Villus első születésnapja alkalmából igaz katicás csokitortát kapott, de mivel szerencsére két mamája van vagyis mindkét szülő részéről vannak nagyszülők, ezért nem tudtuk egyszerre ünnepelni a szülinapját, így ebből kifolyólag készítettem a másik mamáékhoz egy szuper csokitortát. Szerintem nagyon egyszerű és könnyű elkészíteni. Lássuk hogyan készült…
Először is le kell szögeznem, hogy egyszerűnek egyszerű, de mivel mindennek ki kell hűlnie és úgy dolgozni vele, így meghosszabbodik az elkészítési ideje. Ezeket a “kihűlési” időket egyéb előkészítési munkákkal tölthetjük fel, mert nyilván azért készítünk tortát mert vendégsereget várunk. Az étcsoki miatt kellemesen keserű, gyerekeknek nem biztos, hogy nagyon ízlik. Unokahúgom nincs nagyon oda érte, de a felnőtt rokonságnál nagy sikert aratott. Többször készítettem már, így szinte teljesen kiküszöböltem azt, hogy el lehessen rontani 🙂
Csokitorta hozzávalói:
– 7 egész tojás
– 4 evőkanál sima liszt
– 3 evőkanál étkezési keményítő
– 7 evőkanál kristály cukor
– 2 evőkanál kakaópor ( sima, nem cukrozott keserű kakaópor)
– 5 dl habtejszín
– 130g jó minőségű étcsoki
– robotgép elengedhetetlen
Csokitorta alapja
Tojásokat szétválasztjuk, a sárgájában fehéredésig keverjük az 5 evőkanál cukrot ( kettőt majd a fehérjébe). Majd a keverő rudat alaposan letisztítva felverjük a tojásfehérjét a maradék két evőkanál cukorral. Akkor jó a fehérje, hogy tejszínhab keménységű és az edényt felfordítva se csúszik ki belőle a hab. Azért előbb óvatosan emeljük a tálat nehogy kizuttyanjon belőle, ha tényleg megvizsgáljuk ilyen módon.
Ezután a sárgáját folyamatosan adjuk a fehérjéhez, óvatos mozdulatokkal keverjük míg egyöntetű nem lesz. Majd ekkor gyújtsuk be a sütőt 180 fokra állítva. Sok recept azt írja, hogy már az elkészítés előtt gyújtsuk be. Felesleges mert nem fogunk olyan gyorsan dolgozni és csak üresjáratba fog menni a sütőnk, drága áramot vagy gázt fogyasztva.
Ezután egy tálban összekeverjük a lisztet, étkezési keményítőt és a kakaóport. Majd óvatos mozdulatokkal a habhoz adjuk, tényleg óvatosan nehogy a hab törjön. Régebben úgy készítettem, hogy a liszthez adtam a habot, de úgy mindíg összetört a hab. Kivajazunk egy 24cm átmérőjű tortaformát és kilisztezzük. Majd a masszát beleöntjük. Ilyenkor már jó forró lehet a sütőnk. Kb. 50-60 percet sütjük, 40 perc körül szoktam először beleszúrni tűvel mert akkor már jó barnának néz ki és megijedek, hogy odaég. Ekkor rászoktam tenni alufóliát a tetejére. Majdnem biztos, hogy egy óra kell a sütéshez. Ne ijedjünk meg ha felpúposodik, mert miután megsült a tészta, borítsuk egy rácsra, hogy a teteje legyen alul, így mire kihűl visszalapul a teteje. Így hagyjuk kihűlésig, ami legalább egy óra. Készen van a csokitorta piskóta alapja.
Csokitorta krémje
Ennél egyszerűbb készítési módszer nincs is, de itt is figyeljük, hogy legalább egy óra a kihűlése, hogy be tudjuk tölteni a piskótába.
Felforraljuk a tejszínt majd az apróra darabolt étcsokival együtt addig forraljuk gyenge tűzön amíg a csoki teljesen felolvad. Nem jó ha látjuk a csoki nagyon apró darabkáit is benne. Ha teljesen kihűlt robotgéppel krémesre verjük. Fontos tudni, hogy a felverés kb 8-10 perc, tehát figyeljük, hogy a robotgépünk bírja és ne gyulladjon fel a kezünkbe 🙂 Szóval amikor elkezdjük számítsunk rá, hogy a harmadik, negyedik percig semmi nem fog történni, ugyhogy ne ijedjünk meg, hogy nem verődik fel. Kitartó munka és biztos sikerül, de azt hiszem ezt kézzel elég nehézkes lenne véghezvinni. Másik szempont, hogy mindegyik csokitortámnál sikerült krémesre verni, tehát nem hiszem, hogy el lehet rontani.
Csokitorta összeállítása
A tésztát miután kivettük a formából 3 részre osztjuk, majd a krém 1/3-1/3 részét betöltjük. A maradék 1/3 részét kívülre és a díszítésre hagyjuk. Lehetőleg valami lapos eszközt használjunk.
Már csak várni kell az elfogyasztásra. A krém mér jobban meg is szilárdul a hűtőben.
Jó étvágyat hozzá!
» hozzászólok bejegyezte: Rita, 93 hozzászólás
Olvasói kommentek:
Ildi
2012-02-08
Nem vagyok nagy torta sütő, így próbáltam egy relatív egyszeránek tűnő receptet keresni, amikor tavaly sütni akartam. Azóta, ha sütök, mindig megkeresem ezt a receptet. A képek is segítenek, hogy biztos legyek benne, hogy mindent jól csinálok. :)
Mindig nagyon jól sikerül, és finom is nagyon. Néha a krémbe tejcsokit is teszek. Köszönöm!
Kisszabinka
2012-01-23
én a csoki krémet egyszerűbben készítem és gyorsabban, az étcsokit egy 10 dkg vajjal össze olvasztom és ha kicsit hűlt akkor összekeverem a zselatinnal felvert tejszínhez, és kész!
D. Istvan
2012-01-14
szuper recept, marha konnyen elkeszitheto, (mondjuk en szakacs vaok))
egy ket tipp h gyorsabb legyen az egesz!!!
elobb kezdjuk a krem elkeszitesevel, hogy legyen ideje hulni
en 200 g csokival csinaltam 500 ml tejszinhez es surubb lett es 3-4 perc alatt kihulve kikremesedett!!
a piskota en nem ertem miert kell majdnem 1 ora nekem 25 perc alatt 180-fokon megvolt!!
meg egy hasznos tipp:
probaljunk minel jobb minosegu alapanyaggal dolgozni mert ugy garantalt a siker!!! en magam irtozok a sutiktol mert nem vagyok edesszaju de a jegyesmert mindent :D
Rebeka
2012-01-09
Nagyon fincsi ez a torta, tegnap megsütöttem. A krémet kereken 15 percig kínoztam, mire felverődött, szóval ne tessék senki feladni, sikerülni fog! :)
Rita
2011-12-15
Hozzávalóknál habtejszínt írtam:)
Szilvi
2011-12-15
Kedves Rita!
Lehet, hogy buta kérdés, de főzőtejszín, vagy habtejszín kell a krémhez? :)
gera
2011-12-11
A torta tökéletes, mindenkinek csak ajánlani tudom, egy baj van csak vel biztos, hogy hamar elfogy, a lényeg, hogy a krémnek valót felverés elött jól le kell hüteni.
Rea
2011-11-17
Én apukám szülinapjára szeretnék egy finom csokitortát készíteni, így elég sok receptet elolvastam. Az egyikben volt egy tipp arra az esetre, ha a "tejszín győz": két zacskó habfixáló. Talán ez a kis praktika itt is segíthet:)
Melinda
2011-11-17
Az utóbbi másfél év alatt már negyedik alkalommal készítem el ezt a tortát (most éppen az édesanyámat szeretném meglepni vele születésnapja alkalmával), éppen most sül és talán most sikerül a legjobban. A habot valóban nem könnyű felverni, nekem a férjem segít ebben. Van néhány tanácsom: A tejszínt csak részben melegítem fel, beleteszem az apróra vágott csokit és jól elkavarom. Mikor elolvadt a csoki belevegyítem a maradék tejszínt, majd beteszem a fagyasztóba, hogy jól lehűljön az egész és csak azután próbálom meg felverni. Ha úgy látom, még verés közben is visszateszem és hűttöm. A végén biztosan kemény hab lesz belőle, sok türelem kell hozzá. MEGÉRI, mindkét gyerekem születésnapján hatalmas sikert arattam vele, még azok a gyerekek is megették akik amúgy nem szeretik a tortát.
Anikó
2011-11-11
Kedves Ötletelő, a torta isteni lett! A fiam szülinapjára csináltam meg, és most újra kerestem a receptet. A hab felveréshez jó, hogy írtad, lassan megy, mert különben félúton feladtam volna:)
Rita
2011-11-06
Kedves Csaba és Csiga1971!
Ez a hangnem itt nem megengedett, ezért törölve lettek a hozzászólásaid. Ha kicsit is utánanézel a hozzászólásokban, nem mindenkinek sikerült. Nem én tettem tönkre a születésnapot, hanem te, mert te választottad ezt a receptet. Amit kihangsúlyoztam pár oldallal előrébb, hogy NEM AZ ÉN RECEPTEM! Én csak megcsináltam többször és sikerült is. Lapozz vissza és megnézheted honnan származik a recept.
Üdv.
Rita
Noemi
2011-11-06
Nekem sem sikerult :-(
10 percig birtam a robotgepezest a csokis kremen. szornyen nezett ki. mintha kiverte volna a vizet. nem tudom. furcsa. es izre sem volt jo. keseru volt.
Rita
2011-11-02
Ötleteid esetleg?, mert sokaknak nem sikerült a hozzászólok közül. Pedig én már negyedszer készítettem most is és megint sikerült eme recept alapján.
fügefalevél
2011-11-02
Üdv! Nekem annyiban van szerencsém, hogy vendéglátóit végeztem, így azért tudom, hogy nagyjából hogyan kéne a magam számára átalakítani egy-egy receptet. Már elsőre sem az "eredeti" receptet használtam, így nem tudom úgy milyen lenne. De egy biztos, az egészet dupla adaggal készítem, mert hamar elfogyott... :)
Dani
2011-10-31
Megpróbáltam elkészíteni a recept alapján, de a végeredmény katasztrofális lett...
Rita
2011-10-08
Kedves adrianyus!
Mint írtam a recept nem saját, az elkészítését mutatom be. Felhívtam a figyelmet a jó minőségű hozzávalókra. A HULALA készítmény nem HABTEJSZÍN!!!! Rossz minőségű drága, növényi alapú kotyvalék!
adrianyus
2011-10-07
Sziasztok!
Én megcsináltam, de sajnos a krém 15 perc után sem lett kemény, de még a közelében sem járt, szerintem valamit kihagytál, vagy esetleg egy aprócska, de fontos részletet elfelejthettél közölni.
10 perc után keményedni kezdett, de utána csak hígult.
ki kellett dobnom közel 1000 ft-ot, mert a hu-la-la és a csoki sem volt olcsó! :(
Kido
2011-09-20
Én meg akartam sütni ezt a sütit de sajnos a piskóta 25 perc után szénné volt égve :(( szerintem az idő egy kicsit el van nézve... és szerintem sütőport se nem árt bele tenni.
Rita
2011-09-17
Szia!
Nem jó, mert nincs 60% kakaótartalma. A tortabevonónak köze nincs a csokoládéhoz:)
....=)
2011-09-17
Sziasztok,valaki megtudná mondani hogy étcsoki helyett jó lenne-e a tortabevonó?
köszi.
Orsy
2011-08-12
mármint a krémet :)
Orsy
2011-08-12
mármint a csokikrémet :)
Orsy
2011-08-12
habtejszínnel kell csinálni ugye??
Rita
2011-08-11
Szia miss Burg!
Szerintem akkor inkább csinálj Feketeerdő tortát, ahhoz jó a kész tejszínhab: http://www.viragkotorita.hu/fekete-erdo-torta-keszitese-kepekkel-illusztralva/
Ehhez sajna nem mert a folyékony tejszínnel kell főzni a csokit, így a kész tejszínhab egyáltalán nem jó. A csokitorta alap viszont ugyan úgy készül mint a Feketeerdő torta alapja.
Üdv.
Rita
miss Burg
2011-08-11
helloka
nem tudom hogy mit csinaljak en veletlenul kesz tejszinhabot vettem .mit lehet tenni???igy is meg lehet csinalni??