Alig telt el két hét és máris kihajtottak az elvetett magok a melegágyban. Mivel a tök félék 18 fokon is kicsíráznak ezért nem volt gond ha éjszaka kicsit lehűlt benne a hőmérséklet. Mondhatni, hogy 100 %-an kibújtak a magokból. Ellentétben a paradicsom magokkal amik elég szerény százalékot mutathatnak fel és most a növekedésük is stagnál. Pár kép elég ahhoz, hogy megbizonyosodjunk milyen jó is a melegágy ilyenkor.

Ezek a magoncok április végén a 4 leveles állapotban már ki is ültethetők, amikor más még csak a magokat szórja el a veteményesben.

A tök fajták gyors növekedésükről híresek, ezért amint megjelenik az első két levélke, máris át kell őket tűzdelni egyesével kisebb pohárkákba vagy cserepekbe. Erről is láthattok egy képsorozatot.

óvatos kivétel az edényből

óvatos kivétel az edényből

Az edényt kicsit ütögessük meg, így jobban elválik a föld az edénytől és könnyen kivehetőek a magoncok.

szétválasztás

szétválasztás

Gyökerét óvatosan, nehogy megsérüljön.

egyesével ültessük

egyesével ültessük

Helyezzünk kis földet az edény aljába, majd a magoncot és úgy köré a földet.

behelyezés az edénybe

behelyezés az edénybe

körbenyomkodjuk

körbenyomkodjuk

Lazán tegyük körbe a földdel, majd kissé nyomkodjuk meg és utána ütögessük meg kétszer az edényt, hogy fellazuljon egységesen az edényben a föld. Azért szükségez ez, hogy a gyökere körül is laza maradjon a föld, így jobban begyökeresedik az új edényben.

kicsit megütögetjük és kész

kicsit megütögetjük és kész

Tök magoncok.

sérült vagy beteg

sérült vagy beteg

Találtam egy ilyen sárgadinnye magoncot is, bár nem tudom mi lehetett a gond, de azért nem kockáztatom az egész melegház növényeit, hogy elkapjanak valami betegséget. Kivettem és kidobtam ezt a kis növénykét. A gomba betegségek gyorsan terjednek aránylag zárt légkörben, így ha kicsit is bizonytalanok vagyunk a magonc egészségében, távolítsuk el a többitől.

Ezt a módszer nevezzük tűzdelésnek.