Bizonyára sokan tudjátok, hogy a kis kertem egy részén elkülönítve házi tyúkokat tartok. Most éppen szám szerint 23 tyúkocska leledzik elég nagy kifutóban. Két éve vásároltuk az első példányokat és nem tudtuk mit  és hogyan csináljuk, hogy megfelelő körülmények között éldegéljenek amíg a levesbe nem kerülnek. Cikkemben bemutatok pár alapvetően fontos dolgot a tyúkól berendezéséhez valamint segítséget nyújtok a táplálkozásukban is.

A tyúkól kialakítása

A tyúkól kialakítása nagyon fontos szempont hiszen az egész napi kapirgálás után tyúkjaink pihenni térnek. Mielőtt beszereztük első tyúkjainkat a tyúkólat kitakarítottuk és kimeszeltük. A  meszelés fontosságára még később kitérek. A tyúkól jól szellőző helység legyen, de ne huzatos. Ablak nem szükséges, elég egy bejárat. Ha nincs ablakunk a tojófészkeket  a helység  sötétebb részén helyezzük el, mert tyúkjaink szeretnek sötétben tojni. Nekünk a 23 tyúkra 2 tojófészkünk van vagyis kis faládika ami szalmával van kibélelve. Szalma mindenképpen kell a tyúkok fészkébe amit hetente illik kicserélni. Szükség van még az éjszakai alváshoz alvóhelyre. A tyúkok szeretnek rudakon ülni. Fontos, hogy a rúd vagy rudak egy magasságban legyenek, mert hatalmi harc alakulhat ki a jobb és magasabb helyekért. Aludni és tojni már tudnak. Helyezzünk még el itatót és etetőt. Nem szükséges nagy edény nem egyszerre esznek úgy sem.

tyúklétra

ülőrúd

éjszakai nyugovó

A tyúkok tápláléka

A tyúkok tápláléka minden háznál eltérő. Előző tyúkjainknak mást adtunk enni mint most. Nah akkor mi is az étlap..

Az étlapon a főétel a kukorica. Ettől szép sárga lesz a lábuk, ez adja későbbiekben a levesünk színét is :). Borsó fontos a fehérje bevitel miatt. A napraforgó és búza szintén fontos alapanyag. Mi kukorica, borsó és napraforgó keverékét vettük nekik mégpedig a következő arányban: 40kg kukorica, 15 kg borsó és 15 kg napraforgó. Kedves szomszédunk megdarálta nekünk rendszerint. Ez a keverék elég kell legyen, hogy kielégítse minden igényüket. Egy távoli szomszédunk csak kukoricát ad nekik azt is szemesen. A kukorica a legolcsóbb, a borsó a legdrágább. Döntsük el mennyit szánunk a továbbiakban az étkeztetés fontosságára. A mostani tyúkjaink a Gazdaboltban kapható csibedarát eszik nagy lelkesen. Ez szemes napraforgót félig-meddig darabos kukoricát, borsót és egyéb magvakat tartalmaz. Ezt daráltatnunk se kell és nagyrészt megeszik egészben. Ha őrleményt akarunk nekik venni kompletten akkor úgynevezett borsós darát vegyünk. Tulajdonképpen ez a csibedara őrölt változata.

Inni vizet isznak, amit minden nap cseréljünk nekik frissre.

önetető

Tyúk beszerzése

Megvan a lakhelyük, tudnak mit enni. Már csak a tyúkokat kell beszereznünk a tyúkólba. Vidéken szinte minden buszmegállóban kivan helyezve időnként tyúkvásárra felhívó plakát. Az előző beszerzés nemvolt a legjobb minőség. Általában egy éves még tojó tyúkokat árulnak 500 ft/db-ért. Ne lepődjünk meg a kinézetükön, ha ketreces tartásban voltak akkor van olyan példány amelyik szinte teljesen kopasz, ha szabadtartásban akkor szép tollas példányokat is kifoghatunk. Most szerencsések voltunk mert az utóbbihoz volt szerencsénk. Szép tyúkokat sikerült idén beszerezni. Vidéken a szomszédoktól érdeklődhetünk mi a szokás mifelénk. Előnevelt csirkét is vehetünk, de az kezdésnek számomra elég macerásnak tűnt, a letojt tyúkok bejöttek, idén is ezt szereztük be. Előnevelt csibéknek teljesen más étkezést kell biztosítanunk, át kell téríteni őket más táplálékra a későbbiekben. Viszont 10-12 hét alatt kilós csirkék lehetnek melyeknek nagyon finom a húsuk. Ha tojást szeretnénk az egy éves letojt tyúkokat válasszuk. Két éves korukig vagyis még egy évig szépen tojnak utána már nem annyira, tehát fel kell újítanunk az állományt.

Nos tehát megvan mindenünk ahhoz, hogy naponta friss tojásunk legyen.

kapirgálás

Tyúkjainkra leselkedő veszélyek és elhárításuk

Sajnos nem minden habostorta. Tyúkjainkra veszélyek leselkednek. Amikor hazahoztuk őket nem is gondoltunk volna ezekre a dolgokra. A tyúkok között felütheti fejét a kannibalizmus, igen jól olvassátok. Ilyenkor a dominánsabb tyúk elkezdi szadizni társát oly módon, hogy a fenekét teljesen kicsipkedi véresre. A vér látványa társait is odavonzza, ezért előfordulhat, hogy mire észrevesszük kivérzik. Ha időben megtaláljuk az áldozatot még megmenthetjük. Zárjuk külön a többitől a fenekét sebhintőporral szórjuk be. Legalább egy hét mire úgy ahogy rendbe jön. A többi tyúknak a vizébe tegyünk JOLOVIT nevű vitamint, adagolása a flakonon, mi 10 liter vízbe teszünk 3-4 cseppet, ezt egy hétig folytassuk. Valamint a vizükbe tegyünk még pár csepp ecetet is, ez fertőtlenítőként hat. A vitamin nem egy nagy összeg, ha nem is látjuk a kannibalizmus veszélyét akkor is használjuk nyugodtan. Kannibalizmus ellen kapható Zoolit nevű por alakú táplálékkiegészítő vagy szintén por alakban a Kafocit. Naponta a táplálékhoz adagolva helyezzük ki nekik.

Második veszély nálunk az erdőből előbukkanó állatok. A nyest éjszaka támad és a leggyengébb tyúkot kiszemelve elviszi annak fejét. Innen tudjuk megállapítani, hogy állat végzett vele, hogy csak a fejét vitte el. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, hogy éjszakára becsukjuk az ajtajukat, így nem jut be állat a tyúkólba.

Nyáron kaphatnak hőgutát is. Ez ellen ha van rá lehetőségünk a napi többszöri vízcsere. Nyáron kifejezetten ügyelni kell, hogy mindíg legyen friss vizük.

Lehetnek még olyan problémák amiket mi sem tudtuk megállapítani mitől lehet. Egyszerűen volt olyan tyúk ami legyengült, nem evett majd elpusztult. Állatorvos is csak annyit mondott, hogy elgyengült. Lehet kiöregedett, bár ezek a tyúkok 5 évig is elélhetnek.

kifutó

Amire még figyelnünk kell

Etetőt és itatót olyat válasszunk amit nem tudnak felborítani. Legjobb erre az önetető és önitató. A tyúkól úgy legyen kialakítva, hogy árnyékos hely is legyen a hűsölés miatt. A meszelés azért fontos, mert a tyúkok elkezdik a falat “enni” ha mész hiányuk van, innen látjuk, hogy szükségük van több mészre.

Letojt tyúkok esetében meg kell tanítani bizonyos dolgokat. Még nem tudják, hogy a zöldség héjjal mit kezdjenek, valamint nem tudják hova kell elvonulniuk éjszakára. Nem tudják hova kell tojást tojni. Ne aggódjunk idővel mindenre rájönnek, de ha van időnk segíthetünk nekik, például este az ülőrúdra tenni őket.

Időközben Imre bloggerünktől kaptam pár képet egy szuper tyúkólról. Nem szokásom más képeit betenni a cikkbe, de hasznosnak találtam. Megjegyezném, hogy a képek alapján mennyire egyszerű a tisztán tartása? 🙂

az ól

az ól

hátul a fészekajtókkal

hátul a fészekajtókkal

belülről, még szép tiszta

belülről, még szép tiszta

Keselyű nevű tyúkja, elég bizarr

Keselyű nevű tyúkja, elég bizarr

Várom a többiek tapasztalatát is!