mogyifejlec

A jó idő utolsó napjait használjuk ki. Szedjünk terméseket, amit halottak napjára és karácsonykor is felhasználhatunk!

Itt az ideje, hogy felszedjük azokat a terméseket amik lehullottak és nem kellenek senkinek. Nekünk igen! Hogyne kéne, hiszen a virágkötészet főbb alapanyagairól beszélünk. Vegyünk egy kis kosárkát és egy hátizsákot, hátitatyónkba tegyünk mindenféle csemegét, nehogy útközben megéhezzünk, és irány a természet!

Itt az ősz, lassan a tél, a fák most hullajtják el éves munkájuk gyümölcsét.

Ilyenkor tudjuk összeszedni a gesztenye, mogyoró, Szentjános kenyér, makk, dió fák terméseit. Miután felszedtük őket és hazavittük mindenképpen terítsük ki egy újság papírra vagy egy faládába helyezzük bele úgy, hogy egy rétegű legyen, a száradás miatt. Tele vannak még nedvességgel, így nem nagyon tudjuk őket felhasználni.

Kiszáradás után felhasználhatjuk őket koszorúkhoz, asztaldíszekhez, kopogtatókhoz. A gesztenyét elég nehéz ragasztani, a többi terméssel nem lesz gondunk. A makknak a kocsányát is szedjük fel, még érdekesebbé teszi majd a készítményünket. A diót karácsonykor le tudjuk fújni egy kis arany porral vagy sprayvel. A szentjános kenyér számomra elég szagos, de nagyon jól felhasználható akár őszi virágcsokor kompozícióba is érdekes alakja miatt.

Én is gyűjtögetésbe kezdek

Mi most megyünk hétvégén le a telekre, lányomra a nővérem vigyáz. Megpróbálok sok érdekes termést összeszedni, hogy legyen mivel később dolgoznom. A makk, dió, mandula évekig eláll egy szellős pincében vagy padláson. Gyermekeinkkel jó móka ilyenkor az avarban való futkározás (mi is imádtuk) vagy a színes levelek szedése amiből később képet készíthetünk.

A következő részben, vasárnap este ha hazaértünk még írok újabb termésekről amik most kimaradtak (pl. toboz), vagy időközben a telken eszembe jutnak. Fogok fotókat is készíteni!

Ti milyen termésekkel dolgoztok / dolgoznátok szívesen?