Nagyon gyorsan összerakható leves, igaz a főzése másfél óra, de oda se kell rá figyelni. Az idő végeztével lezárjuk és már tálalható is. Szerintem egy agglegény is simán megcsinálja a receptem alapján. Az eredeti receptet a Paprika tévében láttam, Serényi Zsolt bemutatásával. Lássuk miből készül….
Hozzávalók
– 1 kg liba- vagy pulykanyak
– 30 dkg zúza
– 15 dkg vaj
– 2 fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 1 szál közepes fehérrépa
– 2 szál nagyobb sárgarépa
– 3 narancs leve
– 2 citrom leve
– 3 dl tejföl
– 1 evőkanál liszt
– 1 laposabb evőkanál só
– 1 laposabb evőkanál szárított tárkony vagy 1 csokor friss
– 2.5l víz
Ne ijedjünk meg a hozzávalók mennyiségétől, mert alapvető élelmiszereket tartalmaz a lista.
Elkészítése
A libanyakat 3-5 cm vastagon feldarabolom vagy megkérem a hentest csinálja meg nekem legyen szíves.
Ezután a hagymát felaprítom, majd a fehér és sárgarépát karikára vágom. Felteszem a fazékba a 15 dkg vajat, majd miután jól felhabzik beleteszem a nyakat és zúzát. Fehéredésig pirítom őket.
Ha szép fehér minden benne akkor hozzáteszem a hagymát. Mindenképpen a hús pirítása után tegyük bele a hagymát mert különben megég míg a hús pirul. Ezután szép sorban mindent beleteszek a fazékba. Sárgarépa, fehérrépa, 3 narancs leve, 2 citrom leve, majd a liszt a tárkony és a só.
Kicsit összepirítom a hozzávalókat, végül a tejfölt is ráöntöm. Majd felöntöm 2.5 liter sima vízzel.
Másfél óra lassú tűzön és megfő szépen benne minden.
Jó étvágyat hozzá!
» hozzászólok bejegyezte: Rita, 2 hozzászólás
Olvasói kommentek:
Rita
2010-02-20
Gondolom azt akkor külön edénybe? Legközelebb én is kipróbálom úgy. Köszi az ötletet!
agomama
2010-02-20
én a zöldséget megkaramellizálom egy kis cukorral,isteni.