madartej

Finom krémes édesség, langyosan is kellemes a téli estéken. Mártása aranygaluskához is kiváló vaníliamártás. Hogyan készítsük?

Hozzávalók 10 főre:

– 2 liter házi tej
– 7  tojás
– 2 ek. liszt
– 4 zacskó vanilin cukor
– 15 dkg kristálycukor

Elkészítése:

A tejet felteszem forralni, közben szétválasztom a tojásokat. A fehérjét a 2/3 cukorral felverem jó keményre, a sárgáját a vanilin cukorral, kristálycukorral és a 2 ek. liszttel csomómentesre keverem egy kis tálban.

tojás fehérje

tojás fehérje

tojás sárgája

tojás sárgája

Közben a felforrt tejbe evőkanállal beleszaggatom a kemény tojásfehérje habot. Fél percig főzőm az egyik oldalán majd megfordítva is fél percig a másik oldalán. Főzés közben legalább a duplája lesz a tojáshab ezért hagyjunk helyet neki nőni. Szűrőkanállal szedjük ki a főtt habokat egy tányérra. A lecsorgott tejet később felhasználjuk.

hab főzés

hab főzés

A tojássárgás masszát beöntöm egy nagyobb lábosba és kevergetve lassan rászűröm a meleg tejet amiben a habokat főztem. Visszateszem a tűzre és folytonos kevergetés mellett sűrűre főzöm. Forrnia nem szabad mert a tojássárga kicsapódhat. Én elég nagy lángon főztem, de kevertem is nehogy forrjon. Kb .10 perc múlva jó is lett.

Tányérkákra kimerem és ráhelyezem a tojáshabot. Díszíthetjük csokifolyatással vagy tortadarával is. De akár tehetjük egy nagyobb üvegtálba és úgy rá a habgaluskákat, csak akkor a vendégek előtt kell pepecselni a szétosztással.

madártej

madártej