Itt az idő, hogy tavalyról félretett paradicsom magjainkat elvessük, hogy 8-10 hét múlva szép egészséges palántánk legyen. Nem kell nagy ördöngősségre gondolni. Azt hiszem a paradicsom az amivel mindenki próbálkozhat mert 50% esély, hogy lesz is belőle valami. Hogy miként csináljuk máris írom, de egy kis ismeretet is szerezzünk előtte magáról a növényről.

A paradicsom egy éves lágy szárú, bogyótermésű, Dél-Amerikából származó növény. Termése az egészen aprótól a 250-300g-osig előfordul. A termesztett fajták általában azért ennél kisebbek. A bogyók színe legtöbbször piros, de manapság már nagyon sokféle fajta közül választhatunk. Van tojás paradicsom, sárga, még fekete fajtájú is, bár az inkább díszítő értékkel bír, nem fogyasztásra való. Hőigénye nagy 22 fok az optimális, fényigényes, lehetőleg szervestrágyázott talajban termesszük. Vízigényes növény, vagyis aki múlt évben termesztett biztos megvolt elégedve a terméssel, sőt nyár végén már a sok esőtől tönkre is ment a növény. A paradicsomot általában 18 fok körüli fóliaházban vetik, de ilyenkor lehet a szobában is elvetni a magot, ha hasonló körülményeket tudunk biztosítani. Közvetlen helyre is lehet vetni április elején, de ez a módszer nem elterjedt.

Hogyan kezdjünk neki?

Palántázásnál mindig kicsit előre gondolkodjunk, hogy legyen mibe beleültetni a kis palántákat. Lehet tojásos dobozba, de kis műanyag pohárkákba is aminek az alját kivágtuk, hogy a felesleges víz el tudjon szivárogni. Vagyis időben kezdjünk neki a gyűjtögetésnek. Következő lépésként jó lenne egy kis komposzt föld. Nincs? Nincs. Akkor lehet venni virágföldet vagy palántaföldet. Mindkettő nagyon megfelel. A kerti föld azért nem jó most, mert nagyon fagyos vagy hideg, de azért sem jó mert a palántázáshoz nem megfelelő a szerkezete. Minden kis pohárkába tegyünk földet és tömörítsük kicsit meg, majd tegyünk még rá egy laza réteget. Ezután poharanként egy magot, nagyobb dobozkákba két-három magot is tehetünk. Ezt úgy csináljuk, hogy kisebb mélyedést (1-2 cm) készítünk pálcával, ceruzával, ujjunkkal. Majd betemetjük a lukat. Általában a paradicsom magokból 8-10 hét alatt lesz kiültethető palánta. A kész palántát május elején érdemes kiültetni, ekkor kisebb a fagyveszély már. Vagyis ha visszafelé számolunk időben, éppen aktuális a mostani időpont. Sajnos az idő nem ezt mutatja, de akkor várjunk még 1-2 hetet, ha úgy gondoljuk.

Palánták gondozása

Paradicsom magjaink szépen kicsíráztak. Állandó hőmérsékletet és állandó nedvességet igényelnek. Én egyszerű szobapermetezővel nedvesítem a talajukat mindig és a konyhában az ablakban vannak, így állandóan fény éri őket és meleg is. Noh, ha palántáink szépen megnőttek és fejlettek kiültethetjük őket.

Palánták végleges helyre ültetése

Palántáink meghálálták a gondoskodást, kezdjük el őket edzetni kicsit. Az edzetés azt jelenti, hogy nem hirtelen kitesszük őket, mert bizony az éjszakák hűvösebbek még májusban, hanem naponta kitesszük őket kicsit levegőzni. Egy hét után kint hagyhatjuk őket éjszakára is, ha nincs időnk még elültetni őket. Elültetésnél figyelni kell, hogy jó napos helyen legyenek, laza szerkezetű talajon. 60cm- es tőtávolság az ideális, de fajtától függ ez is. Magjaink tasakján látjuk az ideális tőtávolságot. Ha piacon veszünk mégis palántát kérdezzük meg, milyen fajta és milyen távolságra ültessük őket. Kisebb fajták támrendszert nem igényelnek, de az erőteljes növekedésű fajták mellé támaszt kell tenni. Ilyen fajta pl. a Lugas F1.

paradicsomjaim

Gondozásuk

A támrendszer mellett termesztett fajtákat folyamatosan kacsozni kell, vagyis a hónaljból előbújó kis hajtásokat ki kell törni. Ez azért szükséges, hogy a főágon vagy ágakon (1-2 ág), erőteljesebb legyen a termés. Mindig kötözzük a főhajtást a növekedésével egyidejűleg. A paradicsomot alulról öntözzük. Az alsó fél méteren a leveleket szedjük is le. Ha talajunk nem trágyázott, adhatunk neki két hetente fejtrágyát, vagyis öntözővízzel együtt juttassuk ki a tápanyagokat. Úgy emlékszem, hogy lehetett vagy lehet kapni a Volldünger nevű trágyát, amit vízben feloldhatunk és úgy használhatunk. Nekem tehén trágya volt beforgatva tavaly, így idén várom a legnagyobb termést. Tehén trágya hatóideje 2-3 év is lehet, vagyis azt nem szükséges évenként beforgatni a talajba. A paradicsomokat mindig érett állapotban szedjük le és úgy fogyasszuk.

Ez a hétvége éppen aktuális a palántázásra. Sok sikert!