sajttekercsfejlec

Nagyon finom vendégváró, nem kell a sajt olvasztásától megijedni. Pikk-pakk elfogyott mindig. Előző nap is elkészíthető finomság.

50 dkg Eidámi vagy Balaton sajt egybe
8 szelet gépsonka
2 csokor petrezselyem
2 db csemege uborka
3 főtt tojás
1 db újhagyma
1 tömlős kemping sajt
15 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál mustár
só, bors, vegeta

Elkészítése:
3 tojás sárgáját a 15 dkg vajjal és a tömlős sajttal, mustárral összekeverem, sózom, borsozom, vegetázom (ne nagyon mert a mai sajttok elég sósak). A tojásfehérjét a darabolt uborkával, lila hagymával és a petrezselyemmel összekeverem. Az egybe sajtot beletesszük lobogó forró vízbe és lezárom alatta a gázt. Én csináltam úgy is, hogy előtte alufóliába csomagoltam, hogy nehogy véletlenül szétfolyjon (igaz után kapartam a fóliáról a sajtot, de aránylag a nagyja megmaradt :)). Állni hagyjuk a vízbe 20-30 percig. A megolvadt sajtot lisztezett gyúródeszkán vagy nyújtólapon kinyújtom. A lila hagymás uborkás és vajas keveréket összevegyítem és rákenem a kinyújtott sajtra. Majd a gépsonka szeleteket ráfektetem a masszára, felgöngyölöm és hűtőbe teszem. Másnap a legjobb.

sajttekercs-bejegybe

Kiegészítés:

Rájöttem, hogy lehet a legjobban felolvasztani a sajtot “hulladék” nélkül. Egy jénai tál tetejébe feldarabolom a sajtot kisebb, laposabb kockára és mikróban magas fokozaton felolvasztom. Többször rá kell nézni és megkeverni lehetőleg műanyag kenőlapáttal. Akkor kész ha krém szerű állaga van. Ezután ugyanúgy kiterítjük lisztezett deszkán és dolgozunk vele. (2010.05.23.)