a robotgéppel ami kb. 20 perc, vagy kézzel fakanállal akár (beledöglesz), utolsónak a kenyérsütő géppel ami nagyon jó mert a kelesztést és dagasztást is csinálja. Ami nekem van kenyérsütőm azon a 13-as program, tészta, 1:25 alatt készen van. A kézi dagasztásnál addig kell dolgozni amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután 1-1,5 órát keleszteni kell, úgy kb. a kétszeresére. Ha megkelt kiborítani lisztezett deszkára.
Majd lazán kinyújtjuk

laza nyújtás

laza nyújtás
Majd megkenjük a 10 dkg olvasztott vaj felével

megkenni
Jó sok kakaót rá és félbe hajtani

kakaózás

félbe
Majd megint kenni és szórni

kenés

szórás
Tekerjük rúd alakúra és a maradék olvasztott vajjal kenjünk ki egy kuglóf formát vagy kettő őzgerinc formát, majd helyezzük bele.

formában
Tetejét kenjük meg egy felhabosított tojással. Az oldalára ne kenjünk mert nem jön fel a tészta.
Tegyük előmelegített sütőbe és 160-170 fokon kb. 50-60 percig hagyományos sütéssel süssük meg. Ha nagyon sül a teteje alufóliával takarjuk be. Ellenőrzés hústűvel.

sütőben
A formában hagyjuk kihűlni, ha melegen vesszük ki szétmegy a töltelék miatt.

kész kalács
Ahogy Kriszta barátnőm mondja: ha mindezzel megvagy és elmosogattál, akkor jó étvágyat!
Köszönet Krisztának a receptért!
» hozzászólok bejegyezte: Rita, Nincs komment
Szólj hozzá te is!