Az interneten keresgélve nem nagyon találtam használati utasítást, hogy mégis hogyan készítsek egy kisebb melegágyat kis családom részére, ami elég palántát nevel majd nekem május környékére. Azért a több cikkből és saját pályázaton nyert könyvemből nagyjából kitaláltam hogyan is legyen ez megcsinálva. Nem kell sok minden hozzá csak ásó, 4 deszka, egy régi ablaküveg és jó sok friss lótrágya.

Azt hittem maga a váz elkészítése lesz a legnagyobb feladat és a trágyával való feltöltés, de amikor elkezdtük ásni az agyagos talajt, rájöttem ennél nehezebb már nem is lehetne. Megjegyezném, hogy irtózatosan fáj a jobb vállam és kattog valami benne.

Elsőnek találjuk ki mekkora melegágyat szeretnénk. Javasolnám maximum egy 130-150 cm hosszú és 50 cm széles ablak beszerzését hozzá. Minő  szerencse, hogy szomszédunk a lótrágya mellett még ezzel is szolgálni tudott, mert nekünk csak kicsi fürdőszoba ablakunk volt. A keretet úgy készítsük el, hogy a két hosszanti deszka szélessége között legyen 10-15 centiméter. Ez fogja megadni a tetején levő üveg dőlésszögét. A képeken ezt is látni lehet. Én valamennyire süllyesztve szántam, így a két oldalsó deszka csak merevítésnek szolgált. A fakeret méretét úgy számoljuk ki, hogy az üvegen támaszkodjon majd, így az ablak kerete lelóg majd körben a fakeretről. A fakeret éppen akkora legyen, mint az ablakban az üveg.

fa keret

fa keret

valahogy így legyen

valahogy így legyen

Ha ezzel készen vagyunk kezdhetünk ásni, eddig csak a munka könnyebbik része volt, most kezdődik a neheze. Ássunk ki egy legalább 50 cm mély gödröt a melegágyi keretünk méretében. Legalább fél-egy köbméternyi földet jelent ez. Mivel március elején járunk a trágya vastagsága 40 cm-nél ne legyen kisebb. Két okból is, az egyik, hogy a hőtermeléshez kell egy bizonyos vastagság a másik, hogy a márciusi melegágyhoz ez az ideális trágyaréteg. Ha január-februárban szeretnénk ezt elkészíteni a trágya vastagság jó esetben a 70-80 centimétert érje el.

gödör

gödör

keret méretvétele

keret méretvétele

Nah tehát gödör kiásva, hozhatjuk a szomszédból a FRISS lótrágyát. Fontos a frissessége, mert csak a friss trágya gyullad be és termel hőt. Kérdezhetnénk, hogy csak úgy termelni fogja? Nagyjából igen, de locsoljuk meg 50 liter vízzel is. Jó szaftos legyen:)

lótrágyval való feltöltés

lótrágyval való feltöltés

Állítsuk be a keretet  a helyére, figyelve, hogy megmaradjon a dőlésszög. Ez fontos szempont, hogy a csapadékot is elvezesse, meg a napsugarak is kellő szögben érjék az üveget. Nemhiába olyanok amilyenek az üvegház tetők is. Ezután szitáljunk vagy lapátoljunk rá 20 centiméter termőföldet, kerti földet, virágföldet, komposzt a legjobb. A deszkák mentén kívülről, belülről tömörítsük a földet. Ha közvetlen bele akarunk veti a melegágyba, érdemesebb termőföldet használni, én szaporítóládába vagy kis pohárkákba fogok vetni inkább, így jobban mozgathatóak benne a növények.

termőréteg feltöltés

termőréteg feltöltés

kivűlről a föld tömörítése

kivűlről a föld tömörítése

Ezután fedjük le az üveggel, várjunk két napig, hogy a trágya kezdjen hőt termelni és ültethetünk is bele. Vegyünk figyelembe, hogy az üveg mozdítható legyen, mert ha kint eléri a 20 fokot a hőmérséklet bizony szellőztetnünk is kell, mert a benti meleg elérheti a 30-40! fokot is és megsütjük a palántáinkat.

készen van, még finomítani kell

készen van, még finomítani kell

a melegágy

a melegágy

Amit érdemes beültetni: paradicsom, paprika, zeller, karfiol, karalábé, káposztafélék márciusban. Uborka, tökfélék március végén, így a májusi kiültetésnél már kész palántát ültethetünk ki magvetés helyett. A melegágy ebben az esetben tulajdonképpen a zöldségek tenyészidejét nyújtja meg, így hamarabb fog termőre fordulni a zöldségünk ha már kész palántát ültetünk ki a  szabadba. A tökfélékkel és az uborkával 3 hetet is nyerhetünk.