Hogyan metszük a szőlőt kiskertünkben? Ma olyan jó idő volt, hogy édesapámmal neki álltunk a közel 40 méter szőlőt megmetszeni. Szegény kb. a harmadik tőkénél belevágott a tenyerébe. Hogyan metszünk úgy, hogy ne vágjunk az ollóval a kezünkbe? 🙂 Fotókkal illusztrálva mutatom meg, mi hogyan csináltuk a szőlő megmetszését.

Hogyan metszük a szőlőt?

Pár alapvető tétellel kell megismerkednünk, hogy megértsük a termőre metszés helyes módját. Tőke terhelése alatt a metszéskor meghagyott rügyek számát értjük ez általában 10-30között mozog, tehát ez akkor amikor már megmetszettük. Minél több rügy marad meg annál hajtásszámmal kell számolnunk, a hajtásokon meg annál több termésre. A vesszőkben az alapjától számított 5-8. rügyig növekszik a fürtképződmények száma. Általában azok a rügyek amik a tőke magasabb részein helyezkednek el, több fürtkezdeményt nevelnek, mint a tőke alján lévő rügyek. Ebből az következik, hogyha a vesszőket 5-8 rügyesre hagyjuk meg vagy még hosszabbra a fürtök száma és ezzel a termés mennyisége is növekszik. A kétéves csapon( csercsap) levő vesszőkön több a fürtképződmény, mint a közvetlenül a tőkéből előtörő vesszőkön. Vigyázzunk viszont, mert a tőke terhelése nem fokozható úgy, hogy meghagyjuk a vesszőket 8 rügyesre, éppen ellenkezőleg. Ha sok fürtünk képződik a termés a korlátozott tápanyag ellátás miatt nem fejlődik ki szépen. A tőke a túlságos megterhelés következtében kimerül, a hajtások növekedése gyengül, vékony, rövid vesszőink lesznek. A túlterhelés veszélyezteti a következő évek termését is. Ezek figyelembe vételével a következőkre legyünk figyelemmel a termőre metszéskor: ha jó erős tövünk van és a vesszők is erősek akkor a tőkénk jó erőben van ,tehát hosszabb csapokat is hagyhatunk. Ha viszont az ellenkezője látszik, tehát vékony vesszőink vannak, a tápanyag ellátás nem túl jó, a tavalyi metszésünk nem sikerült úgy mint szerettük volna és idén próbáljunk kisebb csapokat hagyni. A szőlő metszésének ideje tavasszal, rügyfakadás előtt van. Mi már láttuk a rügyeket, igaz még nem voltak megduzzadva. Ilyenkor a legjobb az idő a metszésre, na halasszuk el,mert akkor késünk a lemosó permetezéssel is. A szőlőt a lemosó permetezés előtt metszük meg, míg  a barack és egyéb később virágzó gyümölcsfát lehet a permetezés után is.

2 rügyes metszés

3 rügyes metszés

3 rügyre metszés

termő csap

előtte_

utána_

előtte

utána

Remélem a képek tudtak segíteni a kiskerttel rendelkező hobbi kertészeknek. Csütörtökön ha jó idő lesz, megcsináljuk a lemosó permetezést, részletesen írok arról is, hogy mit hogyan kell csinálni! Ti voltatok már metszeni? 🙂