Idén sikerült egy kisebb kosárka szederhez jutni, de hogyan? Tüskés szeder a szomszédból… Megdolgoztunk érte a szedésnél, ezek után az eltevése igen egyszerűnek ígérkezett.

A sárgabarack lekváron kívül nem nagyon készítettem Anyukámmal idén hagyományos módon lekvárt. Többségben megvettük a boltokban kapható befőtt és lekvártartósítókat. Nem kell addig főzőcskézni és még sűrű is lesz. Ha megnézzük miből áll, nehogy úgy gondoljuk, hogy valami nagyon mű cuccról lenne szó. Ugyanis a zselésítő anyagon kívül csak Nátrium benzoátot tartalmaz. A hagyományos módon elkészített lekvár tetejére is tesznek egy kis csipet szalicilt vagy Nátrium benzoátot. Így a sárgabarack lekvárt két módon tettük el, de a szeder lekvárt bolti tartósítóval. Ilyen ínycsiklandóan nézett ki a folyamat:

leszedve

leszedve

szép nagy szemek

szép nagy szemek

csipegetéshez tálalva...

csipegetéshez tálalva...

megmosva

megmosva

főzve, készen

főzve, készen

Egy hibát vétettem, leszedés után másnap kezdtem elkészíteni, de addigra sok volt benne a penészes:( A szedret megmostam, beletettem a főzőedénybe és krumplinyomóval megnyomkodtam. Nem mertem a botmixerrel, mert nekem műanyag és féltem, hogy nagyon megfogná és nem tudnám lemosni. Nem passzíroztam egyáltalán, magostul csináltam. Arra gondoltam, hogy mire átpasszírozom több mint a fele eltűnne a gyümölcshúsnak is. Ezután a tasakon leírt módon készítettem el. Ma szólt a szomszéd a héten még szedhetek, így elővettem a kis bébiételes üvegeket és ajándékozni fogom amit készítek majd belőle.

Ettetek már szederlekvárt?