kalács

Hamarosan itt vannak az ünnepek , de  hogy biztosra menjek már most megcsináltam a kalácsot próbaképpen a kenyérsütő gépemmel. Múltkor nem sikerült mert tényleg azt hittem mindent megcsinál a gép, de az élesztőből nem csinált kovászt. Nem is tudom miért 🙂 Lássuk, hogyan is készítettem.

Kovászhoz:

0,5 dl tej
2 lapos evőkanál liszt
1 kocka vagyis 5 dkg friss élesztő vagy két zacskó szárított
2 teáskanál cukor

A tejet meglangyosítottam éppen csak annyira, hogy szoba hőmérsékletű legyen. Beletettem a lisztet és a cukrot majd az élesztőt elmorzsoltam benne. Nagyon lazán összelögyböltem. Benyomtam sütőbe kb. 30 fokra. Tévében láttam és így eddig mindig felfutott, ha az élesztő hideg volt akkor is. 10-12 perc és kész is.

Tésztához:

60 dkg liszt
1,5 dl tej
1 kávéskanál só
1 tojás + 1 tojás a tetejére
20 dkg cukor
12,5 dkg margarin (fél kocka) + 10 dkg a kenéshez
2,5 evőkanál olaj
sok-sok kakaópor ( én cukrozottat használok)

Kalács tészta elkészítése:

Összedolgozzuk a lisztet, kovászt, tejet, sót, cukrot, 1 tojást, olvasztott vajat, olajat. Kenyérsütő gépnél: tej, olaj, vaj, só, cukor, tojás, liszt, kovász a sorrend. Általában ezek az arányok elég jók így nem kell semmit hozzátenni, de ha nagyon kemény a tésztánk egy kis langyos vizet tehetünk hozzá (keveset!). Most jön a dagasztás. Többféleképpen  is lehet. Egyik a robotgéppel ami kb. 20 perc, vagy kézzel fakanállal akár (beledöglesz), utolsónak a kenyérsütő géppel ami nagyon jó mert a kelesztést és dagasztást is csinálja. Ami nekem van kenyérsütőm azon a 13-as program, tészta, 1:25 alatt készen van. A kézi dagasztásnál addig kell dolgozni amíg a tészta hólyagos nem lesz.  Ezután 1-1,5 órát keleszteni kell, úgy kb. a kétszeresére. Ha megkelt kiborítani lisztezett deszkára.

Majd lazán kinyújtjuk

laza nyújtás

laza nyújtás

laza nyújtás

laza nyújtás

Majd megkenjük a 10 dkg olvasztott vaj felével

Kép0083_resize

megkenni

Jó sok kakaót rá és félbe hajtani

kakaózás

kakaózás

félbe

félbe

Majd megint kenni és szórni

kenés

kenés

szórás

szórás

Tekerjük rúd alakúra és a maradék olvasztott vajjal kenjünk ki egy kuglóf formát vagy kettő őzgerinc formát, majd helyezzük bele.

formában

formában

Tetejét kenjük meg egy felhabosított tojással. Az oldalára ne kenjünk mert nem jön fel a tészta.

Tegyük előmelegített sütőbe és 160-170 fokon kb. 50-60 percig  hagyományos sütéssel süssük meg. Ha nagyon sül a teteje alufóliával takarjuk be. Ellenőrzés hústűvel.

sütőben

sütőben

A formában hagyjuk kihűlni, ha melegen vesszük ki szétmegy a töltelék miatt.

kész kalács

kész kalács

Ahogy Kriszta barátnőm mondja: ha mindezzel megvagy és elmosogattál, akkor jó étvágyat!

Köszönet Krisztának a receptért!