Végre elérkezett az az idő amikor be tudom mutatni egy menyasszonyi csokor elkészítését. Nehéz fotózni és készíteni is egyben, így párom segített a fotózásban. Nyáron kértek meg, hogy készítsek több dekorációt is egy esküvőhöz, így most a menyasszonyi csokort mutatom be hogyan készítettem.

Az apróbb részletekbe nem fogok belemerülni, olyanokba, hogy milyen kérdéseket teszünk fel a házasulandó párnak. Azt majd egyszer egy külön cikkben kifejtem bővebben. Most a lényeg a készítés módja. A fiú egyébként rám bízta az egész dekorációt, így szabadon választhattam szinte mindenben. A lánynak meglepetésnek szánta 🙂

Először, miután megvan mit és hogyan szeretnénk csinálni, milyen virágból, készítsük elő a virágokat. A menyasszonyi csokroknál nem szoktunk zöld részt hagyni a száron, az én esetemben tömör csokorról van szó, így látni, hogy így is csak a virágfejek látszanak. Ezután a formának megfelelően erősítsük meg a virágok szárát. Mivel nekem kerek csokrom lett, így a szélső rózsákat majdnem derékszögben kellett meghajlítani. Ezért azok a rózsák amik a szélére kerülnek drótozást kívánnak. Régebben még “tép”  szalaggal is betekertük, azért, hogy ne csúszkáljanak majd a kezünkben a virágok szárai . A menyasszonyi csokornál nem feltétlenül kell a spirál elrendezésre hagyatkozni. Egymás mellé is helyezhetjük a szárakat. A kisebb virágfejeket csak drótozzuk és úgy fogjuk majd a többi virágszárhoz.

virágok drótozása

virágok drótozása

rövidebb szárakat és virágfejeket dróttal hosszabítunk

rövidebb szárakat és virágfejeket dróttal hosszabítunk

óvatos hajlítás

óvatos hajlítás

előkészítve a virágok

előkészítve a virágok

Minden elő kell készíteni előre, ugyanis a csokrot nem lehet utána letenni, hogy még egy rózsát feldrótozzunk vagy hasonlók. Ha zöldeket használunk azt is készítsük elő.Vizsgáljuk meg a virágok nyíltságát és aszerint is játszhatunk a csokor készítésénél. Én vegyesen válogattam, így egymás mellett voltak bimbósabbak és nyíltabbak is.

figyeljünk a csokor ívére

figyeljünk a csokor ívére

Amikor elkezdjük, mindig a legszebb szállal kezdjük, ez fogja megadni a csokor közepét. Majd körkörösen felváltva a csokor ívére figyelve használjuk fel a virágokat. Nekem többször kellett cserélni a virágokat mert nem mindegyik passzolt egymás mellé. A csokrot forgassuk a kezünkbe és nézzük mindig minden oldalról, hogy szimmetrikus legyen. A széleire mint írtam a megdrótozott virágok kerüljenek amit előzőleg meghajlítottunk a kívánt szögbe. A hajlítást óvatosan a drótozott szárnál kezdjük és fokozatosan nem egy mozdulattal, nehogy elpattanjon. Ha elpattan még mindig fel tudjuk használni a fejet a csokor közepénél. Ha késznek találjuk a csokrunkat erősen kötözzük meg, de ne csak egy pontban hanem az egész szárat tekerjük be, a szárak ne álljanak szét. A képeken nem látszik, de a legvégén szépen egy selyemszalaggal eldolgoztam, így a csokorból csak a virágfejek és a szalagos szár látszott.

folyamatban

folyamatban

munka közben, elmélyülten

munka közben, elmélyülten

szárát is szorosan kössük

szárát is szorosan kössük

készen van a menyasszonyi csokor

készen van a menyasszonyi csokor

Próbálkoztatok már hasonló virágalkotás elkészítését?