Itt a Kovi ubi szezonja, hajrá gyorsan kezdjünk neki, hétvégére szuper időt mond! Három nap alatt meg is érik és nem kell hozzá kert, elég egy erkély is. Ismertek már engem, erről is készítettem fotókat, hogy könnyebben menjen a készítése.
Nézzük a hozzávalókat:
– 3 literes üveg
– 2 kg kovászolni való uborka
– 2 liter víz
– 4 evőkanál só
– mustármag (én nem használok)
– 6 gerezd fokhagyma
– 1 csokor friss kapor
– 1 kenyérvége
– pálcika leszorításhoz
Noh akkor kezdjük a víz felforralásával, hogy csírátlanítsunk. Ebbe tegyünk 4 laposabb evőkanál sót.
Az uborka mindkét végét vágjuk le, majd az ubit hosszában majdnem vágjuk ketté. Ezután megfordítjuk az ubit és ahol nem vágtuk át, az előző vágásra merőlegesen szintén vágjuk be az ubit majdnem végig.
Kezdjük az uborkát az üvegbe beletenni, úgy, hogy az üveget kissé megdöntjük és beleállítjuk a darabokat.
Szorosan helyezzük el őket egymás mellett. Ha van nagy luk közte, nyomjunk be oda is egy karcsúbb darab ubit.
Helyezzük rá a kapor felét és a fokhagyma darabokat.
Majd az előző módszerrel a második sor uborkát is helyezzük rá az elsőre. Ha ez is kész tehetjük rá a maradék kaprot és a kenyércsücskét.
Szorítsuk le a kenyeret valami pálcikával, mert ha megszívja magát a kenyér a tetején fog úszni.
Ezután öntsük le a lehűtött sós vízzel.
Annyira öntsük tele az üveget, hogy a kenyeret ellepje, de maradjon víz a forráshoz. Tegyük napra.
Két nap múlva elkezd a víz opálosodni és habzani, ekkor vegyük le a kenyeret, majd még egy napig hagyjuk a napon. Látni fogjuk, hogy az uborka színe is megváltozik. Még mielőtt végleg késznek mondjuk kóstoljuk azért meg. Ha tovább hagyjuk érni akkor nagyon megpuhul, ha viszont nem hagyunk neki elég időt kemény marad. Ezután vegyük ki a léből az uborkát- én le szoktam mosni -majd szűrjük rá a levét és tegyük hűtőbe.
Jó étvágyat hozzá!
» hozzászólok bejegyezte: Rita, 7 hozzászólás
Olvasói kommentek:
Karol
2012-08-06
Sziasztok!
Én egy kicsit másként készítem az ubit: Az uborkára meleg vizet öntök, a kenyeret pedig gézbe csomagolom, így egy mozdulattal eltávolítható. Ha nincs erkély, 3 nap alatt a meleg konyhában is elkészül a finom koviubi!!!!!
Nerokutya
2012-07-11
Tökéletes, én is így készítem, a tormát is beleértve. :-)
istvanlak
2011-09-11
Nagyjából így szoktam csinálni én is, de ami új, ahogy az uborkát a végeinél levágjuk, majd két felől a besliccelés. Tormát is teszek bele, ha van. Most épp nincs, de a szomszéd tormájából egy levelet elcsentem, s annak a nyele is adja a kellemes ízt.
Rita
2011-08-30
Sziasztok!
Sok hozzászólásban nem vettem észre, hogy itt kérdeztetek.
Az üveget csak azért érdemes letakarni( nem lezárni), hogy a macskák ne igyák ki a levét:) Nálunk kiitták. Meg a legyek se mennek bele. Én egy tányért rá szoktam fordítani.
Üdv.
Rita
Jeles Anikó
2011-08-29
Elkészítettem úgy ahogy mutattad, nagyon finom lett! :) Köszönöm a segítséget! :)
silent76
2011-06-27
Azt szeretném kérdezni, hogy amikor kiteszem a napra, le kell-e fedni valamivel az üveget?
nyarijuni
2011-06-08
Szia Hugi!
Fincsi az ubi:)