mandulafejlec

Megérkeztem a termésgyűjtésből!

Barátnőmmel lejártuk a lábunkat, hogy sok szép termést gyűjtsünk halottak napi koszorúkhoz és a karácsonyi díszekhez. Rengeteg makkor találtunk lehullva, külön volt már a sisakja és kicsit sárosak voltak, de mindent felszedtünk. Majd itthon visszaragasztgatom, hogy jobban mutasson, ha megszáradtak.

makk-bejegybe

makkok

Terméses ragasztott koszorút gondoltam belőle, akárcsak a mogyoróból, de abból nagyon keveset találtunk. Csipkebogyó bokrokról ágacskákat vágtunk le, nagyon jól használható élő virágos asztaldíszekhez majd, addig tegyük vízbe és gondoskodjunk a rendszeres vízcseréről. Amíg nincs fagy kitehetjük az erkélyre vagy valahova a szabadba védett helyre.

Mogyoró

Mogyoró

Gesztenyét szedett barátnőm nagyon sokat, mert viszi be a saját óvodájába felhasználásra, én nem szeretem annyira mert nagyon összeszárad és ráncos lesz. Dió szinte bármihez felhasználható, karácsonykor lefújom egy kis arannyal, nekünk sajnos nagyon vastag a héja és majdnem lehetetlen megpucolni.

Dió

Dió

Fenyő tobozokat találtunk még összecsukódva, de ha picit felteszem majd a radiátorra megnyílnak. Főleg rózsa toboz és szivar toboz árasztotta el a fenyves alját és pár darab selyemfenyő termése, ami kicsit különlegesnek számít a mérete miatt. Kinyílás után, karácsonyra fel lehet őket akasztani és a tetejüket (ami az alja :)) egy szép masnival és fenyőággal ünnepélyessé lehet tenni.

Fekete fenyő toboza : rózsatoboz

Fekete fenyő termése : rózsatoboz

Luc fenyő termése: szivartoboz

Luc fenyő termése: szivartoboz

Selyemfenyő termése

Selyemfenyő termése

Találtam még a saját kertünkben is terméseket. A mandula ugyanúgy felhasználható, mint a mogyoró és a dió, én inkább megenném 🙂 Még egy nagyon jó alapanyagot találtam, ami egyenlőre még élő díszítésre használható fel, de az adventi koszorúkon és kopogtatókon nagyobb mennyiségben szárazon szoktam használni, ez az iszalag.

Mandula

Mandula

Iszalag

Iszalag

Érdemes kicsit szárítani hagyni őket, akkor jobban is ragaszthatóak, hamarosan én is készítek belőlük egy két kopogtatót, majd az elkészítését képekben is befogom mutatni. Ezeknek a terméseknek a felhasználásához ragasztópisztoly szükséges.