Paradicsom palántáim megérettek arra, hogy kiültessem őket. Kiültettem már a 3+2 lugas paradicsomot, melyből három saját magról nevelt, de lehet, hogy annyira nem is jó ötlet volt, mert az F1 hibrid magok nem örökletesek. Nem hordozzák magjaikban az előző évi terméshozam mennyiségét, így azt mondták sokan, hogy nem lesz rajta annyi termés és nem is lesz olyan szép. Kiültettem még hagyományos módszerrel 8 kecskeméti paradicsomot. Az érdekesség a dologban amiért ez a cikk is készült, hogy az apró növésű paradicsomot és a kaliforniai paprikát fejjel lefelé ültettem el a mai nap folyamán. Miről is beszélek? A képeken láthatjátok.

Egyik kedves bloggerem hívta fel a figyelmemet a paradicsom termesztése cikkemnél, hogy Amerikában miket csinálnak a paradicsomokkal. Megerőszakolják őket!!! fejjel lefelé termesztik. Így nincs gond a gyomosodással, mobil a paradicsom valamint könnyű kezelni és tárolni is. Akkor el is határoztam, hogy nekem ezt idén meg kell csinálnom. Palántáim már eléggé sínylődtek itt a szobában, kint meg hideg volt mostanság. Ma reggelre a szomszéd babja félig el is fagyott. Nekem a paradicsom a lótrágyának köszönhetően elég jól megúszta gondolom a föld alatt, de a föld felett is egészségesnek néz ki. Két hónapja talpalok 5 literes lógatós bármilyen elfogadható edényért, de nem kaptam és szerezni sem tudtam. Sürgős megoldás kellett amit ma véghez is vittünk Édesapámmal. A megoldás a következő:

oldalán a három luk

oldalán a három luk

Végy egy 22 cm átmérőjű sima műanyag cserepet ( hülye egy kifejezés , mert ha egyszer cserép a neve, miért műanyag? :)), a peremétől 2-3 cm távolságra fúrj oldalt 3 lukat 120 fokonként. Itt lehet majd felakasztani. Vagy spárgát vagy drótot fűzz bele és már akaszthatod is. Mindjárt, mert még az alján a lukat is meg kell oldani. Kis méretű fúróval egy körülbelüli 5 cm kör mentén fúrj az aljába. Majd csavarhúzóval ütögesd meg és lökd ki a kört az aljából. Lesz egy 5 cm átmérőjű luk a cserép alján. 150-200 forintból meg is lehet úszni darabját.

alja

alja

Ha ezzel készen vagy jöhet a palánta beültetése. A legjobb ha ketten vagytok rá, úgy egyszerűbb. Egyik tartja a cserepet, míg a másik belülről próbálja a palántát a lukon óvatosan átdugni, úgy, hogy fejjel lefelé nézzen a palánta és a gyökérzete a cserépben maradjon. Ha ezzel megvagy és van rá lehetőséged a lukhoz tény egy filtert, hogy ne essen ki belőle a föld ha megtöltöd a cserepet. Szépen megtöltögeted földdel majd felakasztod és meglocsolod. Vársz türelmesen:)

cserepek

cserepek

filterezés

filterezés

kész a filterezés

kész a filterezés

behelyezés a cserépbe

behelyezés a cserépbe

nem egyszerű a beillesztés

nem egyszerű a beillesztés

feltöltés földdel

feltöltés földdel

Szerencsétlen palánta elkezd majd oldalra hajlani, mert hát ugye neki az a dolga, hogy felfelé törekedjen. A cserépben viszont a gyökere lefelé. Vagyis a cserép alján fog a gyökérzet szétterülni. Ezért ha locsolod az össze tápanyag ott fog megállni ahol a gyökérzet van. Előnye: nem gyomosodik, könnyen kezelhető, szállítható. Ajándéknak is különleges szerintem.

kész a földezés

kész a földezés

valahogy így

valahogy így

paradicsom, paprika fejjel lefelé

paradicsom, paprika fejjel lefelé

Egy kis segítség videóval:

Láttatok már ilyet vagy én vagyok aki erre vetemedik csak kis hazánkban?