Villus első születésnapja alkalmából igaz katicás csokitortát kapott, de mivel szerencsére két mamája van vagyis mindkét szülő részéről vannak nagyszülők, ezért nem tudtuk egyszerre ünnepelni a szülinapját, így ebből kifolyólag készítettem a másik mamáékhoz egy szuper csokitortát. Szerintem nagyon egyszerű és könnyű elkészíteni. Lássuk hogyan készült…
Először is le kell szögeznem, hogy egyszerűnek egyszerű, de mivel mindennek ki kell hűlnie és úgy dolgozni vele, így meghosszabbodik az elkészítési ideje. Ezeket a “kihűlési” időket egyéb előkészítési munkákkal tölthetjük fel, mert nyilván azért készítünk tortát mert vendégsereget várunk. Az étcsoki miatt kellemesen keserű, gyerekeknek nem biztos, hogy nagyon ízlik. Unokahúgom nincs nagyon oda érte, de a felnőtt rokonságnál nagy sikert aratott. Többször készítettem már, így szinte teljesen kiküszöböltem azt, hogy el lehessen rontani 🙂
Csokitorta hozzávalói:
– 7 egész tojás
– 4 evőkanál sima liszt
– 3 evőkanál étkezési keményítő
– 7 evőkanál kristály cukor
– 2 evőkanál kakaópor ( sima, nem cukrozott keserű kakaópor)
– 5 dl habtejszín
– 130g jó minőségű étcsoki
– robotgép elengedhetetlen
Csokitorta alapja
Tojásokat szétválasztjuk, a sárgájában fehéredésig keverjük az 5 evőkanál cukrot ( kettőt majd a fehérjébe). Majd a keverő rudat alaposan letisztítva felverjük a tojásfehérjét a maradék két evőkanál cukorral. Akkor jó a fehérje, hogy tejszínhab keménységű és az edényt felfordítva se csúszik ki belőle a hab. Azért előbb óvatosan emeljük a tálat nehogy kizuttyanjon belőle, ha tényleg megvizsgáljuk ilyen módon.
Ezután a sárgáját folyamatosan adjuk a fehérjéhez, óvatos mozdulatokkal keverjük míg egyöntetű nem lesz. Majd ekkor gyújtsuk be a sütőt 180 fokra állítva. Sok recept azt írja, hogy már az elkészítés előtt gyújtsuk be. Felesleges mert nem fogunk olyan gyorsan dolgozni és csak üresjáratba fog menni a sütőnk, drága áramot vagy gázt fogyasztva.
Ezután egy tálban összekeverjük a lisztet, étkezési keményítőt és a kakaóport. Majd óvatos mozdulatokkal a habhoz adjuk, tényleg óvatosan nehogy a hab törjön. Régebben úgy készítettem, hogy a liszthez adtam a habot, de úgy mindíg összetört a hab. Kivajazunk egy 24cm átmérőjű tortaformát és kilisztezzük. Majd a masszát beleöntjük. Ilyenkor már jó forró lehet a sütőnk. Kb. 50-60 percet sütjük, 40 perc körül szoktam először beleszúrni tűvel mert akkor már jó barnának néz ki és megijedek, hogy odaég. Ekkor rászoktam tenni alufóliát a tetejére. Majdnem biztos, hogy egy óra kell a sütéshez. Ne ijedjünk meg ha felpúposodik, mert miután megsült a tészta, borítsuk egy rácsra, hogy a teteje legyen alul, így mire kihűl visszalapul a teteje. Így hagyjuk kihűlésig, ami legalább egy óra. Készen van a csokitorta piskóta alapja.
Csokitorta krémje
Ennél egyszerűbb készítési módszer nincs is, de itt is figyeljük, hogy legalább egy óra a kihűlése, hogy be tudjuk tölteni a piskótába.
Felforraljuk a tejszínt majd az apróra darabolt étcsokival együtt addig forraljuk gyenge tűzön amíg a csoki teljesen felolvad. Nem jó ha látjuk a csoki nagyon apró darabkáit is benne. Ha teljesen kihűlt robotgéppel krémesre verjük. Fontos tudni, hogy a felverés kb 8-10 perc, tehát figyeljük, hogy a robotgépünk bírja és ne gyulladjon fel a kezünkbe 🙂 Szóval amikor elkezdjük számítsunk rá, hogy a harmadik, negyedik percig semmi nem fog történni, ugyhogy ne ijedjünk meg, hogy nem verődik fel. Kitartó munka és biztos sikerül, de azt hiszem ezt kézzel elég nehézkes lenne véghezvinni. Másik szempont, hogy mindegyik csokitortámnál sikerült krémesre verni, tehát nem hiszem, hogy el lehet rontani.
Csokitorta összeállítása
A tésztát miután kivettük a formából 3 részre osztjuk, majd a krém 1/3-1/3 részét betöltjük. A maradék 1/3 részét kívülre és a díszítésre hagyjuk. Lehetőleg valami lapos eszközt használjunk.
Már csak várni kell az elfogyasztásra. A krém mér jobban meg is szilárdul a hűtőben.
Jó étvágyat hozzá!
» hozzászólok bejegyezte: Rita, 93 hozzászólás
Olvasói kommentek:
free gay chat lines
2022-01-14
gay free chat https://gay-buddies.com/
free asain gay chat lines
2022-01-14
gay geek chat https://gaytgpost.com/
gay for straight men dating
2022-01-14
gay seniors dating https://gaypridee.com/
gay chat safe
2022-01-14
gay men webcame and chat https://bjsgaychatroom.info/
csenge
2016-03-20
Szia!
Már régen lementettem a recepted, de msot sikerült eljutni a kipróbálásig. Nagy reményeket fűztem hozzá. A piskóta szuperül sikerült, még sosem volt hasonóm, ami nem esett volna be és geyees mara a teteje.
A krémmel viszont gondok voltak. Mindent pontoran úgy csináltam, ahogy írtad (első kudarc: kifutott a tejszín). Mielőtt elkezdtem verni, előtt 2 órát állt a hűtőben. a negyedik percben sűrűsödött, majd 5 perc környékén visszahigult és elkezdett kicsapódni ("pötttyös") utána még 10 percig semmilyen állagbeli változást nem tapasztaltam. A végn megoldottam a problémát 3 habfixálóval, picit sűrűbb let,, remélem hűtő után keményedik. A krém íze viszont kifejezetten nyerő.
Mi szerintem 5nél több éve ettünk utoljára csokitortát mert nincs minőségi, nem túlcukrozott változat. Ez a krém vizsont hagyja érvényesülni az étcsokit és a tejszín kifejezetten kellemes állagot is ad. És nem is túl édes.
A recepthez grautálok, valamiért ezt választottam ki a netne lévő sokszáz közül :)
Nbeatrix
2014-05-09
Szia!
Nem, sütőpor nem volt benne, úgy ahogy írtad, keményítővel készítettem. Nem akartam feladni, sütöttem még egyet. A neten találtam egy videot a piskota sütéséről, amiben azt mondják, hogy a fehérjét nem szabad nagyon keményre felverni, pedig én erre törekedtem.
Szóval a másodiknál nem lett túl kemény a fehérje, és nem is esett össze a piskóta!
Ami még számomra hasznos volt ebben a videóban, hogy kell egy kis peremet csinálni a tésztának a forma szélénél (látom te így csináltad :) )
A habot 30 percig verte a robotgép, de nem lett olyan kemény mint a nálad lehetett a kép alapján. Ott lehet azt hibáztam el, hogy csak szobahőre hűtöttem a tejszínt, és lehet hogy hűtőbe kellett volna tenni s majd utána felverni? Így folyós lett a krém, és mintha szétvált volna a csoki a tejszíntől.
A torta másnaposan volt a legfinomabb, a krém is szépen meghűlt, keményedett.
Párom szerint keserű volt, nekem bejött :) és ami fura, hogy a gyerekeknek is ízlett!
Köszi a segítséget!
Üdv: Bea
Rita
2014-05-07
Szia!
Akkor szokott ilyen történni ha sütőport tettél a masszába és kihagytad a keményítőt. A keményítő az állagát " keményíti" a sütőpor sajnos felfújja és ekkor történik amit leírtál.
Tedd eggyel alacsonyabbra a rácsot amin sütöttél, figyelj a hőfokra, hogy először magas legyen és 10 perc után mérsékeld, akkor fog a belseje jól sülni. A határon nyisd csak ki a sütőt, nemfog megégni én is azt hittem, de csalóka mert sötét a tészta és azt hittem egyből megég, de még bírta volna.
Várom hogyan sikerült!
Üdv,
Rita
Nbeatrix
2014-05-06
Szia, most készítettem el a piskótát. Szépen feljött, 40 percnél rátettem a tetejére az alufóliát, hogy ne égjen meg, és zutty, az egész összeesett. (a sütőajtó kinyitásakor)
Így most max 2 felé tudnám vágni olyan alacsony, na és a teteje és az oldala is nagyon egyenetlen lett.
Nem lesz szép torta :(
Még holnap lehet újra sütném, ha tudnám mi lehet a hiba.
Ha tudsz, kérlek segíts!
Bea
Nóri
2014-03-25
Az előző hozzászoló vagyok,még egy kérdésem lenne. A formából a tésztát egyből ki kell venni vagy amikor már kihült?
Nóri
2014-03-25
Szia.Olyan kérdésem lenne,hogy a tésztát teljesen ki kell hűteni mire a krémet beletöltjük vagy a krémet is ki kell?
Rita
2014-01-11
Szia!
Normál tejszín vagyis állati eredetű:)
Pennyben szoktam venni Sissy termék.
Veronika
2014-01-11
Egy kérdésem lenne a krémhez a tejszín növényi vagy állati eredetű?
Köszönöm:
Veronika
nazsimazsi
2013-03-02
Nagyon szuper a recept. Még sosem sikerült ilyen jól a piskótám. A csokikrém is isteni lett, és a gyerekeimnek is ízlett. A lányom szülinapjára készült. Nagyon jó, hogy ilyen részletesen leírtad, és képekkel is illusztráltad. Köszönöm.
Rita
2012-12-04
Közepesen lágy, lehet formázni is amint a tetején látod. Én is ezt töltöttem bele .
Norcika
2012-12-04
Szia!
Nagyon jó a recept, és szeretném kipróbálni. Egy kérdésem lenne hozzá. Burkolt tortát csinálok, és nem tudom, hogy ez a krém milyen kemény. Mert ha lágy akkor a tortán lévő díszek és a burkolat lenyomják a tortát, és kifolyik az oldalán. Szerinted belerakhatom?
köszi.
Marianyu
2012-11-19
Ma kérte a gyermekem, hogy süssem meg neki a kedvenc csokitortáját. A fenti csokis piskóta alapot készítettem mindég. A tölteléke egyszerű, csokipudingot főztem, de tettem egy evőkanál holland kakaóport a tejbe, sötétebb és csokisabb lett. húsz deka teavajat húsz deka porcukorral habosra kevertem / fa kanállal, mert villanyom nem volt /és a hideg pudinghoz adagoltam hogy sima krémet kapjak. A piskótát ugyancsak három részre vágtam, töltöttem őket. Egyedül a dísz volt egyszerű. Francia pralinét rakosgattam a szélére és az éveket azt egy színnel jelöltem. Nov. 24. re az ötvenedik szülinapjára , ugyanezt kérte. Ugye ez nosztalgia és a házi készítésű a finomabb... Meglesz!!!
Brigike25
2012-08-19
Kedves Rita!
Szeretnem a tanacsodat kerni elorelathatolag tobb teren is. En Amerikaban elek es kozeleg az eskuvom, de mivel az eskuvoi tortaknak horrorisztikus ara van itt, igy ugy dontottem, kezbe veszem az ugyet, es megcsinalom en magam. Keresgeltem csokitorta receptek utan, es a te oldalad tunik a legprofesszionalisabbnak :D Ugyhogy ezert batorkodnek a te tanacsaidat kerni egy par alkalommal. Ennel a receptnel latom, hogy szukseges etkezesi kemenyito. Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de szerintem en meg nem talalkoztam itt vele. Tudom esetleg valami massal helyettesiteni?
Elore is koszonom valaszod, tovabbi kerdesekkel elkepzelheto, hogy hamarosan bombazni foglak, ha nem problema :)
Rita
2012-06-08
Erzsike!
A tejszín akkor szokott betúrósodni ha túlverjük. Kicsapódik és darabos lesz. Ezt tudom elképzelni nálad.
Üdv,
Rita
Erzsike
2012-06-07
Nem tudom mi történt, de a finom krém amikor felvertem betúrósodott. Vajon mit csináltam rosszul? A tejszinnek jónak kellett lenni mert mikor felforraltam kiderült volna ha nem jó.
Klári
2012-03-10
Nagyon szép, mutatós lett a torta. Magas, pillekönnyű a tésztája. Én 8 tojásból készítettem, és 20 cm-es karikában. Nagyon magasra feljött, de mire kihűlt, épp a kellő formát vette fel. Nem tejszínnel töltöttem, hanem 2 zacsi pudingport főztem, s azt kevertem margarinos+cukros krémhez. A 3 évest nem akartam tejszínnel tömni. Előző héten rendeltünk cukrászdából is tortát, 3ezer Ft volt, de a vendégsereg szerint elbújhatnak az enyém mögött. Köszi a receptet.
Klári
2012-03-08
Most már a bőség zavarával küzdök, mert annyi csokitorta recept kering fent, de e mellett döntöttem, ez tűnik a leghitelesebbnek és a leginkább részletesnek.
Nagyon izgulok, mert most először nem rendelem meg a szülinapi tortát, hanem magam kezdek hozzá, hogy a 3 évest megünnepeljük. Igaz, én pudingos krémmel fogom megtölteni, de inkább a tortaalap okozott nekem gondot.
Bár szombaton lesz a nagy nap, remélem nem kell utolsó pillanatban futárral hozatni egy tortát:((
Köszi a receptet!
Endzsi
2012-03-02
Szia!
Köszönöm a munkádat. Én is kipróbáltam a tésztát és szeretném megkérdezni, hogy nem hiányzik belőle a sütőpor? Mert nekem egy kicsit lapos lett így. Üdv: Endzsi
Rita
2012-03-01
Libuska!
Nagyon izgulok miattad, vagyis a torta miatt. Képet ugyan nem tudsz feltölteni, de elküldheted nekem e-mailben és szívesen megnézem.
Köszönöm a bizalmat!
Üdv.
Rita
Agnes
2012-03-01
Kedves Rita!
A kisfiam 12. szulinapjara kerestem csokitorta receptet. A Tied eleg konnyunek latszott, hogy belefogjak. Ma volt a nagy esemeny es mindenki oromere remekul sikerult a mu! Nagyon szepen koszonom, hogy kepeiddel, tanacsaiddal konnyebbe tetted a munkam!
UI: en tobb csokit hasznaltam es tettem a krembe 2 ek. cukrot is, mert nem talaltam eleg edesnek. A sutesi ido csak 30 perc volt, de lehet hogy ez a legkevereses sutonek koszonheto.
Libuka
2012-03-01
Adjon az Isten Szép és Virágos Napot! Dallamosat!
Na ma kipróbálom ezt a receptet. A kisfiamnak ma van az első szülinapja és szeretnék neki kedveskedni, meg a családnak is. Kíváncsi vagyok hogyan fog sikerülni, de magamat ismerve maximális odaadással fogom elkészíteni. De, ha mondjuk nem fog sikerülni, majd nem kell attól tartani, hogy csúnyákat fogok írni, mert semmi értelme, ugyanis ez életem első tortája, amit én sütök meg. Gondolom férfi létemre nem is kell olyan nagy valamire számítani. De úgy érzem sikerülni fog. Na most én egy kis csavart is teszek a dologhoz. Én úgy szeretem, ha van egy réteg vaníliás krém is a tortán. Ezt úgy képzeltem el, hogy az egyik rész krémet nem kakaóval készítem el, hanem vaníliás cukorral vagy vaníliás rúd felhasználásával. Majd sok szerencsét magamnak. Ha elkészült, megint fogok írni és elmondom a tapasztalataimat. Le is fogom fényképezni. Azt ide fel lehet tenni??? Addig is Szép és Vidám Napot Kívánok az Oldal Szerzőjének és az olvasóknak is. Pápá!